ANONIMNI PRODAVAČ

U oglasniku se pojavio Porin po paprenoj cijeni, jedan od dobitnika: ‘Moj je kod kuće, nije na prodaju‘

Statue su za snimku koncerta ‘Toni Cetinski i prijatelji‘ dobili pokojni redatelj Dalibor Sokolić i glazbeni producent Davor Smotalić
 Damjan Tadic/Cropix

Na internetskom oglasniku Njuškalo prije dva tjedna postavljen je oglas za prodaju Porina osvojenog prije četrnaest godina, a cijena mu iznosi 4700 kuna. Stanje statue u oglasu opisano je kao novo, a navedena lokacija nagrade je zagrebački Borongaj. Iz fotografija se može naslutiti da se radi o nagradi dodijeljenoj u kategoriji 39, odnosno za Najbolji video program, a nagrade su te godine primili Tony Cetinski i prijatelji.

U oglasu stoji da se prodaje originalna statua Ivice Propadala, koja je teška 3800 grama, visoka 28 i široka 16 centimetara. Također kaže da je to statua broj 50 od njih 75 koje su te godine dodijeljene, a dolazi u originalnoj zaštitnoj kutiji.

- Nije riječ o nikakvom prototipu, kalupu i nečem sličnom, već o originalu koji se dodjeljivao dobitnicima. Molim da me kontaktiraju samo ozbiljni kupci, a ne šarlatani, piše na dnu oglasa. Nazvali smo broj naveden u oglasu, a prodavač nam je odgovorio da ne želi nikakve detalje otkriti telefonom, te da je on vlasnik statue.

Kontaktirali smo Davora Smotalića, jednog od autora nagrađenog video uratka, koji je rekao da je njegov Porin na sigurnom te da ga on ne prodaje.

- Kolega Dalibor Sokolić s kojim sam radio na tom videu je prije dvije godine preminuo. Ne sjećam se iskreno tko je sve primio nagradu 2008. godine. Moj Porin nije na prodaju, rekao je Smotalić.

image

Ivica Propadalo

Damjan Tadic/Cropix

Porin je najuglednija glazbena nagrada u Hrvatskoj kojom profesionalci nagrađuju profesionalce, a stručno biračko tijelo bira najbolje među sobom. Biračko tijelo čine profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, producenti i druge kompetentne osobe. Nagrada se redovito dodjeljuje od 1994. godine, a simbol nagrade u obliku staklene figure kreirao je Ivica Propadalo.

- Nema nikakve sumnje: to je original!, kaže Ivica Propadalo dok proučava oglas na Njuškalu u kojem vlasnik prodaje originalnu statuu hrvatske diskografske nagrade Porin.

image

Ivica Propadalo

Damjan Tadic/Cropix

- Za nekoga je to puno, za nekoga sitnica, a ja u ovom trenutku ne znam iz kojeg razloga netko prodaje nagradu koju je dobio prije 14 godina. Mogu samo pretpostaviti da ga je neka nevolja natjerala na to, a ako je tako, onda me to rastužuje - kaže Propadalo, umjetnik čija se izložba Porina nazvana Kristal Total Art trenutno može razgledati u galeriji u Livnu, a koji je osmislio kipić Porina kojeg doma, uz mnoge naše glazbenike, imaju i Sade Adu, Sting, Santana, Robbie Williams...

- Mick Jagger je rekao da nikom ne da svog Porina, da ide njemu, Carlos Santana je rekao da ga statua podsjeća na prekrasnog anđela, Leonard Cohen da je nagrada prekrasna, ali i teška... - prisjeća se Propadalo, koji isključuje bilo kakvu pomisao da je na Njuškalu oglašena kopija njegovog umjetničkog djela. Dodao je da se radi o pravom Porinu koji se kod nas prodaje isto kao što se u ‘bijelom svijetu‘ prodaju Grammyji ili Oscari.

I Upravni odbor Porina upoznat je s činjenicom da se prodaje nagrada što su je 2008. godine primili pokojni Dalibor Sokolić i Davor Smotalić za video broj Tonyja Cetinskog.

- Vijest o tome došla je do nas, ali kao Upravni odbor naravno da ne možemo odlučivati što će tko napraviti sa svojom nagradom. Ljudi su različiti: dok neki Porine drže doma na polici, na istaknutom mjestu, nekima je fora da im nagrade stoje u zahodu ili da im služe za pridržavanje vrata. To je njihova stvar. Osobno, kao skladatelj, mogu kazati da ja svoje nagrade ne bih prodavao, ali to je moj stav - kaže Branimir Mihaljević, član Upravnog odbora Porina koji podsjeća da se posljednjih par godina na svaku statuu gravira ime i prezime pobjednika te ime nagrade u kategoriji u kojoj je pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:11