KRAJ PORODILJNOG

Voditeljica ‘Dobro jutro, Hrvatska‘: ‘Vraćam se 6 mjeseci nakon poroda. Jutarnje su šihte idealne‘

S Majom Ciglenečki razgovarali smo o poslu, ali i kako uspijeva uskladiti obaveze s onim obiteljskim, s dvoje male djece...
Ekipa HRT-ove emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'
 Neja Markičević/CROPIX

Pola godine nakon rođenja drugoga sina, Leona, HRT-ova voditeljica Maja Ciglenečki odlučila se vratiti na posao. Prvu radijsku šihtu odradila je jučer u emisiji "Dobro jutro" koja počinje već u šest sati i zasad će je voditi ponedjeljkom.

Od jeseni, ovisno kako uspije složiti svoj raspored, to će vjerojatno biti više puta na tjedan. Televizijski povratak očekuje je uskoro, kad će ponovno sjesti u voditeljski stolac HTV-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska". S Majom Ciglenečki razgovarali smo o poslu, ali i kako uspijeva uskladiti obaveze s onim obiteljskim, s dvoje male djece.

image
Maja Ciglenečki
Katarina Banić

Dok se većina sprema na godišnje odmore, vi ste se umjesto na more, odlučili vratiti na posao i to nakon šest mjeseci koliko je prošlo od rođenja vašeg drugog sina Leona. Kako to?

- Nismo preskočili ljetovanje, nego smo ga pomaknuli na lipanj, tako da smo već uživali u suncu i moru. Imali smo sreće da nas je poslužilo vrijeme. Što se tiče povratka na posao, vjerujem da ga je lakše 'ukomponirati' u svakodnevicu nama koji nemamo klasično radno vrijeme. Jutarnje šihte omogućavaju mi da se maksimalno posvetim obitelji i uz posao, naravno, uz podršku baka i djedova te supruga koji također može dijelom prilagoditi svoje radno vrijeme.

Voditeljskom poslu vratili ste se u punom opsegu - i na Drugi program Hrvatskog radija i u HTV-ov ranojutarnji program 'Dobro jutro, Hrvatska'. Radijski termin već ste odradili, sada slijedi televizijski u kombinaciji s Davorom Meštrovićem. Premda niste dugo izbivali, ima li treme?

- Nema treme. S velikim sam uzbuđenjem odradila povratničku radijsku emisiju, a veselim se i ponovnom susretu s kamerom. Budući da sam cijelo vrijeme bila u kontaktu s kolegama, imam osjećaj kao da nisam ni otišla.

A kako vam je prošao prvi radni dan na radiju?

- Prvi dan je prošao odlično. Od trenutka kad sam sjela za mikrofon, osjećala sam se kao svoj na svome. Radijski studio odiše toplinom o kojoj čovjek lako postane ovisan pa moram priznati da su mi nedostajala radijska jutra. Međutim, najviše me razveselio ponovni susret s kolegama jer neke od njih nisam vidjela od jeseni.

Bilo da je radio u pitanju, bilo televizija, kako se pripremate za emisije?

- Pripreme odrađujem večer prije emisije. Ako je riječ o televiziji, proučim materijale dobivene od urednika i prilagodim ih sebi. Trudim se dobro upoznati sa svakom temom koju ćemo obrađivati u emisiji. Radijske emisije koje vodim ujedno i uređujem pa sa zadovoljstvom biram teme kojih ću se dotaknuti i tražim zanimljivosti kojima ću ispuniti eter, uz servisne informacije koje su ujutro slušateljima najvažnije.

Što se tiče vašeg povratka poslu, kako su kolege reagirali kad ste im potvrdili da se vraćate u 'radni pogon'?

- Mislim da se, kao i ja, vesele ponovnim druženjima!

Kako ste se organizirali da možete uskladiti obitelj i posao, jer Leonu je nešto više od šest mjeseci, a Luki tri i pol godine?

- Kao što sam spomenula, imam zahvalan raspored. Svu pripremu radim od kuće, uglavnom navečer dok djeca spavaju. Prespavaju i prvi dio mojih šihti, jer startam vrlo rano, tako da je vrijeme koje ćemo provoditi odvojeni minimalno. Obveza je puno, a vremena malo, no radije ću odspavati koji sat kraće nego raditi kompromise oko vremena provedenog s obitelji.

Kad već spominjemo vaše sinove, koliko su oni bili slične bebe? Jeste li prvi put bolje prošli ili sada što se tiče noćnog buđenja, grčeva i svega drugog što prati majčinstvo i kako je to utjecalo na roditeljsku sreću?

- S Leonom je manje noćnih buđenja, a ovaj put zaobišli su nas i intenzivni grčevi kakve je imao Luka. Vjerujem da smo s iskustvom i mi kao roditelji postali spretniji i opušteniji, tako da zaista dobro funkcioniramo.

Kakav je Luka kao stariji brat? Kako je podnio činjenicu da nije više jedinac?

- Luka je jako brižan i prema Leonu se ponaša zaštitnički. Što je Leon stariji, više je njihove međusobne interakcije pa je užitak gledati kako se zajedno smiju i zabavljaju.

Pretpostavljam da se veselite povratku među odrasle, što je posve normalno, no majke znaju nerijetko osjetiti veliku grižnju savjest kada, iako se raditi mora, počnu ostavljati djecu na čuvanje, pa makar to bili i njihovi očevi, bake, djedovi... Kako ste vi reagirali?

- Kao i većina roditelja, konstantno osjećam brigu i razmišljam o svojim mališanima. Međutim, toliko vremena provodimo zajedno da nema mjesta grižnji savjesti.

Čini se da vam baš dobro ide usklađivanje obitelji i posla pa me nemojte 'zadaviti' zbog sljedećeg pitanja. Leona ste rodili nedavno, no je li isključeno da se vaša obitelj proširi za još jednog člana?

- Mislim da je naša obitelj sada potpuna i da ćemo ostati u ovom sastavu.

I za kraj, koji su vam planovi za ostatak ljeta? Hoćete li uz posao ipak još malo otići na more ili planirate neku drugu vrstu odmora? Kamo ćete ići?

- Planiramo i u kolovozu uhvatiti nekoliko dana za bijeg na obalu, a dotad ćemo se rashlađivati izletima na Sljeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:59