COTA G4

Tko su daruvarski rokeri koji su oduševili na ‘Supertalentu‘, ali i kao predgrupa zasjenili Opću opasnost?

Marko Osmanović osnovao je Cotu G4 još 1998. godine kako bi svirao svoje autorske pjesme

Članovi benda Cota G4

 Privatna arhiva

Postoje još od davne 1998., no za daruvarske rokere koji nastupaju pod imenom Cota G4 mnogi su čuli tek 2019. nakon što su nastupili u showu "Supertalent".

Frontmen benda Marko Osmanović osnovao je Cotu G4 još dok je bio 14-godišnji dječak sa željom da sviraju njegove autorske pjesme, a šest godina poslije, 2004., bend potpisuje ugovor s diskografskom kućom Dallas Records.

Uskoro izlazi njihov prvi album pod naslovom "Cota G4", no šira publika doznala je za dečke iz benda tek kad su se prijavili na popularni talent show. Kako je Marko jednom prilikom rekao, njegova je ideja bila prijaviti se jer je htio doprijeti do šire publike.

- Našem bendu baza je stari rock iz 60-ih i 70-ih, ali također nastoji biti moderan rock bend sa širom paletom raznih glazbenih utjecaja. Od narodne muzike do heavy metala, od bluesa do popa - kaže nam 42-godišnji Marko te ističe kako je "rock za njih centar svega".

Poezija i filozofija

Bendova koji utječu na njihovu glazbu ima mnogo, ali to su najviše The Rolling Stones, Led Zeppelin, The Doors, Deep Purple i Dire Straits.

U međuvremenu, Marko je čak pjevao i svirao u Divljim jagodama, no nakon nekoliko godina je otišao te se potpuno posvetio Coti G4. Mnogi ustvari ne znaju što predstavlja ime njihova benda, pa nam je Marko to ukratko objasnio.

- Ništa specijalno, nešto što smo uzeli iz tadašnje Pervanove "Večernje škole" - odgovara on.

Njihovu nedavno objavljenu pjesmu inspirirala je ljubav, kako kaže Marko, iz koje se inače rađa inspiracije za njihove tekstove. No ističe da pokušavaju uvesti i poeziju, mistiku i filozofiju.

Također, važno je istaknuti da je nakon izlaska njihova trećega albuma "Entropia" sa singlom i spotom "Kad sam bio njen" bend osvojio nagradu The Akademia Music Awards za najbolji rock album 2018. godine.

Nedugo zatim dečki održavaju prvi koncert u Zagrebu te, nakon četiri godine pritajenosti, sa svojim trećim albumom najavljuju povratak na rock scenu.

Uz Opću opasnost

Marko nam je istaknuo pozitivne i negativne strane svoga posla.

- Najbolja je stvar što čovjek radi ono što voli; publika na koncertima, putovanja, puno prijatelja i odličnih provoda te dobre reakcije na svoje pjesme. Ipak, negativno je to što su troškovi produkcije visoki i što je tržište relativno malo - iskreno kaže.

No očito je da se ipak, na kraju krajeva, sve isplati jer za Marka je glazba život, kako sam kaže. Kad ne svira na koncertima ili ne snima u studiju nove pjesme, uči svirati gitaru polaznike tečaja glazbene škole. Ipak, najdraže mu je stvaranje pjesama.

- Trenutno dovršavamo novi album koji bi trebao izaći u veljači sljedeće godine, a radimo i novi videospot. Također se veselimo ljetu jer tada imamo najviše koncerata - objašnjava frontmen koji, uz to što pjeva, svira na ritam-gitari.

Osim njega, u bendu su Dinko Likar na gitari, Juraj Šargač na bas-gitari, Filip Pek na klavijaturama te Zvonimir Mihaljević na bubnjevima.

Njihove najpoznatije pjesme, za koje je Marko jednom prilikom rekao kako smatra da se mnogi mogu pronaći u njima, su "Sazdana od sjaja", "Kada prođe prstima kroz kosu", "Ne znaš ti šta je rokenrol", "Kad sam bio njen" i "Motaj, kume, motaj!".

Cota G4 nedavno je nastupio u Pleternici prije Opće opasnosti, a očito je oduševio publiku jer su pljuštali pozitivni komentari na društvenim mrežama.

- Naša se publika sastoji od ljudi koji, jednostavno, vole rock, ali i onih koji cijene kvalitetu, melodične refrene, rifove, muziciranje - kaže Marko o svojim obožavateljima.

Četvrti album

O njihovoj posljednjoj pjesmi Marko je jednom prilikom izjavio kako je "Sazdana od sjaja" nastala u jednom dahu, a za njezin su videospot spojili ljude iz raznih dijelova svijeta. Pjesmom su najavili svoj četvrti album, a tekst potpisuje upravo Marko Osmanović, koji kaže da je to njegova najbrže napisana pjesma. Za kraj nam je otkrio što je bendu najveći cilj:

- Jednostavno, stvarati dobru glazbu, svirati što više i, naravno, pritom se dobro zabaviti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:12