STIŽU FODOR I VAKULA

U pripremi druga sezona domaće serije: ‘Ako se sve poklopi možda će nam gostovati i Rambo Amadeus‘

Iako je radnja smještena u rani srednji vijek, odlično korespondira s uglavnom nesretnom nam sadašnjicom

Fotografije sa snimanja druge sezone

 Interfilm

Ekipa produkcijske kuće Interfilm usred je snimanja druge sezone humoristične serije “Mrkomir Prvi”, satire koja, iako joj je radnja smještena u rani srednji vijek, odlično korespondira s uglavnom nesretnom nam sadašnjicom.

- Povijest se ponavlja - rekao nam je producent Interfilma Ivan Maloča kada je objašnjavao kakvu seriju snimaju za Hrvatsku televiziju.

- U novoj sezoni ‘Mrkomira’ i nadalje kneževina grca u dugovima te velike nade polaže u financijsku i inu pomoć Franaka. Franci izdašno pomažu, no često šalju i kontrole ne bi li provjerili kako se sredstva troše. Ti trenuci su uvijek vrlo stresni za naše protagoniste, naročito za Slavomira, kojeg Franci potražuju želeći mu suditi za neka nedjela počinjena na njihovu tlu. Hoće li se Slavomir izvući i hoće li ga Mrkomir izručiti, treba pogledati… Imamo i lažne opsade, kuharske dvoboje, slavnog modnog dizajnera koji sa svojim sljedbenicima, uz veliku Anušinu potporu, pokušava kneževinu pretvoriti u modno osviještenu perjanicu ovih prostora. U pripremi je i novogodišnji specijal, u kojem će se Mrkomir, Slavomir i Krivomir neočekivano naći u sadašnjem vremenu... - otkriva nam iskusna HTV-ova urednica Jasmina Božinovska-Živalj.

image

Fotografije sa snimanja druge sezone

Interfilm/

U glavnoj glumačkoj postavi i nadalje su Goran Navojec kao Mrkomir Prvi, Ozren Grabarić u ulozi licemjernog Slavomira, Ecija Ojdanić kao Mrkomirova supruga Anuša, Mirna Mihelčić koja tumači Marušu, zakonitu Mrkomirovu kćer te Paško Vukasović kao Krivomir, ne previše pametan izvanbračni Mrkomirov sin i Roko Sikavica kao Držiha, moralna vertikala kneževa dvora.

20 novih epizoda

- U drugoj sezoni malo veći prostor dali smo i dvojci kmetova, Goroslavu i Tudumiru, koje tumače Matija Šekoranja i Josip Brakus, dok će se u gostujućim ulogama pojaviti i neka naša poznata TV lica, poput Zorana Vakule i Mirka Fodora - govori Božinovska-Živalj za sada ne otkrivajući koje uloge su dodijelili poznatom HTV-ovu voditelju i prvom prognostičaru javne radiotelevizije.

Prva sezona imala je 13 epizoda, a druga će ih imati čak 20, iz čega je evidentno da su na HTV-u zadovoljni kako je “Mrkomir”, premda pomalo neobičan projekt u odnosu na ono na što je naša publika navikla, prošao kod gledatelja. Snimanje je započelo početkom rujna, a završetak, tj. zadnja klapa planirana je za kraj studenog, nakon čega slijede postprodukcija i predaja epizoda HTV-u.

image

Fotografije sa snimanja druge sezone

Interfilm/

”Mrkomir Prvi” se osim u studiju Jadran filma, u kojem je sagrađen interijer srednjovjekovnog dvorca, snima i na drugim lokacijama. Dio scena snimili su u centru Zagreba te na Medvedgradu, Grobniku i Ribniku. Grobnik i Ribnik sa svojim dvorcima pokazali su se, objašnjava Božinovska-Živalj, idealnim lokacijama za snimanje eksterijernih scena kojima su uspjeli obogatiti priču i približiti se vremenu radnje. Nova sezona “Mrkomira” nosi i druge novitete.

- Osim što vjerujem kako smo još bolji i kako smo podigli ljestvicu, od noviteta mogu spomenuti Dražena Žarkovića, koji nam se pridružio kao redatelj, i Gorana Kulenovića, kao jednog od scenarista i redatelja - odgovara Božinovska-Živalj.

