DRAGI NAŠ ŠPIRO...

Špirini kolege prepričavaju anegdote: Oduvijek je želio glumiti Romea, no nije ga stigao odigrati

Glumački suradnici, prijatelji i poznanici opraštaju se od velikana hrvatskog glumišta koji nas je iznenada napustio
Špiro Guberina
 Niksa Stipanicev/Cropix

Tužnom objavom na Facebooku od glumačkog velikana Špire Guberine oprostio se i njegov sin Boris koji se rijetko pojavljuje u medijima.

- Zbogom tata, čuvaj mamu. Neka vam bude ljepše nego na Zemlji. Volim vas - napisao je Boris Guberina, Špirin sin podijelivši u emotivnoj objavi i fotografiju iz djetinjstva na kojoj ga oba roditelja grle.

image
Boris Guberina s roditeljima
Facebook

Borisova majka Ingrid bila je ujedno i Špirina jedina velika ljubav. Guberina se oženio se u 36. godini te je nekoliko puta u intervjuima istaknuo kako mu je žao što se oženio tako kasno, ali nikad što se oženio. Također, istaknuo je i kako bi volio da je imao više djece, barem još kćer, jer mu je kao Dalmatincu obitelj bila jako važna.

image
Špiro Guberina sa sinom Borisom
Neja Markicevic/Cropix

Ingrid je preminula prije 25 godina, no unatoč samoći, o novom braku od smrti supruge nije razmišljao.

- Brak zahtijeva regule. Ako se nisam odmah drugi put oženio, što bih sad. Kad bih sad uzeo neku mlađu, ljepšu, ona bi izlazila sa svojim društvom, vjerojatno bih na kraju bio prevaren i ljubomoran. A ove moje godište izgledaju mi prestaro... Što ću s njom, ona kašlje kao ja, morao bih biti fer, pa i ja njoj skuhati čaj – rekao je glumac u intervjuu za Jutarnji 2014. godine.

image
Biljana Gaurina/Cropix

U posljednjoj fazi karijere Guberina je glumio u serijama "Larin izbor" i "Loza".

Glumac Žarko Radić sa Špirom Guberinom surađivao je na nizu projekata, a jedan od posljednjih bila je upravo televizijska serija "Loza", koja je snimana 2011. i 2012. godine.

image
Špiro Guberina i Žarko Radić na premijeri dramske serije "Loza" 2011.
Niksa Stipanicev/Cropix

- Nevjerojatno je, ali baš sam jučer, dok sam šetao po Splitu razmišljao o Špiri, mislio sam na njega, a danas čujem da je otišao. On je u mojem srcu uvijek imao posebno mjesto i imat će ga zauvijek. Bio je prekrasan kolega, s njim je bilo jako lijepo raditi jer je kao glumac bio izuzetno zanimljiv i zabavan. To stvarno nije neka floskula, nešto što čovjek kaže reda radi. Uz to, bio je i jedna od najljepših i najboljih duša koje sam ikad upoznao. Bukvalno je isijavao dobrotu, a pritom je bio beskrajno skroman. A kao i mnogi veliki ljudi, volio se našaliti na svoj račun. Zbog svega toga sam sretan što sam imao prilike raditi sa Špirom i družiti se s njim. Jako sam tužan i nadam se da će imati jedno lijepo mjesto gore, među velikima... Sigurno ga je zaslužio – rekao nam je Radić.

image
Guberina i Radić na proslavi povodom zadnje klape serije "Loza" u klubu Jabuka
Srdjan Vrancic/Cropix

Kraj filmske karijere Špire Guberine označila je, na njegov prethodni opus logično nastavljena, uloga otočnog čudaka u filmu "Osmi povjerenik" koji je izašao 2018. godine. Danas se, pak, od njega oprostio redatelj tog hvaljenog filma, Ivan Salaj.

- Potresla me jutros vijest o odlasku gospodina Špire Guberine i prije svega želim izraziti svoju najiskreniju sućut njegovoj obitelji. Prije samo mjesec dana bio sam na Braču na sprovodu još jednog "Trećićonina", Nerežišćanina gospodina Nigojevića, koji je glumcima pomagao oko dijalekta i glumio s njima. Najviše se družio upravo sa Špirom i Ivom Gregurevićem, kojemu je "Osmi povjerenik” također zadnji film u kojem je glumio, kao i velikom čovjeku i glumcu Božidaru Smiljaniću, koji nas je napustio prije malo više od dvije godine.

