DETALJI O IGRAČIMA

‘Vatreni‘ iza zatvorenih vrata: Brozović je ‘kralj’ bilijara, Kramarić slovi za najpristojnijeg, a tek Livaja...

I dok odbrojavamo sate do početka spektakla, donosimo priče naših reprezentativaca Nikole Vlašića, Marka Livaje, Marcela Brozovića i Andreja Kramarića

Brozović, Kramarić i Livaja

 Cropix

Nikola Vlašić: Mladić iz poznate obitelji

Sportski pedigre koji ima naš reprezentativac bio je idealna podloga za stvaranje uspješne karijere. Otac Joško bio je atletičar, desetobojac i osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Casablanci 1983.

Znaju i vrapci na granama da je on ipak samo brat puno poznatije i svjetskim okvirima uspješnije Blanke Vlašić, naše proslavljene skakačice u vis, žene koja je osvojila olimpijsko srebro i broncu te dva svjetska zlata (i dva dvoranska svjetska zlata) kao i europsko zlato te pregršt drugih odličja. U gradu nogometa i Hajduka drugog izbora za mladića gotovo da i nije bilo.

Igrao je u Hajduku, nakon toga Everton, CSKA, West Ham iz kojeg je posuđen talijanskom Torinu. Blankin je brat inače sušta suprotnost prodorne i u medijima eksponirane sestre. Vrlo borben i agresivan na terenu što mu je glavna nogometna odlika, Nikola je u privatnom životu jako povučen. Prošle je godine, dok je još igrao u moskovskom CSKA-u, tijekom odgođenog Eura, a prije utakmice osmine finala sa Španjolskom, postao otac. Supruga Ana rodila mu je sina Nou nakon veze koja je trajala nekoliko godina, a koju je par uspješno skrivao trudeći se ne pojavljivati se u javnosti.

Ove godine, pak, netom prije Dalićevog izbora putnika za SP u Kataru, Nikola je postao tetak jer je sestra Blanka rodila sina Monda u vezi s novinarem Rubenom Van Guchtom. Obitelj se širi, razloga za slavlje u krugu Vlašićevih ne manjka, valjda će dodatni razlog za feštu imati i nakon SP-a.

Marko Livaja: U Dalmaciji je postao ikona

Miljenik navijača Hajduka, u očima splitskog nogometnog fana pretjerano u posljednje vrijeme tituliran kao najbolji igrač Hajduka ikad. Zaista pretjerano, no Livaja je igrama za Hajduk koji je nosio prema lanjskim snovima o osvajanju domaćeg naslova, zaslužio Dalićev poziv nakon perioda u kojem nije bio u prvom planu. Nije ga bilo ni u srebrnoj Rusiji te će Livaja debitirati na nekom velikom natjecanju.

Riječ je o igraču koji je Splitu igrao samo kao klinac te je vrlo mlad otišao u Inter. Nakon posudbi u Luganu i Cesenu igrao je za Atalantu, Rubin Kazan, Empoli, Las Palmas i atenski AEK. Povratkom u Split na najbolji se način predstavio domaćoj publici. Igrao je za sve mlađe uzraste reprezentacije, a prije no što je iz matičnog Omladinca iz Vranjica otišao u Hajdukove mlade, dobio je poziv iz Dinamove akademije. Idol Splita mogao je biti igrač Dinama.

Marko i njegova supruga Iris imaju dvoje djece, kćetku Elizabeth i sina Lorenza. Njih su dvoje ove godine ozakonili vezu na raskošnom vjenčanju na splitskom Sustipanu zatvorenom za javnost i medije. Vjenčanje su im uveličali nastupi Jasne Zlokić i Jelene Rozge.

Koliko je Marko profesionalan i odgovoran prema klubu i poslu kojim se bavi, pokazao je igrajući u Osijeku dan nakon štu mu je u tragičnoj prometnoj nesreći poginuo otac. Ljubav navijača Hajduka zauvijek je osvojio, za nadati se je da će na istom nivou biti i u Katru.

Marcelo Brozović: Veliki humanitarac

”Epic Brozo”, kako mu tepaju navijači Intera, imao je težak nogometni put od Hrvatskog dragovoljca, zatim Lokomotive nakon koje je došao u Dinamo i izgradio nogometno ime. Već punih sedam godina je ovaj rođeni Zagrepčanin miljenik je navijača Intera iz Milana. Najborbeniji je igrač te ga po tome i po kompletnom stilu igre mnogi uspoređuju s beskompromisnim bivšim engleskim reprezentativcem Frankom Lampardom.

Brozović je nekoliko puta pokazao veliko srce te je donirao informatičku tehnologiju svim učenicima u osnovnoj školi u Ceriću. Potpuno nepoznatoj ženi iz Makedonije platio je skupu operaciju koju si ona nije mogla priuštiti. Sa svojom izabranicom Silvijom (Lihtar) oženio se 2016. Par je kćer Auroru dobio godinu dana kasnije, a 2019. im se rodio sin Rafael.

“Broz” se okušao i u poslovnim vodama te je osmislio brend “MB77”, liniju proizvoda za regeneraciju i opuštanje mišića. Nepobjediv na terenu, uvijek daje sve od sebe, a takav je i u “barskim igrama”, navodno mu nitko nije ravan u bilijaru, pikadu, stolnom nogometu, kartanju bele i svim ostalim “muškim sportovima” koji se prakticiraju uz šankove. Tijelo je iscrtao tetovažama, ali ga je engleski tabloid The Sun etiketirao kao jednog od nogometaša s najružnijom tetovažom. Njega to ne smeta, bitno je da je on zadovoljan njima, a mi njegovim izvedbama na terenima.

Andrej Kramarić: Samozatajna zvijezda

Napadač ili ofanzivni vezni njemačkog Bundesligaša Hoffenheima ponikao u Dinamu igrao je i za Lokomotivu, Rijeku i Leicester City već je sedam godina u postavi A reprezentacije nakon što je prošao sve mlađe dobne uzraste stasavši u vrhunsko nogometno ime.

Sa samo šest godina ukazao se na vratima maksimirskog kluba za koji je u mlađim danima zabio rekordih 450 golova je je najbolji (mladi) strijelac u povijesti kluba. Bivši izbornik Niko Kovač opisao ga je kao igrača koji je najbliži legendarnom Davoru Šukeru, a bivši trener Hoffenheima Julian Nagelsmann, sada trener velikog Bayerna rekao je da je Kramarić najbolji igrač s kojim je ikad radio. Najbolji je strijelac u povijesti Hoffenheima te najefikasniji Hrvat svih vremena u Bundesligi.

Kao i mnogi naši reprezentativci, i on je klasični obiteljski čovjek. Prošle je godine u zagrebačkoj gradskoj vijećnici oženio djevojku Miju Ćurković s kojom je kasnije iste godine dobio sina Viktora.

Novinari bliski hrvatskoj reprezentaciji uvijek rado ističu da je riječ o jednom od najpristojinih reprezentativaca s kojim je uvijek ugodno raditi. Samozatajnost mu je jedna od osnovnih vrlina i ne voli istupati u javnosti. “Milo dijete”, rekao bi Mato Lovrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:54