SKANDAL

Što je sve pogrešno u sramotnom komentaru TV voditelja o maloljetnoj pjevačici Miji Negovetić

Dio komentatora označio je slučaj prenapuhanim, dio ga je pokušao razumjeti jer riječ je ‘o pogrešci‘, a dio je zasmetala isprika
Mia Negovetić; Davor Meštrović
 Hanza Media

Ne stišava se bura oko istupa Davora Meštrovića u “Dobro jutro Hrvatska”. Voditelj jutarnje emisije na HRT-u je u petak najavljujući novi spot 17-godišnje pjevačice rekao: “Uživajmo u hlačicama Mije Negovetić”, a slučaj je eksplodirao u utorak na društvenim mrežama.

Ispriku je u njegovo ime poslao sam HRT, ali Facebook stranica “Seksizam naš svagdašnji” koja ga je među prvima prozvala objavila je jučer i njegov proširen odgovor koji im je poslao mailom. U njemu se prvo pravda tako što daje desetak primjera naslova na hrvatskim portalima koji također komentiraju Mijin izgled.

“Tako se i novi spot iščekivao kako bi se vidjelo koji je stajling odabrala: u spotu se tri puta presvukla u različite hlačice. Kolega u emisiji je govorio o vokalnoj interpretaciji i sadržaju spota, a ja sam se nadovezao na temu koja se već nekoliko mjeseci pojavljuje u medijima - a u kojoj većina prepoznaje pozitivnu kritiku mlade djevojke koja je savršenoj vokalnoj interpretaciji odlučila dodati i savršen izgled”, objašnjava Meštrović administratorima “Seksizma”.

Dodaje kako mu je žao i da je trebao znati da će ta rečenica ostati visjeti u zraku i zazvučati neprimjereno.

- Ispričavam se svima onima koje je to povrijedilo, a posebno Miji. Emisija ‘Dobro jutro Hrvatska’ godinama predstavlja projekte u kojima se upozorava na različite oblike diskriminacije pa tako i diskriminacije putem spola. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale. U nadi da ćete iz ovoga razumjeti cijeli kontekst ali i prihvatiti ispriku, uz posebne isprike Miji Negovetić i njenoj obitelji - napisao im je Meštrović.

image
Mia Negovetić
Matija Djanjesic/Cropix

Podjela krivnje

Dio komentatora označio je cijeli slučaj prenapuhanim i nebitnim, dio ga je pokušao razumjeti jer riječ je “o pogrešci”, a dio je zasmetala njegova proširena isprika u kojoj “relativizira problem i pokušava podijeliti krivicu”.

U čemu je točno problem, koliko je njegov komentar opasan ili bezopasan, što na sve kažu pravobraniteljice, i zbog čega je ovaj slučaj važan za širenje svijesti o seksizmu? Jutarnji je razgovarao sa stručnjacima, ali i Meštrovićevim kolegama te pitao i mjerodavne institucije za reakciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić primila je brojne pritužbe i HRT-u je uputila upozorenje naglasivši da seksizam u medijima nije dopušten. Izjava voditelja za nju je upravo to - seksizam, odnosno oblik diskriminacije temeljem spola. - Voditelj nije komentirao sadržaj spota već jedino odjevni predmet glazbenice. Sugerirajući da treba ‘uživati u Mijinim hlačicama’, naglasak je stavljen na seksualizaciju žene.

O poznatim ženskim osobama u medijima nerijetko se izvještava trivijalizirajuće s fokusom na njihov izgled i oblačenje, umjesto informiranog izvještavanja o njihovom djelovanju, ulozi u zajednici ili stavovima i mišljenjima. Takvu praksu nužno je izbjegavati - između ostalog stoji u reakciji pravobraniteljice. I Meštrović i HRT su se odmah ispričali pravobraniteljici koja hvali pozitivnu reakciju javne televizije. Međutim...

image
Davor Meštrović


Biljana Blivajs/Cropix

Ponovili grešku

- U reakciji HRT-a u kojoj stoji da je voditelj ‘nespretno je komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić’ ponovno se nažalost apostrofira upravo ono na što je ukazala pravobraniteljica - izgled glazbenice.

