‘JE LI OVO ŠALA?‘

Tri svjetska Eurosong eksperta za nas su preslušali Let 3 i dali recenzije - nisu svi oduševljeni

Kad sam vidio početak pomislio sam, ovo će biti za pamćenje. I stvarno jest. Hrvatska je "luda" i urezala mi se u pamćenje, kaže Adams

Nastup Leta 3 na Dori

 Damir Skomrlj/Cropix

Danima se ne smiruju Facebook rasprave oko toga je li Hrvatska, odnosno jesu li publika i žiri ovogodišnje Dore, ispravno postupili kada su na Eurosong u Veliku Britaniju poslali riječke punk-rockere Let 3 i njihovu, sad već svima znanu pjesmu "Mama Šč".

Kako je u domaćoj javnosti teško dobiti objektivan odgovor okupili smo mali, ali izuzetno stručan međunarodni žiri stručnjaka za ovo glazbeno natjecanje koje diljem svijeta ima milijune fanova. I, da, ne biste vjerovali da su među njima dvojica doktora znanosti koji su pisali knjige i držali predavanja diljem svijeta o Euroviziji, njenom utjecaju na nacionalne identitete, brendiranje nacija, politiku...

Jedan je BBC-jev suradnik i osnivač najznačajnije svjetske stranice posvećene vijestima o Eurosongu - Wiwibloggsa, vijetnamsko engleski novinar William Lee Adams. Drugi član našeg žirija je "Dr. Eurovision", kako glasi naslov njegove internet stranice, dr. Paul Jordan koji je doktorirao u Škotskoj na temu Eurovizije. Treći je naše gore list, podrijetlom Hrvat, ali odrastao u Australiji, povjesničar s trenutnim angažmanom u Luksemburgu, dr. Dean Vuletić, također zagriženi fan Eurovizije koji diljem svijeta drži predavanja na temu tog natjecanja koje prati od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a proteklih dvadesetak godina, kaže, nije propustio ni jedno, uvijek je uživo gdje god se ESC održava, daje izjave za medije, komentira i daje jasne stavove o favoritima. Pa, evo što su rekli.

1. William Lee Adams, Wiwibloggs: ‘Ovo je nešto za pamćenje‘

- Onog trenutka kad sam vidio početak pomislio sam, ovo će biti nešto za pamćenje. I stvarno jest. Općenito su pjesme koje smo dosad imali priliku čuti i vidjeti prilično nepamtljive. Hrvatska je "luda" i urezala mi se odmah u pamćenje – kaže ekskluzivno za Jutarnji Adams.

Kaže da je u početku bio i pomalo zbunjen nastupom Let 3.

image

William Lee Adams

Privatna Arhiva/

- Pomislio sam je li ovo umjetnost ili nekakva šala. Ali, ono što je važno je da sam htio nastaviti gledati. S glazbene strane, mislim da je potrebno malo poraditi na melodiji, no vizualno svakako odskače. Sviđaju mi se hrabre boje, hrabrost i pomalo divljački izgled banda. Ovo je svakako nastup kojeg ću rado gledati iznova i iznova – otkriva.

Pitamo ga je li išta razumio, s obzirom na to da pjesma i na hrvatskom jeziku nije posve "smislena", a kakva bi tek bila da ju se Let 3 odluči prevesti na engleski ili neki drugi jezik.

- Mislim da je, zahvaljujući vizualnom dojmu, njihova poruka i više nego jasna. Izruguju se diktatorima gladnim moći koji su spremni uništiti svijet zbog svojih poremećenih vrijednosti i agresivnosti. Riječ traktor sam razumio (smijeh). Možda da postave titlove na ekran kako bi pomogli ostatku publike – predlaže stručnjak za Euroviziju.

Već u prvim minutama nakon pobjede pojavile su se glasine kako bi EBU, krovna europska televizijska organizacija, mogla diskvalificirati "Mamu ŠČ" zbog političkog sadržaja, no Adams kaže kako je EBU već dozvolila brojne političke pjesme.

- Pa i Jamalu i njenu pjesmu 1944., kao i Kalush Orchestra sa Stefanijom. No, oni su ipak bili malo dvosmisleniji nego Let 3. Mislim da će band morati malo smanjiti svoj vizualni identitet kako bi izbjegla cenzuru EBU-a, no svejedno mogu kvalitetno odraditi nastup. Očigledno je da su Let 3 majstori provokacije i intrige. Dajmo im vremena, siguran sam da će se "ugurati" u pravila, a da ipak zadrže svoju ludost i zabavu – kaže Adams.

Dodaje kako se ne bismo trebali bojati politike.

- Vremena stvaraju glazbu i zato je ona tako moćna – kaže. Po njegovom mišljenju, Hrvatska sigurno ulazi u finale.