Rambova centrala

Tako sada redateljski tim čine Snježana Tribuson, Aldo Tardozzi, Igor Šeregi, Dražen Žarković i Goran Kulenović, koji režira tri epizode. U scenarističkoj ekipi su Zoran Lazić, Tonći Kožul, Branko Ružić, Snježana Tribuson, Aldo Tardozzi te Kulenović.

- Ovo snimanje pamtit ću po uigranosti ekipe, velikom angažmanu svih sudionika, glumačkom veselju u zajedničkoj suigri i predanosti svojim ulogama koje uvijek iznova nadograđuju. A kada me pitate za najneobičnije stvari koje treba nabaviti za snimanje, moram otkriti da one obično padnu na pamet Aldu Tardozziju, no ima ih toliko da ih je nemoguće sve pobrojati! Nakon njegovih ideja produkcija pije tablete za smirenje, no u konačnici smo svi zadovoljni kada te ideje zažive u seriji… - uz smijeh priča Božinovska-Živalj.

image

Fotografije sa snimanja druge sezone

Interfilm/

Pitamo je i kakve su bile reakcije nakon prve sezone? Je li bilo nezadovoljnih političara ili možda oduševljenih, kakve su komentare dobili...?

- Izvrsne reakcije potaknule su nas na realizaciju druge sezone s većim brojem epizoda. Političari se, vjerujem, nisu bunili, ipak nikoga ne vrijeđamo. Možda nekog malo podbodemo, no sve je to benigno i bez loših namjera. Ipak smo humoristična serija. Naravno da je svaka sličnost s današnjicom namjerna. Što se tiče reakcija, valja napomenuti kako smo u prvoj sezoni mi zvali na suradnju, sada zovu nas. Inače, zvali smo i Ramba Amadeusa kojem se svidjela prva sezona. Nadamo da ćemo uspjeti uskladiti termine snimanja s njegovim obavezama - otkrila je urednica HTV-ova Programskog odjela Drama. Hoće li se Rambo Amadeus uspjeti pojaviti u “Mrkomiru”, trebalo bi se doznati uskoro.

Ono što ga može na setu dočekati je sigurno odlična atmosfera, koju opisuje glumica Ecija Ojdanić, koja tumači jednu od glavnih uloga, onu Mrkomirove supruge Anuše. Kada smo sreli glumicu na jednom događaju sredinom rujna u Dubrovniku, otkrila je kako je ondje stigla samo na jedan dan. Već se ujutro morala vratiti prvim, “pekarskim” letom za Zagreb i otići direktno na snimanje “Mrkomira”. Umor ju nije brinuo, sve zbog oduševljenja što se taj projekt nastavio.

Novogodišnji dio

- To oduševljenje nije splasnulo. Druga sezona ima puno svojih prednosti, a to je da smo svi stvorili, postavili svoje likove, idemo na poznati teren. I, evo, mogu sada ekskluzivno reći da je scenarij još bolji, još luđi, još povezaniji s aktualnom stvarnošću. Moj lik, kao i svi likovi, nekako se dodatno razvijaju i rekla bih da su još višeslojniji, tako da je pravi užitak glumiti. Mi smo sada negdje na pola snimanja, sve protječe u odličnoj atmosferi jer osim što puno radimo, jako se dobro i zabavljamo. Nije velika glavna glumačka podjela. Ima nas šest, sedam u main castu, tu su još epizodisti, tako da je baš lijepa radna atmosfera. Smijeha ne nedostaje i stalno padaju neke šale i pošalice, a budući da se volim smijati, šale na moj račun ne padaju mi teško. A tko predvodi u zezanciji, spačkama? Rekla bih da je u pitanju mrtva trka između Gorana Navojca, Paška Vukasovića, Roka Sikavice i Ozrena Grabarića. Teško je odrediti kapetana u toj borbi - uz smijeh odgovara Ojdanić. Imaju i noćnih snimanja i cijeli proces nastajanja serije uvijek je naporan, no, kako kaže glumica, kada sve protječe tako harmonično, onda u tom smislu i taj napor pada u drugi plan.

Kada druga sezona “Mrkomira Prvog” stiže na program HTV-a još se ne zna, osim da će se novogodišnji specijal, posve logično, emitirati u prosincu ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:48