CRNO-BIJELI SVIJET

U zadnjoj epizodi hommage našem tjedniku Studio i slučajni simbolični oproštaj od Cice Kranjčara

Gotovo je, nema više omiljene serije. Posljednja epizoda bila je ljubavno pismo osamdesetima i Zagrebu kakvog više nema
Kadar iz zadnje epizode Crno-bijelog svijeta
 HTV/Screenshot

Gotovo je, nema više.

Početkom tjedna je na HTV-u prikazana posljednja epizoda serije "Crno-bijeli svijet", svojevrsno ljubavno pismo osamdesetima i Zagrebu kakvog više nema. Zadnja epizoda imala je naslov "Obrati pažnju na posljednju stvar", no umjesto Azre, čuli smo taktove "Nostalgične" splitskog TBF-a, s albuma "Maxon universal" objavljenog 2004. godine. Tu je pjesmu - jedinu koja u 48 epizoda i četiri sezone serijala nije nastala sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća - scenarist i redatelj Goran Kulenović vješto iskoristio da spoji razdoblje od tri i pol desetljeća.

image
Htv/screenshot

Jer, s junacima serije u zadnjim kadrovima publika se prvo oprašta koncem 1986. godine, kada Una (Kaja Šišmanović), Žile (Slaven Došlo) i Jagoda (Anica Dobra) gledaju novi broj Studija na čijoj je naslovnici fotografija Une na Opatovini ispred kule u kostimu Histrionske predstave "Zalamejski sudac". Tu je i Svijet, s izvještajem sa Zlatne igle na kojoj su zamijećeni modeli što ih je kreirala Jagoda. Posebno je dirljiva scena u kojoj presretna baka Ksenija (Jelena Miholjević) svojoj unuci maše s figuricom Zlatka Cice Kranjčara. Podsjetimo, upravo Cico Kranjčar je bio model za Dinamovu maskotu koju je izradila Jugoplastika.

image
HTV/Screenshot

- Da, strašno je to kako se život zna poigrati. Ovo je doista lutkica koja predstavlja Cicu, a naravno da u trenucima dok smo ovo snimali ni slutili nismo da ćemo se u seriji osim s našim junacima, ujedno morati pozdraviti i sa zagrebačkom nogometnom legendom - kaže Ivan Maloča, producent "Crno-bijelog svijeta", serije koja je uz taktove "Nostalgične", opraštajući se s publikom, pokazala da su Kipo, Žungul, Marina, Ksenija, Jura i Jagoda još uvijek tu, među nama. Jer kao i stvarne legende osamdesetih, one nekadašnje zgodne cure koje su se okupljale ispred Kaveza ili Zvečke, sanjarile o glumačkoj, pjevačkoj ili novinarskoj karijeri, kao i frajeri koji su svirali u zagrebačkim bendovima, pisali u omladinskoj štampi, fotografirali... i naši junaci iz serije danas, skupa s nama, ispisuju neko novo ljubavno pismo Zagrebu.

image
Htv/screenshot

Svatko to, pokazalo se u posljednjim kadrovima serije, čini na svoj način, onako kako najbolje zna. Žac (Karlo Maloča) sijede kose (koji je u seriji vršnjak stvarnog Davora Gopca i danas ima 56 godina) sa smiješkom pozira ispred Kulušića, kluba u kojem je nekad tulumario. Kipo (Filip Riđički) uz knjigu uživa u prvim umirovljeničkim danima. Njegova Marina (Sara Stanić) radi u zagrebačkoj knjižnici. Žungul (Slavko Sobin) i Bjanka (Luna Pilić), još su uvijek zajedno...

image
Htv/screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:27