Na setu nema mobitela, smijete razgovarati međusobno, ali ne i dizati se od stola. I dobar tek. Naravno, ako dočekate sve sljedove. Tako izgleda ‘pakleni restoran‘ novog showa "Hell‘s Kitchen Hrvatska" koji danas u 21.15 kreće s emitiranjem na RTL-u. Snimanje je već startalo početkom siječnja, pa je ekipa na setu smještenom u "Hali" u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici naviknula da glavni chef, Bog i batina showa, Tomislav Gretić potjera natjecateljske ekipe, crvene i plave timove iz kuhinje jer su nešto ‘zeznuli‘, a gosti ‘restorana‘ napuste ga - gladni. Srećom nitko vam ne ispostavlja račun, no nakon što ste na jelovniku vidjeli u čemu ste se mogli gostiti, teško je izbjeći ono pravo dječje razočaranje.
Dan uoči početka "Paklene kuhinje" na hrvatski način, pozvani smo kao gosti na snimanje da vidimo kako izgleda snimanje showa, točnije na onu glavnu eliminacijsku večeru poslije koje slijedi izbacivanje jednog kandidata.
Gosti, nakon onog klasičnog iscrpljujućeg čekanja koje krasi manje-više sve televizijske setove, ulaze u grupama kako bi konobari uzeli narudžbe, a timovi u kuhinji krenuli u pripremu.
Dočekuje nas lijepa hostesa i šef sale Josip, koji je uz Gretića i njegove desne ruke; dva sous chefa Ivanu Bekavac i Ivana Vrbaneca, baš u svakom smislu vrhunski profesionalac. Ubrzo pred nas stiže i jelovnik s uistinu primamljivim sljedovima. Kreće se s hladnim predjelom, nakon toga slijedi toplo, zatim glavno jelo i za kraj naravno desert. Barem je tako trebalo biti. Za hladno predjelo moglo se birati između tune tataki s hummusom, salikornijom i jogurt-mentom ili roast beefa s grilanom cikorijom i vinaigrettom.
Koji tim pripravlja koje jelo, ostaje tajna. Itekako gastronomski iskusni Siniša Pavić, kolega iz Novog lista i moja malenkost razrađujemo taktiku. Uzet ćemo različito, pa podijeliti tanjure kako bi sve kušali i, još važnije, osigurali se barem donekle da ćemo oboje išta probati od jela. Tuna je ukusna, ali malo nedorečena, nedostaje joj kako to već kažu znalci ‘karaktera‘. Roast beef je zato pun pogodak. ‘Gosti‘ restorana inače imaju uvid u sve što se u kuhinji zbiva.
Gretić, vrlo ozbiljnog izgleda provjerava jela koja izlaze van, no za sada je sve mirno i bez galame, a i bez posebne strke u kuhinji. Čini se sve je pod kontrolom. Malo burnije postaje negdje tijekom toplog predjela iako su oba uistinu sjajna. Jedno je risotto od cikle s umakom od gorgonzole i oraha, drugo štrudla od krvavice s chutneyjem od jabuke.
- Danas je prilično mirno, ovo je danas sasvim dobro kako zna biti - komentira nam šef sale Josip situaciju na ‘terenu‘ koja se onako sad već malo zakomplicirala.
Veselimo se glavnom jelu jer bi tu trebalo uslijediti za jednoga file orade, beurre blanc, čimule, rissole s ružmarinom i komrač, za drugoga janjeći rack u bilju, chimichurri s inćunima, prženi batat i paljeni poriluk, te za kraj desert - crumble od jabuke s creme anglaise.
Stol sa strane već dobiva svoju narudžbu. I mi smo u ‘niskom startu‘, a onda se začuje Gretić kako viče na plavi tim "Brže!!!". Ubrzo uslijedi šok i nevjerica - plavi tim napušta kuhinju. Potjerani su iz nje, a mi se svesrdno nadamo da je crveni tim, onaj koji je preostao, taj koji spravlja janjetinu. Uzalud. Nekih pet minuta kasnije i oni ‘lete‘ po Gretićevoj naredbi van. Zašto, možemo tek nagađati, osim što se u jednom trenutku moglo osjetiti kako je nešto prigorilo.
Doznajemo kasnije da su oba tima bila neusklađena, točnije sve sastavnice jela nisu bile gotove istodobno, a to je nešto što se ne smije događati u vrhunskim kuhinjama. Nije da smo sretni zbog te činjenice, no kandidatima je definitivno gore. Pokunjeni su potjerani iz kuhinje i sad još moraju u svojim odajama u kojima u sklopu Hale i žive, nominirati one za koje misle da su bili najslabija karika. A to znači da netko ‘leti‘ iz showa, (tko - odlučuje Gretić) i ostaje bez mogućnosti da izbori glavnu nagradu od nemalih 30 tisuća eura, no što je za budućnost još važnije isteše čim više kuharsko umijeće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....