VELIKI INTERVJU

‘Radim kao nikad prije, izbacujem dva albuma sa 120 pjesama, a dobio sam i svoju tv emisiju‘

"Još nitko nije u trap pjesmu stavio heavy metal gitare, pa što mi, Iruda ti, ne bi bili prvi na svijetu u tome"

Nema tog virusa ni te pandemije koji će slomiti Sinišu Vucu (49).

U koronagodini u kojoj mnogi njegovi kolege glazbenici posustaju, očajavaju i razmišljaju o promjeni posla, splitska glazbena legenda privodi kraju snimanje čak dva albuma. Jedan album objavljuje kao Siniša Vuco, drugi je onaj što ga dovršava kao general Vasilij Mitu i na kojem sa svojim bendom Živim blatom radi već 12 i pol godina.

Na tom albumu bit će sto dvadeset pjesama pa kupci po njega neće moći odlaziti pješice nego automobilom, jer će biti previše težak da bi ga nosili u rukama. Nadalje, u godini u kojoj je Vucino najmlađe dijete, 21-godišnja trap zvijezda Brigita Ivka s autorskom pjesmom "Noći pijane" osigurala ulaznicu za Doru, čime joj se otvara šansa da nas predstavlja na Eurosongu, njezin otac osvaja novi medij.

Vuco, naime, priprema Vuco show koji 1. siječnja u 23 sata starta na Z1 televiziji i u kojem će glazbenik ugošćavati poznate ličnosti s javne scene: političare, glumce, glazbenike, a jedan od gostiju bit će mu, naravno, i general Mitu. U toj emisiji neće biti zabranjenih tema ni pitanja, a Vuco predviđa da će emisija postati pravi televizijski hit. No, krenimo redom.

- Dolazak korone dočekao sam spreman na sve pa sam iskoristio stanku, kad se sve zatvorilo i kad koncerata nije bilo, da pozavršavam ono što sam snimao dotad. Jer ja sam u proteklih pet, šest, pa i sedam godina kao Siniša Vuco napravio dvadesetak pjesama različitih muzičkih stilova. Umjesto da ih ujednačim, što bi bilo besmisleno, sad sam odlučio da ću napraviti dupli album, koji ću najaviti singlom 'Pedeseta' što ga izdajem oko Nove godine.

Stil te muzike bit će poput onog što sam ga imao u pjesmi 'Tražena si roba u gradu', kojeg sam objavio prije jedanaest i pol godina, a još je hit, hvala Bogu - otkriva Vuco, koji ističe da novi singl, pjesmu 'Pedeseta', mora izbaciti prije kraja travnja, kad će navršiti pedeset godina pa bi bilo glupo da pjeva kako mu se bliži pedeseta, nakon što već navrši pedeset.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Baci slatko, baci gazirano

- Rođendan me tjera da što prije objavim pjesmu koja kaže: 'Sve bih dao na ovome svijetu, da sa tobom jednu noć ja vratim, jer bez tebe, ženo mog života, prođoše mi godine k'o sati. Kažu mi da lijepa si i sretna, da s drugim k'o kraljica živiš, meni već se bliži pedeseta, a s tobom još u prošlosti živim...' Znači, tipična ljubavna pjesma namijenjena ljepšem spolu. Ona je išla dalje, on je ostao u prošlom vremenu. To je pjesma u Vuco stilu s kojim sam počeo karijeru - objašnjava odnedavno ponovno vitki Vuco. Sada ima 91 kilogram, a prije dvije godine imao je točno 131 kilogram. Je li teško bilo skinuti 40 kilograma u dvije godine?

- Nije dvije, nego godinu i pol, jer posljednjih mjeseci samo održavam ovu težinu. I ne, nije bilo teško. Nema tu filozofije. Svi mi znamo što smijemo, a što ne smijemo jesti, stvar je samo u tome želimo li smanjiti kilažu ili ne. A ja sam mentalno i psihički jak, pa kad sam to odlučio, nije mi bilo nemoguće ni ostvariti. Niti sam trčao niti sam išao u teretane, samo sam puno hodao, što je uvijek zdravo, posebno za muškarce. Slušao sam tijelo pa sam kruh i pečeni krumpir, zamijenio lešo krumpirom. Draga, ništa to nije neka velika filozofija. Zna to i moj mačak u vrtu. Kad više jede, deblji je. Dakle, baci slatko, baci gazirano. Samo trebaš biti jak u glavi - kaže Vuco koji je, poput mnogih svojih prijatelja, i sam primijetio da mu je glas, dok je snimao posljednje pjesme, nekako "mlađi".

