SLAVNA ČETVORKA

POZADINA SUSRETA ČLANOVA DALEKE OBALE 'Mi smo spremni za okupljanje, ali odluka je na Marijanu Banu zbog njegova zdravlja'

 
 Facebook: Boris Hrepić Hrepa

- Jadran, Zoki i ja smo spremni, ali bilo kakvo ponovno okupljanje Daleke obale nezamislivo je bez Bana, a on zbog svog zdravstvenog stanja trenutno niti ne pomišlja na ponovne svirke.

Prašina

Kad smo se nedavno sreli na piću i fotografirali, to je podiglo veliku prašinu. Znali smo da će biti pitanja, maštanja, želja, da će sve zanimati hoće li se Daleka obala uskoro opet okupiti, a mi kažemo da ne znamo i dodajemo onu staru - nikad ne reci nikad. Uistinu, tko zna što život nosi? No, u nekoj bližoj budućnosti Daleka obala ipak se neće okupiti - govori Boris Hrepić Hrepa, glazbenik iz legendarne Daleke obale, koji je s Jadranom Vuškovićem i Zoranom Ukićem ovog tjedna u zagrebačkom Hard Rock Placeu ponovo odsvirao “Ruzinavi brod”, “Tonku”, “Noć je prekrasna”, “Osamdesete” (u kojoj su opjevali i Sinišu Škaricu koji im je odbio prvi album, a na koncertu je pokazao demo kazetu koju su mu članovi benda donijeli tih osamdesetih godina i koju Škarica još uvijek čuva) te ostale velike hitove grupe koja se rasformirala 2001. godine. Glazbenici su koncert održali povodom objave LP-a “999”, dvostrukog LP-a “Uspomena (Sve najbolje uživo)” te četverostrukog CD box seta Dancing Beara, koji donosi i dosad neobjavljene demo pjesme Daleke obale.

Prava je poslastica da se na tom izdanju može čuti verzija pjesme “Ruzinavi brod” na kojoj je klavir odsvirao pokojni Oliver Dragojević (Ban mu je nudio pjesmu, a Oliver je kazao da je to stvar za bend i svratio je odsvirati s grupom), kao i skladbe “Svijetli znamen” i “U hladu sna”, koje je kao glavni vokal izveo Giuliano Đanić, koji je pjesme snimio jer je slučajno prolazio kraj garaže u kojoj je Obala imala probe. Gost na zagrebačkom koncertu bio je Neno Belan, najveći fan i dopisni član Daleke obale, koji je Bana sredinom osamdesetih na koncertu Đavola ugostio kao predgrupu.

- Koncert je bio, bez lažne skromnosti, sjajan. Premda Jadran, Zoki i ja nismo skupa svirali dobrih osamnaest godina, osjećali smo kao da smo jučer imali zadnji zajednički nastup. Koliko proba smo imali uoči koncerta? Dvije! Jednu u Splitu, koja je trajala oko pola sata, a druga, zagrebačka, po planu je trebala trajati dva sata, no mi smo je završili nakon 45 minuta jer smo shvatili da nema smisla dalje probavati. Na samom koncertu bilo je fenomenalno, s mnogim poznatim, dragim licima u publici. Što se nas tiče, mi smo, baš kao nekad, prvi došli i posljednji otišli. Ma, falio je samo Ban - kaže Hrepa i dodaje:

- No, njemu je, kao i svakom normalnom čovjeku, zdravlje primarno. On ne želi istupati u medijima, ne želi se zasad vratiti na scenu i to treba poštovati.

Hrepa se sa starim prijateljem sreo prošlog tjedna u jednom splitskom kafiću.

- Prvu splitsku probu uoči koncerta u Zagrebu imali smo u Zokijevom glazbenom atelijeru, a nakon probe smo nazvali Bana koji je, igrom slučaja, u obližnjem kafiću pio čaj. Pozvao nas je da dođemo, a mi smo se odazvali i malo popričali o starim danima, djeci, unucima... Pozvali smo ga, naravno, da nam se pridruži na koncertu, ali rekao nam je da zbog zdravlja to ne može učiniti. No, unatoč tome, atmosfera na tom našem ponovnom susretu bila je baš dobra, onako prijateljska, puna lijepih osjećaja - ističe Hrepa, koji nerado priznaje da atmosfera, jasno, nije bila takva prije osamnaest godina, kad se bend raspao.

Sjećanja

- Glupo mi je sad uopće i pričati o tome. Točno je da su odnosi tada bili zategnuti, ali to je bilo i prošlo. Na piću u kafiću nismo o tome ni govorili, nego smo se sjećali mnogih lijepih stvari, poput dobrih svirki, dobrih tuluma, prvih nastupa na kupalištu Bačvice... - priča Hrepa, čiji je bend dobio naziv po pjesmi “Daleka obala” koju je Ban napisao očaran ljepotom Palmižane. Taj naziv dopao se svim članovima pa je otpala varijanta da se nazovu Ban i glomazni otpad, kako je glasila jedna od ideja za ime benda. Što dalje, hoće li biti još koncerata Daleke obale?

- To ovisi o Dancing Bearu. Šuška se da bi se promocija albuma možda uskoro mogla dogoditi i u Splitu, a ako bude tako, Jadran, Zoki i ja rado ćemo održati koncert i u našem gradu - govori Hrepa, koji je, kao i ostali članovi benda, ostao u glazbenim vodama.

- Zoki i Jadran sviraju u rock bendu Diogen. Ja nastupam s bendom Davorin i Bogovići, a s mojim drugim bendom Sunnysiders u siječnju odlazim u Memphis, velegrad glazbe, bluesa i rock and rolla i Elvisa Presleyja - otkriva Boris Hrepić Hrepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:16