MARKO BRAIĆ

‘Svaku sekundu nastupa sam izračunao, a jedem alge i treniram crossfit pa se nisam se ni zadihao‘

Marko Braić (29) oduševio je kao Anthony Kiedis iz RHCP-a: ‘Evo kako sam se za 48 sati pretvorio u kultnog pjevača‘
Marko Braić RED HOT CHILLI PEPPERS (novatv)
 Nova TV

Možda vam je promaklo, ali Marko Braić, pobjednik šeste epizode showa "Tvoje lice zvuči poznato", nije se ni zadihao dok je u nedjelju žestoko i energično pokazao kako se transformirati u Anthonyja Kiedisa iz grupe Red Hot Chili Peppers. Nakon dvije minute pjevanja, plesanja i skakanja na sceni, što je uključivalo i skok s podija na žirijev stol, 29-godišnji glumac, koji nikad prije nije ni pjevao ni plesao, sasvim smireno i skromno odgovarao je na pitanja voditelja showa. Je li to stvarno moguće ili je nakon njegove rockerske točke i razgovora s voditeljima postojala i neka pauza?

- Ne, nije bilo stanke. I ne, stvarno se nisam zadihao. To mogu zahvaliti tome što sam u doista dobroj kondiciji jer godinu dana treniram crossfit, spoj vježbi snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. No, uz to sam, dok sam se pripremao za transformaciju u članove legendarnog rock and roll benda, u bilježnici doslovno nacrtao, odnosno pomno obilježio gdje ću tijekom točke uzimati dah. Dakle, crno na bijelo imao sam gdje ću disati, gdje ću se malo štediti, gdje ću zastati... Konkretno, ako znam da ću skočiti na stol ispred članova žirija, onda znam i da ću se na putu do tog stola malo, uvjetno rečeno, odmoriti i prodisati, jer ću taj 'odmor' i zrak potrošiti tijekom skoka. Matematički sam si složio svaku sekundu nastupa - otkriva Marko koji tvrdi da skok na stol, bez straha od nezgodnog pada, može bez problema izvesti i bez prethodnih priprema.

image
Marko Braić RED HOT CHILLI PEPPERS (novatv)
Nova TV
image
Marko Braić RED HOT CHILLI PEPPERS (novatv)
Luka Dubroja

Kao Papa Štrumpf

- I ti skokovi dio su crossfita, a taj dio zove se box jump. Možda izgleda teško, ali ako redovito trenirate, nije to ni teško ni nemoguće. Veći problem od samog skoka meni su bile 'marte' koje sam imao na nogama, a koje su mi bile nekoliko brojeva prevelike pa sam hodao poput Papa Štrumfa i pazio da ne padnem na nos - kroz smijeh govori glumac koji je postao dio ekipe popularnog showa jer mu se dopala ideja da svakog tjedna bude netko drugi i da pritom pjeva i pleše. Istranina iza kojeg su uloge u brojnim kazališnim predstavama, u filmu "Egzorcist" Dalibora Matanića te uloge Luke Penave iz serije "Na granici", kao i ona Zokija Mikulića iz serijala "Dar Mar" što se upravo prikazuje na Novoj TV, pitamo što je prvo pomislio kad je vidio da će se morati transformirati u Red Hot Chili Peppers.

image
Marko Braić RED HOT CHILLI PEPPERS (novatv)
Luka Dubroja

- Bio sam baš sretan, jer volim rock and roll, a slušam i Pepperse. Bilo mi je jako drago što ću postati Anthony Kiedis, jer sam se u prethodnim emisijama morao transformirati u žene. Gledatelji, vjerujem, nisu svjesni koliko je teško preobraziti se u suprotni spol. Tu ne možeš previše uživati u pjevanju ili plesanju jer moraš cijelo vrijeme razmišljati i paziti na boju glasa, kvalitetu pokreta... Sve je u takvim situacijama drukčije i neprirodnije, tebi kao muškarcu. Naravno, isto vrijedi i obratno, kad žene imitiraju muškarce. Nije to lagano i zbog toga mi je baš drago kad u showu 'Tvoje lice zvuči poznato' dobijem role muškaraca, jer se onda puno više mogu posvetiti samoj pjesmi, te se pri tom još i dobro zabaviti. Kiedisu sam se dodatno radovao jer sam pobjedu odnio i u emisiji prije, u ulozi Elene Foureira, pa sam u šestoj epizodi nastupio rasterećen, bez ikakvog presinga. Za samu točku pripremao sam se otprilike dva dana, a najviše vremena i energije potrošio sam dok sam učio tekst. Gledao sam i live-nastup Peppersa i tako upotpunio 'rupe' u spotu tijekom kojih se Kiedis ne pojavljuje. Uz to, bilo mi je drago što mogu skakati i biti rocker, jer sam još kao klinac imao želju imati svoj rock and roll bend. To je bila moja klinačka želja, ova transformacija pružila mi je priliku da je ostvarim - govori Marko koji u stvarnom životu nikad nije bio član nekog benda.

image
Marko Braić RED HOT CHILLI PEPPERS (novatv)
Luka Dubroja

- Nikad ranije, prije showa 'Tvoje lice zvuči poznato', nisam pjevao izvan svoje tuš-kabine - ističe Marko kojeg pitamo stoji li iza njegova isklesanog tijela samo vježba ili je to kombinacija vježbanja i određene prehrane.

