BIVŠA PREDSJEDNICA

Razgovarali smo s čovjekom koji se najviše ‘znojio‘ zbog Kolinde u nošnji: ‘Kad je sjela na falde...‘

Posudbu Kolindi Grabar Kitarović nisu naplatili jer nošnje uvijek daju besplatno kad se nose u promotivne svrhe

Kolinda Grabar Kitarović

 Tom Dubravec/Cropix

Dok je Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju u svečanoj loži navijala za naše nogometaše na Svjetskom prvenstvu u Katru, ispred malih ekrana se najviše ‘znojio‘ Josip Forjan, ravnatelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu, i to ne zbog rezultata nego zbog brige hoće li ona izgužvati nošnju koju je odjenula.

Ispričao nam je kako je posavska nošnja koju je odabrala jako komplicirana za prenošenje i odijevanje jer ima brojne falde koje se teško slažu. Zato je najbolje u njoj samo stajati.

"Sinoć sam dobio gomilu poruka, Posavci su bili ooduševljeni, a jedan prijatelj mi je napisao: ‘Mislio sam si samo, što će Forjan reći, sjela je na falde‘", govori nam on kroz smijeh i dodaje da ga je bivša hrvatska predsjednica ugodno iznenadila kako je uspjela nakon višesatne vožnje u koferu sve tako uredno otpakirati i odjenuti.

image

Narodna nošnja

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu
image

Narodna nošnja

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu

Oprava je bila složena u falde i svi nabori su bili složeni te zavezani uzicama u kvadar veličine većeg kofera pa je i raspakiravanje komplicirano.

"Može se peglati, ali ne vjerujem da bi ona znala to ispeglati. Kad je se razvuče, teško se složi. Mi čak imamo seminare za pravilno slaganje tih nošnji", objašnjava nam Forjan.

Inače, radi se o nošnji iz Gornje Posavine, Ivanićgrada i okolnih sela. Ima nekoliko kilograma i nije lagana, ustalom kao ni nijedna nošnja, ali je ugodna jer je izrađena od pravog lanenoga platna tako da nije tijesna, tvrda ni gruba.

Ova se nošnja tradicionalno nosi s poculicom, pokrivalom za glavu, no Grabar Kitarović je to ovoga puta preskočila. Osnovni dijelovi ženske nošnje su rubača (suknja), zaslen (pregača) i opleče širokih rukava. Pod rubaču se oblače i podoblački (podsuknje).

Oko vrata je stavila koralje, kako nam ravnatelj objašnjava, tipični posavski nakit koji se nosi po propisu uz haljinu.

Kolinda je došla k njima u posudionicu s idejom da odjene neku nošnju koja bi bila prepoznatljivo Hrvatska, a tamo su došli na ideju baš te zbog crveno bijelih motiva.

image

Narodne nošnje

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu

Čim ju je probala oduševila se jer joj je odlično stajala i po veličini.

Pitala se je li primjereno da tako dođe na stadion i prva ideja je bila da nosi samo gornji dio nošnje s hlačama, no Forjan ju je razuvjerio.

"Treba znati to nositi. No, ako Japanci toliko njeguju svoj kimono, Škoti kilt, Austrijanci dindrlice, zašto Hrvati ne bi nosili svoju nošnju", kaže nam on.

Posudbu Kolindi nisu naplatili jer nošnje uvijek daju besplatno kad se nose u promotivne svrhe.

image

Kolinda Grabar-Kitarović

Ozan Kose/Afp

"To je promocija hrvatske baštine. Veleposlanici nas za svoja putovanja često traže dijelove nošnji. Primjerice, Franjo Tuđman je, kad je u svom mandatu prvi put išao u Ameriku, nosio prigorsku nošnju iz Šestina, a njegova supruga slavonsku zlataru. U vrijeme Ilirskog preporoda je bila moda da građani i građanke nose nošnje na balove", priča Forjan.

Posavska nošnja vrijedi oko tisuću kuna. Ne radi se o originalu nego replici napravljenoj na autentičan način na tkalačkom stanu.

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu ima iznimnu zbirku od oko 36.000 predmeta, a jedna od njihovih najvećih zbirki je baš posavska nošnja tako da zainteresirani za njeno nošenje tijekom daljnjih utakmica hrvatske reprezentacije mogu posuditi svoj primjerak.

Grabar Kitarović najavila je i daljnje navijanje u crveno-bijelim kombinacijama.

"Dress code na svečanoj platformi dopušta svečano odijelo ili traditional attire, odnosno narodnu nošnju. Inače, takvo je pravilo i u diplomaciji. Narodna nošnja je jako prihvaćen način odijevanja u svečanim prigodama. Tako da ćete me vidjeti u tipičnim hrvatskim i crveno-bijelim kombinacijama odijela i nošnji ili njenim kombinacijama, što je i izvrsna promocija Hrvatske. Uostalom, why blend in when you can stand out?", rekla je.

Forjan sumnja da će uspjeti ponoviti outfit u Katru još jednom jer je nošnju teško složiti i ponovno odjenuti da bude uredna.

"Od korisnika ne očekujemo da ju srede jer postoje pravila za to. Bolje da ju mi sami operemo i uredimo", zaključuje Forjan.

image

Narodne nošnje

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:14