- Da, uspoređivao sam pjesme snimljene prije nekih pet godina i sada, stvarno zvučim mlađe. Nema tu, s druge strane, puno za usporedbu, jer ja ne izbacujem pjesme svakih petnaest dana kao drugi. Ne treba mi to! Veliki izvođači ne trebaju često snimati pjesme. Po tome se i zna kad je netko veliki izvođač. Ja sam uvijek zanimljiv publici, ne trebam ih non-stop kupovati novitetima: pjesmu 'Crna ženo' često i po dva puta izvodim na koncertima, a stara je dvadeset pet i pol godina.

image
Marko Todorov/Cropix

Imaš i 'Volim piti i ljubiti', stara je 22 godine, to je evergreen veselica, nema svadbe bez toga, pa 'Rajske kočije'... - kaže glazbenik koji ne broji koliko je pjesama napisao od svoje 16. godine otkad se bavi glazbom. Ima ih, kaže, između 800 i 1000, mnoge su autobiografske, mnoge su inspirirane pričama drugih ljudi. Zna li prepoznati koja će od njegovih pjesama postati megahit?

- Ne. Da to znam, pisao bih samo hitove. Zanimljivo je da je na mom petom albumu iz 1998. godine, 'Vuco 2', koji je prodan u više od 100.000 primjeraka, prva pjesma trebala biti 'Pusti me da pijem', a ne 'Volim piti i ljubiti'. Onda mi je direktor Croatia Records, Miroslav Lilić, rekao: 'Pa, jesi ti normalan? Pa ja sam već deset dana pijan svaku večer na 'Volim piti i ljubiti'! Tako sam na direktoru mome, koji se sa svojim društvom veselio i slavio, popio bokale vina na tu pjesmu i prije nego što je album izašao, i shvatio što će biti glavni hit na tom albumu.

Uostalom, 'Volim piti i ljubiti' moja je životna filozofija. U stihovima: 'Volim piti i ljubiti, takvoga me majka rodi, takav ću i ostariti' sažet je čitav moj život. Samo što zadnjih godina bilo malo više ovog 'volim piti', pa sam onda počeo malo manje piti. Jesam li počeo više ljubiti? Pa i ne baš (smijeh). Kad ne piješ, nije ti ni do ljubljenja - ispaljuje autor koji osim kao Siniša Vuco djeluje i kao general Vasilij Mitu u heavy metal sastavu Živo blato, koji od 2008. godine snima svoj drugi studijski album. U to doba naš sugovornik kao Siniša Vuco niže hitove i ima po tri do četiri svirke tjedno.

Jači od Štulića

- U svakom poslu, kad možeš grabiti pare, radiš. Uzmi dok možeš! Pa sam dečkima u Živom blatu te 2008. rekao: 'Ajmo mi, dok nešto ne zaradim, na stand by'. Dakle, moj bubnjar Tošo, basist Mačak i ja dotad smo snimili 20 pjesama i stali. Nastavili smo 2011. kad je Mačka u bendu zamijenio Zec i snimili još 20-ak pjesama. Meni je bilo važno da ih snimimo 50, da ih imam više od Johnnyja Štulića. On je bio rekorder s nešto više od 40 novih pjesama, a ja sam išao na 50, da bi to došlo prvo do 60.

Kako ih je onda sada 118? Tako što su Tošo i Zec u pauzi snimanja odlazili zapaliti cigaretu. Ja ne pušim. Pa sam, dok su oni pušili i nije ih bilo po 20-ak minuta, smislio po dvije nove pjesme. To je brutalna istina! Na 116. pjesmi Tošo je rekao Zecu: 'Molim te, nemojmo više pušit! Jer se pjesme kote dok mi pušimo!' Ali, rekao mu je prekasno. Jer ja na novom albumu sada imam sve: i heavy metal, i hard rock, i valcer, imamo deset valcera. Imamo i ruske i meksikanske muzike, trash metala, dalmatinske glazbe... Mi sve imamo! Gostovali su mi na tom albumu zborovi, klapa Šufit, klarinetist Mislav Norac, jedna operna pjevačica, jedan harmonikaš...

image
Nikola Vilić/Cropix

Za snimanje tog albuma svirao sam gitare tri godine, a pjevao sam godinu i pol dana. Nema tu ništa kompjutorski, svaka sekunda je odsvirana i otpjevana uživo - zadovoljno kaže Vasilij Mitu, čiji novi album ima sedam i pol sati svirke, a zove se "Kad program završi". Album je mislio završiti pjesmom "Rekorder" u kojoj kaže kako "mora napisati još nekoliko, da bi 80 bilo, ravno na okruglo". No, onda je skladao još 38 pjesama, a sada će smisliti još dvije, kako bi izdao album sa 120 skladbi.

- Johnny Štulić sada ne da je pobijeđen, nego sam ga trostruko nadmašio! Pink Floyd u cijeloj svojoj karijeri nisu objavili ovoliko pjesama! - kliče Vuco i otkriva da će se album "Kad program završi" kupovati u - paketu.