- U subotu je sedam zemalja izabralo svoje predstavnike. No o kome jedino govori cijela Europa? Samo o Hrvatskoj! Mislim da činjenica što u polufinalu nema glasova žiriju Hrvatsku definitivno plasira u finale, a možda bude i pobjednička pjesma u svojoj polufinalnoj večeri. Mnogi će mrziti ovu pjesmu, ali mnogi će za njom poludjeti i cijenit će hrabrost Hrvatske. Najgora stvar koju možete poslati na Euroviziju je nešto "sigurno". Srećom za Hrvatsku, Let 3 nije siguran nego jako, jako opasan – kaže stručnjak.

2. Dr. Paul Jordan, Dr. Eurovision: ‘Nisam oduševljen, ali ima šanse...‘

Dr. Paul Jordan, londonski stručnjak, novinar i medijski komentator koji je napisao više knjiga na temu Eurovizije, nije oduševljen hrvatskim predstavnicima Let 3 na predstojećem natjecanju ali im istovremeno predviđa dobar uspjeh u Liverpoolu.

- Iskreno, nije po mom ukusu. No, svakako se radi o neuobičajenom i pamtljivom nastupu o kojem će se zasigurno dugo i mnogo govoriti – kaže za Jutarnji.

Ističe kako je trenutno nebitno hoće li Mama ŠČ biti izvedena na hrvatskom, engleskom ili nekom trećem jeziku.

image

Paul Jordan

Privatna Arhiva/

- Publika će donijeti svoju odluku na temelju vlastitog dojma. Pobjeđivale su pjesme na portugalskom ili talijanskom, i to u posljednje vrijeme, tako da jezik zapravo nije bitan nego dojam – kaže. I njega pitamo što misli hoće li EBU dozvoliti pjesmu s vrlo jasnom političkom porukom.

- To će biti teška odluka koju će morati donijeti komisija. Eurovizija se uvijek pokušava odmaknuti od politike. No, s druge strane, čak i pjesme o miru mogle bi biti, strogo tehnički gledano, shvaćene kao političke...-napominje.

Kaže kako je Mama ŠČ pamtljiva pjesma koja će sigurno dobiti mnogo glasova publike, pa postoji velika šansa da ćemo Riječane vidjeti u finalu, smatra dr. Jordan.

3. Dr. Dean Vuletic: ‘Nastup će morati korigirati‘

- Bilo mi je jako drago vidjeti da su pobijedili na Dori i da ćemo ih moći gledati na Euroviziji. Hrvatska je dosad vrlo rijetko slala uzbudljive, zanimljive pjesme, jedino je nastup Jacquesa Houdeka bio inovativan, ali pjesma mu baš i nije bila nešto. Zato mi je Let 3 pravo osvježenje. Eurovizijska publika još od pobjede Austrije i Conchite Wurst 2014. traži originalnost, nešto novo, zanimljivo, drugačije... - kaže dr. Vuletic.

Ističe kako su već sada neke brojke debelo na strani riječkih glazbenika i Mame ŠČ.

- Primjerice, pjesma Mije Dimšić do kraja Eurovizije na HRT-ovom je kanalu pogledalo oko pola milijuna ljudi, a Let 3 je u prvih nekoliko dana prikupio više od dva milijuna pregleda - kaže.

image

Dean Vuletić

Foto Wilke/

Smatra kako je HRT proteklih godina "izgubio smisao za Eurosong", no sada Hrvatska napokon ima velike šanse. Pjesma je, slaže se, provokativna i politička te će nastup vjerojatno morati biti korigiran.

- Ali, ne vidim razloga da se mijenja pjesma, jer ona ni po čemu nije kontroverzna. Može se raditi o bilo kojem psihopatu, svaki čovjek koji želi rat je psihopat. Uostalom, i pjesme koje promiču gay prava mogu se smatrati političke, pa se redovito pojavljuju na Euroviziji. Što se pjesme tiče, mislim da ona mora ostati na Hrvatskom. Apsolutno! Publika voli autentičnost i pjesme na nacionalnom jeziku. Srbija je ostvarila ogroman dojam s nastupom Konstrakte koja je vješto uspjela u pjesmu na srpskom jeziku uklopiti dijelove koji su svima pamtljivi, bez obzira na to što možda ne razumiju što znače - objašnjava, a mi se prisjećamo kako je srpskom pjesmu izvela i s njome pobijedila i Marija Šerifović (Molitva), kao što je na svom jeziku pobjedu odnio i Portugalac Luisa Sobral 2017. godine.

Komentiramo scensku sličnost s nastupom ukrajinskog transvestita Verke Serduchke i pjesmom Lasha Tumbai (teoretičari zavjere i danas govore kako je on u jednom trenutku, u prijenosu uživo, umjesto besmislenog "lasha tumbai", otpjevao "Russia Goodbye").

image
Livio Andrijic/Cropix

- Sličnost postoji, da ali to nije rijetkost na Euroviziji i ne mora značiti da će utjecati na rezultat. Siguran sam da Let 3 ide u finale jer su ostale pjesme koje smo dosad imali prilike vidjeti užasno nezanimljive, nepamtljive. Samim time Hrvatska ima veće šanse. Siguran sam da, ako i ne pobijede, samo će se o njima pričati i svi će ih, novinari i fanovi, salijetati - zaključuje treći član našeg međunarodnog stručnog tima "euroviziologa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:50