Strogi makrobiotičar

- Jako pazim što unosim u sebe, a hranim se po principima makrobiotike. Što nipošto ne jedem? Tijesto i mliječne proizvode. Omiljena hrana mi je čokolada, ali ako je ja napravim. Kako je radim? Evo, baš sam je sinoć napravio za svoje društvo koje je sa mnom gledalo show Nove TV. Dakle, rastopim kakao maslac, stavim ga u blender i dodajem kakao do dijela dok ne dobije određenu tvrdoću. Potom to izlijem na aluminijsku foliju i gore pobacam ono što imam doma: u nedjelju su to bile brusnice, goji bobice i malo soli. Bilo je jako dobro - priznaje Marko od kojeg doznajemo da se s vremenom ispraksirao u kuhinji. Zna pripremiti mnoga jela, na ručak često zove i prijatelje koji su, tvrdi Marko, zadivljeni onim što im on pripremi, jer jela koja spadaju u makrobiotičku prehranu nemaju inače često prilike kušati.

- Znam im, recimo, pripremiti jelo od algi, a oni koji takva jela nisu probali dosad, često se začude koliko je ukusno ono što im serviram na tanjuru - govori glumac koji je na makrobiotičku prehranu prešao prije otprilike godinu dana. Na to se odlučio jer su mu se u 28. godini na licu počele pojavljivati akne.

- Kako više nisam tinejdžer, bilo mi je jasno da mi to organizam šalje signal da promijenim neke dotadašnje navike. Upozorenje da mom tijelu nešto ne odgovara shvatio sam ozbiljno pa sam otišao do doktorice nutricionistice Alme i ona mi je izlistala koje namirnice trebam unositi, koje smanjiti i što trebam izbjegavati. Savjetovala mi je da prijeđem na makrobiotičku prehranu. Potom sam pročitao nekoliko knjiga, educirao se dodatno o tome i prihvatio taj način prehrane. Fali li mi što od hrane koju sam dotad jeo? Da. Sarma, ćevapi s kajmakom i u lepinji, pire krumpir... Uspijevam li tome odoljeti ili ponekad zgriješim? Ne, ne... Jako sam discipliniran! U svemu, ne samo u prehrani. Takav sam i u nastupima: kad nešto odlučim, napravit ću to do kraja - ističe naš sugovornik.

image
Marko Braic kao RHCP (novatv)
Luka Dubroja
image
Marko Braic kao RHCP (novatv)
Luka Dubroja

Pjevači znaju reći da tijekom žestokih koncerata s pozornice siđu i do pet kilograma lakši. Što Marko misli, je li i on nakon nedjeljnog nastupa izgubio poneki kilogram?

- Ma ja sam u ponedjeljak ušao lakši jer cijeli dan, dok smo snimali šestu epizodu showa, nisam jeo. To mi je bilo teško! Ali, tako je ispalo jer sam, kao i ostali kolege iz showa, na set došao u šest i bio tamo do 20 sati. Kako nam se cijelo vrijeme radi maska, šminkaju nas, pripremamo se, teško je naći vremena da nešto pojedeš - priznaje istarski glumac koji je svoj Peroj zamijenio Zagrebom, gradom u kojem ga se često može vidjeti na motoru ili biciklu.

- Obožavam vožnju motorom, baš sam jučer na motoru otišao na Sljeme i uživao u prirodi i lijepom danu. Na biciklu sam kad pada kiša ili kad nemam love za benzin - smije se Istranin koji je nedavno svojima pomogao i u berbi maslina.

- Imamo doma masline, odrasli smo sestra i ja uz to, a jako nam je zabavno sve vezano uz naše masline, jer je prvo u berbi cijela obitelj na okupu, a potom kasnije svi zajedno uživamo u maslinovu ulju. Opsjednut sam maslinovim uljem, na sve ga stavljam! Može li se reći i da je domaće istarsko maslinovo ulje jedna od tajni mog, kako kažete, dobrog izgleda? Može, naravno! Zdravo je, odlično, prirodno i pridonosi svemu dobrom - kaže Marko Braić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:05