Sve dok se vrijednost žene u medijskom prostoru bude svodila u prvom redu na njezin izgled, umjesto na njezine sposobnosti, talente i postignuća, nećemo moći računati na postizanje ravnopravnosti spolova - ističe pravobraniteljica Ljubičić.

Reagirala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, istaknuvši da Meštrovićev komentar ocjenjuje omalovažavajućim i uvredljivim, a usto i seksističkim i krajnje neukusnim.

- Voditelj je zanemario da je mlada pjevačica još uvijek dijete, da ima 17 godina. I propisi i etički kodeksi obvezuju sve medijske djelatnike na posebno obziran odnos prema djeci, odnosno svim maloljetnim osobama koje se pojavljuju u medijima. Mia Negovetić pjevačku je karijeru započela kao djevojčica. Utoliko je teže shvatiti što je nagnalo voditelja da posve zaboravi na svoju odgovornost prema njoj - navodi između ostalog pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Na temelju svojih ovlasti reagirala je uputivši upozorenje i preporuku glavnom ravnatelju HRT-a, o čemu je izvijestila i Vijeće za elektroničke medije.

- Neukusni komentar je uvreda za Miju Negovetić i povreda prava djeteta. No, on je ujedno i negativna, uvredljiva i obeshrabrujuća poruka za sve mlade ljude koji nastoje uspjeti u svijetu glazbe. To je također uvreda i za publiku, koja od HRT-a s pravom očekuje visoke profesionalne standarde i sprečavanje stereotipnog prikaza žena i protiv diskriminacije, koja je u ovom slučaju izražena i po osnovi spola i po osnovi dobi - zaključila je između ostalog pravobraniteljica u svojoj preporuci.

Meštrovićeve kolegice iz branše ipak su nešto blaže. Željka Fattorini kratko je objasnila kako je riječ o dragom, poštenom i nadasve finom dečku.

- Ne mogu vjerovati o čemu mi sada raspravljamo, uz sve druge probleme. Mislim da je to sramotno i da on to ne zaslužuje. Uvijek je bio drag prema svima nama, obrazovan je, prema kolegicama i kolegama uvijek nadasve fer - ustvrdila je dok je Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa dodala: tko radi taj i griješi.

- U ovom poslu jezik je nekada brži od mozga. Tko je normalan, razumjet će da je to bila greška. Tko traži dlaku u jajetu, neće. Neka takvi kritiziraju. U tom je poslu dovoljna jedna riječ da se svi povedu za njom i zaborave sve drugo o tom čovjeku - rekla je Ksenija Urličić, dodavši kako ne misli da se u Meštrovićevom slučaju radi o seksizmu jer “on nije takav”.

- Zaista ne mislim da je to bilo namjerno. Ali, televizija je oduvijek bila odraz ponašanja, odraz svijeta u kojem živimo. Ako smo ponašanje zapostavili, to će se manifestirati i u lapsusima voditelja emisija - smatra Urličić. Vezano uz daljnju karijeru Davora Meštrovića, misli da će mu biti teško.

- Nastavit će karijeru, ali zauvijek će biti komentara na taj slučaj. Zauvijek će ljudi govoriti: evo ga onaj, sjećaš se što je rekao. Ja poznajem Meštrovića preko njegovog rada, i oduvijek je ostavljao dojam normalne, kulturne i pristojne osobe - rekla je Urličić.

Loše opravdanje

Psihologinja Maja Vujčić Vračević smatra da svatko mora snositi odgovornost za ono što kaže i napravi te prihvatiti sankcije.

