PISMO IZ KANADE

Vlatka Pokos: ‘HTV je sramotan! Ljiljana, tuži ih! Hrvatska je zatucana, seksistička i primitivna‘

Iako živi u Kanadi, Pokos je upućena u sva događanja u Hrvatskoj, a kao bivšu djelatnicu HTV-a ovaj ju je slučaj posebno pogodio
 Jakov Prkić/Cropix

Iako već neko vrijeme Vlatka Pokos (50) živi i radi u Kanadi, pjevačica i voditeljica upućena je u sva događanja u Hrvatskoj. Tako se sada, nakon slučaja Ljiljane Sauche, obrušila na HRT na svom Instagram profilu.

- Već sam se ranije željela osvrnuti na temu otvorene i bezočne diskriminacije žena na HRT-u, gdje se žene miče s ekrana jer su eto, stare. Njihovo iskustvo, pismenost i uopće znanje, nemaju apsolutno nikakve vrijednosti u zemlji koja se pretendira nazivati europskom! - započinje Pokos.

image
Duje Klaric/Cropix

HRT proziva za diskriminaciju i seksizam.

- Istovremeno, prosijedi, trbušasti i ostarjeli muškarci se nastavljaju šepuriti po ekranima, dakako u društvu puno mlađih kolegica??!! To zorno pokazuje da se u Hrvatskoj žene doživljava isključivo kroz seksualnost, mladost i ljepotu, nitko ne mari za druge, puno važnije vrijednosti; osobito kad je u pitanju ozbiljno novinarstvo. Sramotno za nacionalnu televiziju kojoj je jedna od bitnih uloga, edukacija širokog gledateljstva! - napisala je Pokos i dala savjet Ljiljani Sauchi koja je vijest o promjeni na Prisavlju objavila u ponedjeljak na svom Facebook profilu.

- Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu!, napisala je urednica na Facebooku i nastavila:

- Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci!

Vlatka Pokos, nekada također djelatnica HTV-a, Sauchi poručuje da se za pravdu izbori pravnim putem.

- Gospođi Sauchi bih najozbiljnije predložila, ozbiljnu tužbu, koju će sigurno dobiti na sudu! I ne samo njoj, već svim pametnim i profesionalnim ženama koje su uklonjene s ekrana jer su ušle u nešto ozbiljniju životnu dob! - napisala je Vlatka.

image
Tea Cimas/Cropix

Poslala je poruku i vodećim ljudima HRT-a.

- Poručujem onima koji donose ovakve odluke da razmisle o gledateljima, koji su kad je u pitanju televizija, mahom stariji, emotivno i generacijski vezani za svoje omiljene novinarke – ističe.

Objasnila je kako ova njena objava “nije pamflet protiv mladih lica, jer njih kroz koju godinu čeka ista sudbina”, a potom je opisala stanje u drugim državama.

- Na Zapadu su televizije pune žena u srednjim i vrlo ozbiljnim godinama, čak i 70-ima! Tretirane su s puno poštovanja i ljubavi i mlađe generacije od njih uče! Ali, ne u Hrvatskoj! Hrvatska ostaje zatucana, seksistička i primitivna. Među kanadskim Hrvatima je slična situacija: neki ljudi su smatrali da bih ja trebala voditi lokalni program na hrvatskom jer je prilično sramotno kako to izgleda i zvuči! Gospodin, koji je vlasnik licence i proizvodi program, a inače ima 85 godina, rekao je da sam ja stara i da želi djevojke u dvadesetima! To što ne govore hrvatski jezik i ne znaju se ponašati pred kamerama, nije toliko bitno.
Inače, nisam bila pretjerano zainteresirana, jer su honorari više nego bijedni i jadni – pojadala se Vlatka, pa zaključila:

- Televizijski posao među Hrvatima ne kotira visoko bez obzira gdje žive.

image
Biljana Gaurina/Cropix

Iako rado komentira mnoga događanja iz Hrvatske, o temi rada na televiziji i odnosa prema ženama pred kamerama dobro je upućena.

Naime, voditeljsku karijeru Pokos je započela 1990. na tadašnjem OTV-u, a već je 1994. postala voditeljicom zabavno glazbene emisije “Sedma noć” na HTV-u. Potom je, dvije godine kasnije na Mreži TV vodila popodnevnu live emisiju “Napokon nedjelja”, a već 1997. vraća se na HTV gdje vodi glazbenu emisiju “Pretežno vedro”. Uslijedili su brojni televizijski voditeljski angažmani, pa je tako Pokos vodila izbor za Kraljicu Hrvatske, izbor za Miss Hrvatske, Doru, te festivale zabavne glazbe kao što su Melodije Jadrana i Zadarfest zatim 1998. na istoj televiziji vodi zabavno glazbenu emisiju “Zlatni gong”. No, 2001. prelazi na Novu TV gdje je voditeljica projekta "Dan iz snova", niza nagradnih igara, te ciklusa emisija o filmu “U susret Oskaru” te komentira i simultano prevodi prijenosa izbora Miss svijeta.

image
Goran Sebelic/Cropix

Njenom neželjenom odlasku s HTV-a 2000. godine, kako su tada pisali mediji, 'kumovao' je atraktivni prorez na skupoj i profinjenoj haljini. Njezina crna haljina brenda Strenesse stajala ju je daljnjih angažmana jer je tadašnji urednik Zabavnog programa Velimir Đuretić njezin outfit smatrao neprimjerenim. Vlatka je tada rekla kako haljina sigurno nije vulgarna jer je profinjena i skupa te da je eventualno bila ‘preslobodna’.

image
Goran Šebelić/ /CROPIX

Nakon punih 16 godina, Vlatka se 2017. vratila na HRT. Povratak je bio popraćen u svim medijima, Vlatka je bila sretna zbog pružene prilike, no sreća je prekratko trajala. No već nakon prve dvije prikazane emisije “Škole kuhanja” sve je propalo, a Pokos se vratila u Kanadu.

Tamo je pokušala započeti svoj novi život i odmaknuti se od svega, pa i medija jer, kako je istaknula, ona više nije javna osoba. No medijska pozornost itekako joj godi - dijeli svoje komentare, privatne uspjehe, kao i manje angažmane koji je s vremena na vrijeme vraćaju u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 11:59