TUŽNE VIJESTI

U 88. godini preminula je legendarna Vera Svoboda

Dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama

Vera Svoboda

 Screenshot YouTube

U 88. godini života preminula je Vera Svoboda. Rođena je u Osijeku, studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u ovom gradu, nakon čega se bavila pjevanjem. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest "long play" ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih i pjesama.

Dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Godine 2022. dobila je nagradu Porin za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:05