IZ PRVE RUKE

Saša Lozar: ‘Da mogu birati, transformirao bih se u raspjevanog negativca iz Tarantinova filma‘

Glazbenik i radijski voditelj pojavit će se novom sezonom najpopularnijeg domaćeg televizijskog showa ‘Tvoje lice zvuči poznato‘
Saša Lozar
 Ivana Nobilo/CROPIX

Nova TV odlučila je gledatelje počastiti novom sezonom najpopularnijeg domaćeg televizijskog showa "Tvoje lice zvuči poznato". Uoči početka emitiranja koje počinje ove nedjelje, glazbenik Saša Lozar dočarao nam je kako su tekle pripreme za lude i neobične transformacije i što publika može očekivati od njegovih nastupa. Priznao je da kod njega trema uvijek postoji. Jako je svjestan, kaže, da su očekivanja velika jer je morao izaći iz vlastitih cipela kako bi promijenio glas i držanje, a to u ovakvim spektaklima nije nimalo lako. No, oduševljeno će reći da iskustvo koje je stekao nešto posebno.

Počinje nova sezona popularnog showa. Ponovno uskačeš u kostime najpoznatijih svjetskih faca. Kakav je to osjećaj?

- S obzirom na to da mi nedostaju pozornica i nastupi, osjećaj je više nego dobar! To je veliki projekt i super je iskustvo biti dio takvog nečeg i testirati uvijek ispočetka svoje granice i mogućnosti.

Kad bi sam mogao birati u čiju ćeš kožu uskočiti, koga bi odabrao i zašto?

- Sigurno bih uskočio u kožu nekog kazališnog ili filmskog lika. Broadwayski mjuzikl, Tarantinov ili Burtonov film. Možda nekog raspjevanog negativca da odigram u domaćoj produkciji.

Što očekuješ od ove sezone, imaš li tremu pred nastupima takvog tipa?

- Uvijek je trema prisutna, a pogotovo u ovakvim nastupima koji su izvan neke moje zone komfora. Puno faktora treba zadovoljiti, od promjene glasa, držanja do izgleda na kraju. Bez toga ne ide.

Kako su izgledale probe? Što će ti od anegdota ili malih nezgoda najviše ostati u pamćenju?

- Probe su uvijek posebni trenuci. Ti počeci kad misliš da je zadatak nemoguće izvršiti pa do trenutka kad sve eksplodira na sceni... Nikad neću zaboraviti svoje pripreme s Petrekovićem na kojima je više izgledalo kao da smo spremni za ludnicu nego za scenu.

Živimo u pandemijskim vremenima, no ti si jedan od onih koji je odlučio snimati nove pjesme. Sada, s odmakom, jesu li dobacile koliko si želio da slušatelja?

- Nijedna pjesma nije napravljena uzalud. Sretan sam što su sve dosadašnje pjesme prihvaćene od kritike i radijskih urednika pa do publike. Ako u ovim vremenima moje pjesme taknu samo jednog čovjeka i uljepšaju mu život, ja sam zadovoljan.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Koliko ti nedostaju nastupi ili si se posložio drukčije i posvetio nekim drugim stvarima?

- Najviše od svega mi fale nastupi. Osjećam se kao da mi je netko ukrao godinu ispred nosa i pogotovo sada shvaćam koji je moj pravi poziv. Bez obzira na sve izazove, moj team i ja smo radili marljivo. Snimili smo četiri singla, tri spota, dogodila se promjena i u radijskoj karijeri, jer sam preuzeo Jutarnji show Antene Zagreb tako mi da je ova godina bila vrlo radna. Prilagođavamo se novoj situaciji i radimo dalje. Snimam puno i do kraja godine bit će još glazbenih iznenađenja.

Dugo si poznati glas s radija. Pratiš glazbene trendove. Koliko oni utječu na tvoj izbor pjesama koje ćeš i sam pjevati?

- Možda sam na radiju više izložen novijoj glazbi, ali moj zvuk je ipak funky, rnb i soul još od Wondera, Princa preko Georgea Michaela, D’Angela, Dvornika itd.

Imaš uhodani tim kojim si okružen. Koliko si od onih koji sugeriraju u kojem će smjeru tvoja karijera?

- Ne gledam to na način da mi netko sugerira ili ne! To se testira, od singla do singla, tako i do spota i fotografija. Postoje pravila, ali se stvari rade i po osjećajima. Producentica s kojom sam usko povezan, Gordana Bosak, ima veliko iskustvo i uspješnu karijeru u našem poslu, ima istančan glazbeni ukus, što je odlično pa slično razmišljamo u tom smjeru. Imam već definiran svoj ukus i glazbeni stil. Zvuk se dogodio iz mnogobrojnih suradnji te uspjelih i neuspjelih pokušaja. Uloženo je puno truda i novca. Nadograđujemo se u skladu s trendovima, koketiram sa svim glazbenim pravcima od soula, preko jazza do popa. Na to se nadovezuju mnogobrojni suradnici, autori, producenti, redatelji spotova. Naravno da se dogodilo da sam pod konstruktivnom kritikom promijenio svoje mišljenje, ali dogodilo se i suprotno. Glazba je proces, stvaranje i interakcija.

Budući da glazba uživo dugo miruje, čemu si posvećen osim radijskom eteru?

- Posvećen sam glazbi izvan etera. Snimaju se nove pjesme, odrađujem digitalne kampanje, svakodnevno sam prisutan u radijskom eteru i posvetio sam se online platformama za streaming serija i filmova. Tu smo sigurno svi postali profići.

Kako zamišljaš skoriju budućnost? Što bi još u životu volio ostvariti?

- Kod mene sve klapa, okolnosti su takve da ne mogu precizno zamišljati ništa. Odradio sam puno toga, stabilnost u obitelji i poslu su mi primarne. Volio bih uživati u životu i raditi što dulje posao koji volim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:18