SPEKTAKL U ZAGREBU

Večeras je Porin, sjećate li se prvih pobjednika prije 31 godinu: Bili su to hitovi kakvih danas nema

Među prezenterima su i Baby Lasagna i Martin Kosovec, a dodjelu će voditi Jelena Glišić i Ivan Vukušić

Jelena Glišić i Ivan Vukušić

 Lucija Ocko/Cropix

Sve je počelo na jednom šanku, u Puli, nakon memorijala posvećenog preminulom pjevaču Atomskog skloništa Sergiju Blažiću Đoseru. Oko šanka sakupili su se tog ljeta 1993. godine skladatelj Zrinko Tutić, diskograf Veljko Despot i čuveni glazbeni kritičar Dražen Vrdoljak koji su zaključili kako bi divno bilo da se u Hrvatskoj osnuje nacionalna diskografska nagrada u kojoj bi glazbena struka nagrađivala najbolja glazbena ostvarenja u protekloj godini. Već nekoliko mjeseci kasnije ideja je realizirana, a prva dodjela Porina održala se 1994. godine u Opatiji, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

Na prvom Porinu slavio je Oliver Dragojević koji je s pjesmom ‘Cesarica‘ osvojio Hit godine, Pjesmu godine, kao i nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Dva Porina doma je odnijela i grupa ET zahvaljujući hitu ‘Tek je dvanaest sati‘, Hladno pivo s albumom ‘Džinovski‘... Voditelj svečanosti bio je Oliver Mlakar, prezenteri nagrada bili su Josipa Lisac, Ivo Robić, Daniela Trbović, Zdenka Vučković, Marijan Ban, Davor Gobac...

Večeras, tri desetljeća kasnije, dodijelit će se novi Porini i to u čak 35 kategorija, od čega će ih u izravnom televizijskom prijenosu na HTV1 biti prikazano 11. Tijekom dodjela uživo će nastupiti Let3, Prljavo kazalište, Marko Tolja, Boris Štok, Parni valjak, Zorica Kondža...

image

Matija Cvek na probi

Lucija Ocko/Cropix

Voditelji priredbe bit će Jelena Glišić i Ivan Vukušić, a među prezenterima bit će i Baby Lasagna i Martin Kosovec. Pobjednik Dore i pobjednik četvrte sezone showa The Voice prije godinu dana mogli su samo sanjati da će se i sami pojaviti na pozornici Porina, a večeras dodjeljuju nagradu za najboljeg novog izvođača.

Porin za životno djelo primit će Erika Krpan i Husein Hasanefendić Hus iz Parnog valjka, čiji su se članovi jučer, čekajući probu, družili s dijelom ekipe iz Prljavog kazališta, što bi prije trideset godina bilo nezamislivo. Jer, točno je, mnogo toga se promijenilo u protekla tri desetljeća, ali te promjene, srećom, nisu takle druženja oko šankova.

Brojna poznata imena će se naći u ulozi prezentera i gostiju pa će tako na crveni tepih večeras kročiti Dora Fišter, Matej Meštrović, Morana Zibar, Krešimir Sučević Međeral, i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:43