- Ovim nabrajanjem naslova i tekstova drugih portala Meštrović skida dio odgovornosti sa sebe i opravdavajući svoje ponašanje jer ‘i drugi to rade’. Zar je to onda normalan način ophođenja jer ‘svi to rade’? Javni servis trebao bi biti primjer načina komunikacije, a ne srozavati ga. Jako je zabrinjavajuće ovakvo ponašanje jer se može odraziti na psihički razvoj djevojke. Najčešće se pokazuje kroz bespomoćnost i anksioznost - objašnjava psihologinja koja smatra da se muškarce za neprikladno ponašanje često opravdava i štiti.

- Opravdavanjem i izbjegavanjem osuđivanja muškaraca za njihovo ponašanje zapravo štetimo psihičkom razvoju djevojaka. Nema te obrazovne reforme koja će išta promijeniti ako djevojkama šaljemo poruke da je jedino bitno što odjenu i kako izgledaju. Šokantno je što ovakvo ponašanje nije sankcionirano, jer komentar gospodina Meštrovića je vid seksualnog uznemiravanja. Stavlja nezdrav fokus na izgled - zaključuje.

Treba li Meštrović biti sankcioniran?

- Svaka žrtva seksualnog uznemiravanja, bilo da se radi o ozbiljnom zlostavljanju ili ‘usputnom komentaru’, reći će vam da postoje dva vida traumatizacije. Prvi je to što joj se dogodilo, a drugi je preispitivanje treba li počinitelj biti kažnjen ili ne, pa na koncu ne bude ili bude preblago kažnjen, što je za žrtvu dodatni kamen spoticanja jer nema zadovoljenja pravde, već doživljava sekundarnu traumatizaciju - kaže psihologinja.

Dob je bitna

Reagirala je i bivša pravobraniteljica Ljubica Matijević Vrsaljko.

- Mislim da čak tu dobna granica i nije presudna stvar. Makar, činjenica da je Mia Negovetić još maloljetna stvar čini još odurnijom i opskurnijom. Stvar je uopće u neprimjerenom komentaru prema ženskoj osobi, ako je ona još po dobi i djevojčica, tim doista gore.

Vidim da mu može biti kćer. Ja pri tome ne mislim da je Meštrović mislio nešto nenormalno, ali ostavio je dojam neukusnog, ružnog. Ako on ima kćer neka se zapita kako bi se osjećao u sličnoj situaciji. Kako bi se osjećao da sjedi na pivu s prijateljem, da mu dođe kćer donijeti ključeve, a prijatelj kaže: ‘Lijepo joj stoji minica!’

Je li takav komentar kojega je voditelj uputio sedamnaestogodišnjoj pjevačici utuživ?

“Ne vidim da bi bilo utuživo, jer bi u tom slučaju morali dokazati neku namjeru. Mislim da Meštrović već snosi dovoljne posljedice da mu cijela zemlja govori ono što mu govori. Ako bude ukoren, ako bude osramoćen, to je dovoljna poruka i ostalima koji tako olako daju slične komentare.” Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava, kaže kako je organizirana edukacija u javnom medijskom servisu, samo je pitanje je li Meštrović bio na toj edukaciji i pažljivo slušao.

- Jako je važno da reagiramo na sve situacije u kojima se na neprimjeren način govori o ženama, a ovdje pogotovo zato što se radili o maloljetnici. Voditelj u jutarnjim satima kad tu emisiju gledaju i djeca kaže: ‘Sad ćemo uživati u njezinim hlačicama’, za pjevačicu koja je poznata baš po - njezinom glasu - zaključuje. Goran Gazdek, dopredsjednik Hrvatskog novinarskog društva, kaže kako je Meštrovićev istup u svakom smislu neprimjeren, neukusan i nevjerojatan.

- Ne možemo ne primijetiti kako je upravo ta emisija nemali broj puta bila pod lupom javnosti - od gostiju u studiju, načina obrade i komunikacije određenih tema do pitanja ravnopravnosti žena i muškaraca. Žalosno što po tko zna koji put moramo upozoravati na osnovne postulate profesije. Voditelji bi, pogotovo u javnom servisu, trebali imati više senzibiliteta i dobro odvagnuti svaku riječ prije komentara, zaključio je Gazdek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:45