ZORICA KONDŽA

Više od 40 godina dio je domaće scene: ‘U ovom poslu ženama je puno teže. Ali ja sam svjesno odlučila tako‘

Zorica Kondža ušla je u finale Zlatnog Studija, a za Jutarnji se prisjetila i svojih glazbenih početaka

Zorica Kondža

 Cropix

Legendarna splitska pjevačica Zorica Kondža među finalistima je u kategoriji pjevačice godine za najveću domaću medijsku nagradu Zlatni Studio. S obzirom na to da je godina tek počela, ispričala nam je kakve planove ima za 2023., ali i koje je novogodišnje odluke donijela.

- Prije svega, želim završiti neke stvari. Radi se o nekim glazbenim brojevima koje nisam uspjela snimiti jer sam zaista imala puno koncerata. Zato sam rekla da ću na samom početku godine nastojati što prije ući u studio i napraviti nove pjesme - započinje Kondža.

- Glazba je u mom slučaju uvijek ovisila o obitelji. Što njima treba, koliko ću ja imati vremena za sebe, koliko ću vremena dati njima. Nadam se da ćemo uskladiti ovu godinu i da će se planovi ispuniti - kaže pjevačica koja se osvrnula i na svoje početke, ističući razliku između sebe danas i Zorice koja je tek došla na glazbenu scenu.

Glasajte za finaliste u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Kada se tek počinjete baviti ovim poslom, kada ste mladi, onda se prvo tražite, pokušavate sebe uvjeriti da je upravo to ono što želite raditi. Međutim, iskustva su malo drugačija. Ja sam se iskušala u skoro svim žanrovima. Rock mi je bio nešto što mi je najbolje ležalo. Tog sam mišljenja i danas. Uživam na koncertima, dosta rock repertoara pjevam. Kada godinama radite ovaj posao, shvatite da više ne dijelite glazbu na ovaj ili onaj žanr, nego samo na dobru i lošu glazbu - objašnjava, dodajući kako je najveća razlika u tome što sada zrelije gleda na neke stvari, ali i na samo pjevanje.

image

Zorica Kondža

Sasa Buric/Cropix

- Manje je više, i u glazbi isto tako. Kada ste mladi, želite otpjevati sve što znate. Međutim, kasnije shvatite da sve treba biti umjereno. To je zapravo najteže pronaći - priznaje ona. A kada je riječ o novogodišnjim odlukama, legendarna glazbenica kroz smijeh kaže kako s obzirom na svoje godine želi promijeniti neke stvari vezane uz prehranu.

- Neke stvari moram izbaciti, a neke uvesti - govori, a voljela bi se i više posvetiti rekreaciji.

- Kada radim, kondicija se obnavlja. Međutim, čim nastupi pauza, počnete malo kržljati. Tako da mislim da treba raditi malo više na sebi - zaključuje Kondža, koju smo pitali ima li savjet za glazbenice i glazbenike koji se probijaju na domaću scenu. Ipak, njezina uspješna karijera traje već više od 40 godina.

image

Zorica Kondža

Marita Bulimbasic

- Ne volim davati savjete, to nije baš zahvalno, jedino ako me netko osobno pita za neki savjet - odgovara ona, ističući ipak jednu stvar.

- Samo svirke uživo. Znači, mladi ljudi, nađite jedan bend, skidajte repertoar, od najboljih do glazbenika koje volite. Pokušajte raditi isto što i oni. Samo svirke uživo. Tu ćete se najbolje pronaći - kaže.

Kondža i glazbenik Joško Banov u sretnom su braku više od 30 godina, a imaju tri sina; Tonija, Ivana i Luku. Kada je riječ o balansiranju između obitelji i karijere, za nju je obitelj uvijek na prvom mjestu.

- Mislim da je u ovom poslu puno teže ženama. Međutim, ja sam svjesno odlučila tako. Zaista sam htjela imati obitelj i samoj sebi sam rekla: ‘Ostatak vremena ću posvetiti glazbi‘. Pokazalo se da je glazba patila više nego što sam mislila, ali rekla sam si da me uopće nije briga. Glazba je uvijek bila prisutna u mom životu, bez obzira na to što nisam bila stalno na sceni. Dogodilo se da je obitelj postala velika i njoj se trebalo posvetiti. Obitelj mi je bila na prvome mjestu. Isto tako sam bila svjesna da će me obitelj s vremenom sve manje trebati i da ću imati više vremena za glazbu. Tako se i pokazalo - primjećuje Kondža, dodajući da su njezini sinovi sada već odrasli ljudi pa se ona više može posvetiti glazbi.

- Hvala Bogu na zdravlju i na obitelji koja mi je podrška. Sada su i oni dio glazbe. Sviraju s nama u bendu, tako da više razumiju. Više se razumijemo. Baš nam je sada lijepo - zaključuje Kondža.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:34