Osjećaj je nevjerojatan! Prošlu godinu sam MasterChef gledao sa svojim društvom, a sada se ja nalazim u ulozi gdje pehar pripada u moje ruke - kaže Luka Veić, pobjednik ovogodišnje sezone MasterChefa. 19-godišnji mladić iz Neorića najmlađi je kandidat u dosadašnjim sezonama kojem je to uspjelo, a dok se prijavljivao u show Nove TV ispravno je mislio kako godine nisu bitne.
- Sve je u glavi, sve je u tome kako ti sam sebi postaviš stvari. I svima koji se tako postave bih preporučio da se prijave u sljedeću sezonu MasterChefa - kaže Luka koji je u spektakularnom finalu showa na Novoj TV svoje kulinarske snage odmjerio sa Sarah Mikulec.
Njihova jela i u finalu ocjenjivali su Stjepan Vukadin (Lukin mentor, koji je nakon Lukine pobjede na društvenim mrežama podijelio emotivnu objavu u kojoj je napisao kako je ponosan na Luku i kako je u njega vjerovao od prvog dana), Damir Tomljanović i Melkior Bašić. Luka je kao predjelo pred njih donio carpaccio od škarpine s emulzijom limuna i naranče, kremu od pastrve, krambl od pršuta i kavijar od naranče. Za toplo predjelo servirao je raviol punjen grdobinom i škampima u bisqueu od škampi i lubenice te klice graška i ulje od peršina, za glavno jelo janjetinu u pistaciji i menti s diskom od celera koji je punjen mousseom od mozga i ovčjeg sira, prepeličjih jaja, kiseli luk u cikli te umak od janjetine i ulje od paprike. Za desert, koji je odlučio o pobjedniku showa, osmislio je priču iz svog kraja, pa je pred zadivljene članove žirija donio mousse od magarećeg mlijeka i bijele čokolade punjene datuljama i koprivama.
- Kako ste proslavili pobjedu?
- Pobjedu sam proslavio sa svojim najbližima – prijateljima i članovima obitelji – uz, naravno, hranu i muziku.
- Jeste li već odlučili kako ćete potrošiti nagradu?
- Jedan dio nagrade ću potrošiti na putovanje u Afriku, a drugi dio će ostati za moj posao i neke projekte koje planiram, ali čekam pravi trenutak za njih.
- Što je najvažnije što ste naučili tijekom ovog showa?
- Naučio sam dosta o sebi, prvenstveno da treba prihvaćati tuđa mišljenja bez obzira što se ne slažete s njima, a onda i biti puno tolerantniji i znati prihvatiti savjet i kritiku.
- Kako glasi najvredniji savjet što ste ga primili od članova žirija MasterChefa?
- Za mene najvrjedniji savjet je Damirov, koji glasi: ‘Strah zamijeni sa sigurnošću‘.
- Kada se u vama pojavila ljubav prema kuhanju?
- Ljubav prema kuhanju je došla najviše zbog moje majke koja je i sama kuharica, a kuhati sam počeo rano, s nekih desetak godina.
- Sjećate li se koje je bilo prvo jelo što ste ga skuhali?
- Moje prvo jelo koje sam skuhao kada sam imao deset godina bio je kolač s Petit keksom, šlagom i jagodama.
- Volite li više slana ili slatka jela?
- Inače više volim jesti i pripremati slano. Napraviti slatko jelo smatram malo težim putem jer sve treba biti točno u gram kako bi se dobio savršen desert.
- Koje je vaše omiljeno ‘jelo za utjehu‘?
- Najdraža jela su mi pretežno neka najjednostavnija, a mogu izdvojiti tjesteninu s pestom i feta sirom.
- Čega uvijek mora biti u vašem hladnjaku?
- U mom hladnjaku uvijek trebaju biti maslac, panceta i jaja.
- Što vam je u showu bilo najteže?
- U showu mi je najteže pala odvojenost od okoline i svojih bližnjih te proživljavanje sto različitih emocija u samo jednom danu.
- Tko vam je bio najveća podrška proteklih mjeseci?
- U proteklih par mjeseci najveća podrška su mi bili moji prijatelji i ljudi koji su proživljavali istu situaciju sa mnom u MasterChefu, pa bih tu možda izdvojio Saru koja je bila sa mnom sve do samog finala.
- Kako nakon svega vidite svoju kulinarsku budućnost?
- Volio bih se posvetiti maksimalno ovome poslu i smatram da će uz velik trud, rad i upornost sve sjesti na svoje mjesto. Imam neke planove, ali kada dođe pravi trenutak, odlučit ću se na veći potez. MasterChef mi je potpuno promijenio život. Veselim se svemu i drago mi je što sam se prijavio ovdje i prošao ovo iskustvo.
Recept
Ravioli /ricota, limun, bosiljak/
Tijesto: 1 žumanjak, 1 cijelo jaje, 60 g blanširane izblendane blitve (pire), prstohvat soli i 1 dl maslinovog ulja, 180 g zero brašna
Punjenje: 200 g ricote, prstohvat soli, malo soka od limuna i korica limuna
Priprema: Za tijesto izmiješajte prvo sve suhe sastojke (brašno, sol). Jaje, žumanjak, pire od blitve i maslinovo ulje pomiješati i dodati u suhe sastojke i sve zajedno lagano sjediniti. Pustiti tijesto da odmori minimalno pola sata. Za punjenje u ricotu dodati koricu i sok domaćeg limuna, prstohvat soli, papar i maslinovo ulje. Pesto pripremite u blenderu, bosiljak, malo maslinovog ulja, parmezan, tostirane pinjole dodajte u blender te izmiksajte.
Tijesto izvaljajte na debljinu od 3 mm te napunite ricotom, zamotaje raviole i uz pomoć jako malo vode prstom prođite po tijestu i zalijepite vašu tjesteninu. U kipućoj vodi kuhajte tjesteninu 2 minute. Prebacite tjesteninu u tavu, dodajte malo vode od kuhanja, malo maslaca i pesto od bosiljka, maslinovog ulja, pinjola i parmezana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....