BOJANA GREGORIĆ

Šećući centrom Zagreba glumica ostala bez teksta: ‘Ispod ovoga dnevno prolazi stotine ljudi!‘

Cigle koje padaju s vrha zgrada, nestabilni dimnjaci, balkoni... Sve to šokiralo je jučer glumicu Bojanu Gregorić Vejzović (48)
 Darko Tomas/Cropix

Iako je prošlo gotovo sedam mjeseci nakon što je Zagreb pogodio snažan potres, na brojnim lokacijama u centru grada opasnost još uvijek postoji. Cigle koje padaju s vrha zgrada, nestabilni dimnjaci, balkoni... Sve to šokiralo je jučer glumicu Bojanu Gregorić Vejzović (48) koja je posljednje jesenske sunčane trenutke provela u šetnji gradom.

- Padaju cigle s vrha zgrade, pripazite! Ugao Boškovićeve i Draškovićeve – napisala je glumica na svom Instagramu. Nastavila je šetati i upozoravati građane na potencijalno opasne situacije.

image
Instagram

- Osvanulo je sunčano zagrebačko jutro koje je otkrilo sve rane ovog grada. Šest mjeseci nakon potresa iščekujemo zakon o sanaciji i očuvanju glavnog grada Republike Hrvatske. Ove slike bole jer pokazuju da mnoge stvari stoje. Kada ćemo imati zakon koji će stanare obvezati na održavanje nekretnine? Vanjski dijelova koji su obveza svakog suvlasnika, predstavljaju danas opasnost za sve nas dok idemo na posao, u nabavku ili kod doktora. Do tada omogućite nam siguran auto i pješački promet u samom centru glavnog grada Republike Hrvatske - napisala je Gregorić Vejzović u objavi na društvenoj mreži.

image
Instagram

Glumica ističe i kako nam je hitno potreban zakon koji bi obvezao sve stanare zgrada da vode računa o zgradama u kojima žive, kako bi se očuvala stara jezgra centra grada.

- Molim za zakon koji će stanare obvezati na sudjelovanje u sanaciji zgrada u kojima žive! Krov se ne tiče samo onih koji stanuju na tavanu! Balkoni su dio fasade i obveza svih stanara. Ovakvo stanje grada je neodrživo. Stanovanje u centru glavnog grada Republike Hrvatske, treba zakon kojim će stanari pri kupnji stana u centru ukazati da su sposobni sudjelovati u sanacijama i održavanju svih potrebnih dijelova zgrade. Stan nije samo vaših 50/70 kvadrata stan je dio zgrade koju ste/smo dužni održavati. Takvim zakonima su svoj prekrasan stoljetni centar spasili u Beču, Pragu, Budimpešti - poručila je glumica, kojoj je stan također oštećen u zagrebačkom potresu u ožujku.

image
Instagram

Podijelila je i fotografiju s Britanca na kojoj se vidi balkon koji samo što se nije urušio.

- Ispod ovoga dnevno prolazi stotine ljudi! Zašto nema barem skela na svim spornim mjestima, kao zaštita naše djece prvenstveno? - upitala se i nastavila s objavama.

image
Instagram

- Sorry ekipa, baš me danas ovo sve izbacilo iz takta. Ali kada dnevno prolaziš non-stop ovim ulicama i vidiš da šest mjeseci nema pomaka pitaš se, ako je stanarima svejedno, ne smije biti vlastima koje moraju ovo potaknuti i riješiti. Tu nam prolaze djeca, mladi ljudi, mame s kolicima! Molim vas, krenimo promišljati o stanu kao o dijelu cijele zgrade – napisala je glumica uz fotografiju zgrade koja vapi za sanacijom u Prilazu Gjure Deželića.

image
Instagram

Zbog nedavnih šokantnih događanja život atraktivne glumice stubokom se promijenio, kako je i priznala nedavno u intervjuu za Jutarnji.

- Svaka kriza, naročito ovako velikih razmjera kao što je pandemija koronavirusa, ostavlja duboke emotivne tragove. Život i svijet su se neminovno promijenili, danima i tjednima nam je kretanje bilo ograničeno i nove mjere su nametnule neke promjene u životnoj rutini. Roditelji koji mi žive svaki na svojoj adresi, nepostojanje kazališta kao mojeg zvanja, a moja djeca pred kojima bi trebalo stajati veselje i sloboda druženja, zatvoreni su u stanu... Sve me to uzdrmalo, a kada se u takvoj krizi dogodi još i razorni potres, negativne emocije dodatno su pojačane strahom i osjećajem potpune nesigurnosti – rekla je Gregorić Vejzović.

image
Instagram

Iako je 2020. bila poprilično konfuzna, ipak shvaća koliko je sretna.

- Sada kad gledam s odmakom, mogu primijetiti da su ta izazovna vremena osim panike, brige, ljutnje ili tuge izazvala u ljudima i veliku empatiju i altruizam – dodaje.

Trudi se u svakom trenutku i pronaći neki tračak sreće.

- U ovakvim vremenima sretan si jer si zdrav i imaš mogućnost zaraditi za kruh, a, opet, nada je ta koja daje vjeru u bolja vremena, za koja se nadam da nam slijede – rekla je glumca ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:41