ZVIJEZDE PORUČUJU

‘U Krapinu su besplatno dolazili i Ivo Robić i Arsen Dedić... Nina Kraljić ih je omalovažila sve‘

Pjevačica je otkazala festivalski nastup zbog financijske situacije, te tvrdi da ne može više pjevati ‘pro bono‘
Nina Kraljić
 Livio Andrijic/Cropix

"U životu nikad nisam postupio poput Nine Kraljić, koja je u posljednji trenutak, dva dana uoči održavanja Festivala kajkavske popevke, organizatore mailom obavijestila da neće doći u Krapinu jer je odlučila da više nigdje neće besplatno nastupati. Jer, ja sam čovjek koji ima svoj stav, koji ima svoju riječ. Ako sam nekome obećao da ću doći i pjevati, ako sam godinama prije znao da za taj nastup neću dobiti novac, onda svoj dolazak neću otkazati u posljednji trenutak i ostaviti organizatore na cjedilu. Meni je postupak ove mlade pjevačice nezamisliv! Ovakav pristup svom pozivu bi se mogao definirati u par riječi: 'Hajmo obećati da ću tu pjevati, ali ako netko plati više, onda ćemo prekršiti to obećanje.' Tako se ne radi!", oštar je legendarni kantautor Hrvoje Hegedušić kojeg je, kao i ostale glazbenike što su proteklog vikenda nastupali u Krapini, zgranuo novi potez Nine Kraljić.

image
Hrvoje Hegedušić
Bruno Konjevic/Cropix

Znala je i prije

Ona je, naime, otkazala festivalski nastup na kojem je trebala izvesti pjesmu Zorana Mišolongina 'Trnoružica', a kao obrazloženje je navela svoju financijsku situaciju zbog koje više nije u mogućnosti prihvaćati nastupe koji su pro bono.

"Imam vrlo tešku privatnu situaciju te sam prisiljena na selidbu iz vlastitog stana zbog zgrade koja je i dalje oštećena potresom. Da sada ne nabrajam i ne zamaram, jer mi više nije u cilju odrađivati takve nastupe, bez obzira na veličinu samog nastupa. Na Visu, gdje sam trenutno, otvorila mi se financijska prilika sa stranim izvođačima, koji su trenutno tamo, i naprosto moram napraviti ono što je za mene najbolje i od sada prihvaćati nastupe koji su u skladu s honorarom za pjevanje uživo u izvedbi s orkestrom", napisala je organizatorima Nina u svom pismu koje je prenio portal Zagorje.

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo odgovorilo je Nini kako je i prije bila upoznata s činjenicom da za nastup na Festivalu kajkavskih popevki nema honorara.

"Skladbu za ovogodišnju 'Krapinu' snimili ste još u lipnju, a još najmanje mjesec dana ranije potvrdili ste svoj nastup. Otvoreno ste mogli reći da ne želite surađivati, kako kažete, 'pro bono'. Otkazivanje festivalskog nastupa u posljednjem trenutku smatramo neprimjerenim i neprofesionalnim", poručili su pjevačici organizatori, s kojima se slaže i Radojka Šverko, jedna od najvećih dama naše glazbene scene.

Ne u zadnji čas

"Svi se mi u životu prije ili kasnije možemo naći u teškoj materijalnoj situaciji. No, mislim da se odluke o nastupu ne bi smjele mijenjati u zadnji čas, naravno, ako u pitanju nije viša sila poput na primjer bolesti. Ovako, to daje jednu sliku o izvođaču koja se, mislim, ni njemu samom neće svidjeti", kaže Radojka Šverko.

image
Radojka Šverko
Promo

"Zatvorio se jedan prozor, ali su se otvorila i jedna velika vrata. Umjesto Nine Kraljić pjesmu 'Trnoružica' u subotu je izvela sjajna Gabrijela Hrženjak. Cijela dvorana joj je pljeskala! Nina Kraljić svojim je ishitrenim potezom, čini mi se, omalovažila sve koji su ikad u Krapini nastupali, naravno, besplatno: od Krunoslava Cigoja, Radeka Brodarca, Ive Robića, Arsena Dedića... Nitko nikad na tom festivalu svoj dolazak nije uvjetovao honorarom, svima je bila čast i radost da tamo nastupe. Iskreno, nakon ovog, jako bi se začudio da festivalski organizatori Ninu Kraljić i dogodine pozovu da tamo nastupi", kaže maestro Siniša Leopold.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:12