- Ti ne možeš po taj album pješice doći u dućan, moraš imati gepek za to. Jer tu će biti i knjige s tekstovima, deset CD-ova te, što sad tebi ekskluzivno otkrivam, prvo izdanje albuma Živog blata 'Konac konca' koje će se ponovno tiskati. To će biti bonus dar: original CD iz 2000. godine, koji se više nigdje ne može kupiti. Sve to izlazi tijekom 2021. godine kad ja obilježavam točno 30 godina otkad sam završio srednju školu, u godini u kojoj ću navršiti 50 godina i sada nakon svega mogu reći da bih, da nije bilo korone, ovaj album završavao još godinama - govori general Mitu koji ističe da je on jedini čovjek na svijetu čiji se album snimao 12 i pol godina.

- I Guns N' Roses u kraćem su razdoblju snimili album 'Chinese Democracy' - zadovoljno kaže general kojeg pitamo je li razmišljao o tome da na albumu "Kad program završi" ugosti i svoju djecu, pošto su svih četvero glazbeno daroviti.

- Nisam. Nisam ugostio ni samog sebe, odnosno Sinišu Vucu. Ne valja miješati kruške i jabuke. Zanimljivo je, kad radim koncert Živog blata, uvijek odsviram jedan do dva Vucina refrena, jer Vuco ima heavy metal izvedbi. No, kad radim Vucin koncert, nikad ne sviram Živo blato. Nego, pitala si me za djecu. Moj najstariji sin Luka još je u srednjoj školi imao bend. Vilibald je tijekom korone naučio svirati gitaru. Katarina je prije njega svirala gitaru. Jedina osoba koja od moje djece ne svira ni jedan instrument je Brigita Vuco. Ali ona zato radi i glazbu i tekstove - sve ima u glavi.

image
Brigita Vuco
Brigita Vuco/instagram

Ona je glazbeni monstrum! Znao sam, jasno, da ona radi tekstove, ali ona ima cijele melodije u glavi! I to melodije koje su njezine, koje ona nije nigdje od nekog pokupila. I tu njezinu melodiju prepoznali su i ljudi u žiriju Dore, koji slušaju svjetsku muziku, koji znaju što treba ići na Eurosong, koji su prepoznali svjetski zvuk pjesme "Noći pijane" Brigite Vuco. Siniša Vuco ponosan je što mu kći ide na Doru, ali general Mitu je tužan, a ja ću sada otkriti i zašto.

Moja kći i njezini producenti, Arian Vuica, Goca i njihova ekipa, odbili su moju ideju da uzmem gitaru i na kraju pjesme uvalim deset sekundi glazbe iz Michael Jacksonova 'Beat it'., ali odsvirano u heavy metal stilu, kao Steve Lukather iz grupe Toto i Eddie Van Halen pokojni, umro je ove godine, Bog mu dao pokoj.

Ja sam to odsvirao, super je zvučalo, a oni su vijećali i rekli mi: 'Nama je žao, mi ćemo to maknuti'. Pazi, u tom trenu nije se znalo da će ta pjesma na Doru. Sad se pokazalo da je to bila mudra odluka, jer ih je taj riff mogao koštati Dore, jer taj dio nije originalna pjesma. Ali će zato jedna druga Brigitina pjesma, nadam se, biti s gitarom, solirat ću više od pola pjesme. Još nitko na cijelom svijetu u trap muziku nije stavio heavy metal gitare, pa što mi, Iruda ti, ne bismo bili prvi? - kaže glazbenik kojeg pitamo hoće li, pobijedi li Brigita Vuco, otputovati s njom kao podrška na Eurosong.

Što ću na Eurosongu?

- Siniša Vuco na Eurosongu nema što tražiti. On će sjediti doma i gledati televiziju. Odnosno, raditi na televiziji. Vuco show na Z1 kreće s prvim danom nove godine, a već su mi ljudi iz kruga našeg bivšeg predsjednika Stipe Mesića potvrdili njegovo gostovanje. Stipe Mesić poznat je kao šarmantni majstor duhovitosti, super je zabavan, voli pričati viceve, pa ćemo opušteno razgovarati o tom njegovom talentu. Gostovanje razmatra i Ivo Josipović, a želi prije potvrde vidjeti prvih par emisija. On je bio i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, a kako je uvodna špica emisije koju sam ja, kao gospodin u odijelu u limuzini jučer snimio u Zagrebu, ujedno i jedina simfonijska pjesma koju sam napravio, pričat ćemo i o tome.

Aktualni predsjednik Zoran Milanović je meni super simpatičan zato što voli sport. Neko vrijeme bavio se boksom, mislim čak da nikada nije bio poražen u ringu. A ja sam ljubitelj boksa i naših boksača, a radim sad i pjesmu s kojom će Alen Babić Savage ulaziti u ring. Tu je, naravno, i Kolinda Grabar Kitarović. Kako da mi ne bude zanimljiva kad je ona jedna lijepa dama koja je, nevjerojatno ali istinito, rođena 29. travnja, istog datuma kao i ja. Nju bih ugostio oko naših rođendana - najavljuje Vuco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:18