Pokušat ću opisati sliku koju nosim u sebi, nakon što sam imao čast raditi i družiti se sa Špirom. On je bio uglađen gospodin s profinjenim humorom, skroman i jednostavan prema ljudima, a ujedno i vrhunski profesionalac. Beskrajno blagonaklon i ljubazan prema baš svim kolegama i filmskim radnicima na setu. Nikada umoran, nikada zahtjevan. Jedino što je tražio, bila su pojašnjenja oko uloge, kako bi je mogao napraviti najboljom mogućom i to u svojoj 85.! U svakom kadru u kojem se pojavio igrao je s takvom mimikom, da bi na kraju njegovo lice bilo jedino koje ste uistinu vidjeli. Nije bitno je li sam ili natiskan u kadru masovke s desetak drugih glumaca i statista, on bi jednostavno uvijek izgledao kao - glavna uloga – opisao je Guberinu Salaj.

image
Redatelj Ivan Salaj
Neja Markicevic/Cropix

Prisjetio se i jedne priče koju mu je, kaže, Guberina ispričao u kombiju na putu od garderobe do seta.

- Uvijek je htio glumiti Romea, ali nikada nije. Odlučio je stoga u staračkom domu na koji se spremao, osnovati glumačku grupu, biti redatelj i voditelj, odabrati Juliju, pa konačno odigrati Romea. Smijali smo se svi… i divili takvom duhu. Njegova energija je bila poput nekog oblaka ispunjenog ljudskom toplinom, finim humorom i profinjenom blagošću starinskog kova. Vjerujem da je sada na jednom lijepom mjestu, Romeo kakav je htio biti, okružen tom toplinom, blagošću i radošću kakvu je i širio. U ime svih glumaca i cijele filmske ekipe "Osmog povjerenika", veliki topli posljednji pozdrav glumačkom velikanu i divnom čovjeku, gospodinu Špiri Guberini – sjetno se oprostio Salaj.

image
Marko Todorov/Cropix

Od velikog glumca oprostio se i košarkaš Dino Rađa.

- Ode i Strikan. Ima li kraja ovoj godini više? Srce mi plače. Legendarni Jozo. Kakvu sad ekipu imaju gore. Neće nikad bit dosadno - napisao je na Instagramu.

image
Instagram

Ova je tužna vijest pogodila i zagrebačkog radijskog i televizijskog voditelja Duška Ćurlića.

- “Špiro Špula zlatna nit....”Adio, maestro, ode i dio djetinjstva s Tobom... - napisao je 52-godišnji voditelj.

Od Guberine se oprostio i Ivica Propadalo.

- Danas je otišao veliki i neponovljivi Špiro Guberina. Zbogom, dragi prijatelju. Druženje i suradnja s tobom na zajedničkim predstavama, uvijek su bila ispunjena lijepom energijom. Počivaj u miru dragi Špiro – napisao je 70-godišnji slikar, scenograf i dizajner, a viješću je pogođen i glumac Slavko Sobin koji se oprostio objavom na Instagramu od Guberine.

- Uzor. Duša. Čovjek. Sve. Sjajite zauvijek. Zauvijek - stoji u Sobinovoj objavi.

Izuzetno društveni Guberina imao je široki krug poznanika iz različitih sfera djelovanja, stoga ne čudi što je njegova smrt pogodila i 63-godišnjeg pop/folk pjevača Matu Bulića.

- Strikane moj. Hvala ti za Divca, Matu Pivca, Očenašaka, Vitu, Mateka i druge nezaboravne likove kojima si udahnuo dušu i dao život. Nedostajat će nam tvoja vedrina, tvoja zarazna energija, pozitiva i sve one stvari zbog kojih smo te voljeli. Zbogom prijatelju i pazi na nas tamo gore - napisao je Bulić.

Na odlaske nekoliko velikih glumačkih legendi u kratkom periodu, kao i na današnju tužnu vijest osvrnula se i glumica Bojana Gregorić Vejzović.

- Gore se očito priprema neka sjajna predstava ovih dana. Adio našem Špiri - napisala je.

image
Instagram
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:35