BIVŠA PREDSJEDNICA

Pljušte reakcije na Kolindinu nošnju, oglasio se i Branko Uvodić: ‘Ona ima to ponosno držanje prave snaše‘

Zanimljivo izdanje u kojem će bodriti Vatrene bivša predsjednica odabrala je u Posudionici narodnih nošnji

Kolinda Grabar Kitarović i Branko Uvodić

 Pirnn/Cropix

Kolindi Grabar Kitarović doista se ne može prigovoriti kako nije originalna, a takva će, izgleda, biti i na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, gdje će se izdvojiti kao, vjerujemo, jedina osoba koja će za svoju nogometnu reprezentaciju navijati u narodnoj nošnji. Zanimljivo izdanje u kojem će bodriti Vatrene bivša predsjednica odabrala je u Posudionici narodnih nošnji, a sigurno je da odjevena u starinsku nošnju hrvatske posavine neće ostati nezamijećena u Katru, te da će tako ujedno promovirati svo bogatstvo naše tradicijske i povijesne odjeće.

image

Kolinda Grabar Kitarović

Posudionica i radionica narodnih nošnji

- Gospođa Kolinda Grabar Kitarović koja nas je još 2018. godine obradovala Poveljom Republike Hrvatske za doprinos očuvanju i primjeni hrvatske kulturne baštine, koju nam je tada osobno uručila, svratila je do nas ovog tjedna rekavši nam kako bi za potrebe nadolazećeg službenog puta posudila posavsku nošnju iz naše zbirke. Ona se sastoji od opleće (ženske košulje), suknje rubače i fertuna, pojasa i nakita, tj. kraluša. Tek naknadno smo doznali da će gospođa Kolinda ovu nošnju sa sobom ponijeti u Katar - kaže nam Lucija Halužan Hačić, stručna suradnica za promidžbu, marketing i odnose s javnošću iz Posudionice i radionica narodnih nošnji, od koje doznajemo da Kolindi Grabar Kitarović nošnja što ju je odabrala stoji kao salivena, te da nije bilo potrebno raditi nikakve prepravke.

image

Kolinda Grabar Kitarović

Posudionica I Radionica Narodnih Nošnji/

U samoj Posudionici inače ima 36.000 nošnji, odnosno toliko predmeta postoji u njihovoj zbirci, a stvari iz nje obično se posuđuju na par dana, ali, dakako, mogu se posuditi i na duži period. Nošnja se, jasno, mora vratiti u stanju u kojem je i preuzeta, ali djelatnici Posudionice znaju da će bivša predsjednica na njihovu nošnju paziti kao na zjenicu oka, te da neće odjevena u ovu svečanu odoru zalaziti među navijače koji bi je u zanosu nehotice mogli zaliti kakvim pićem, što bi moglo oštetiti nošnju. No, taman da se to i dogodi, u sklopu Posudionice postoji i radionica u kojoj se sve što je nehotice možda pošlo po zlu, da i ispraviti.

Inače, odluka Kolinde Grabar Kitarović da našu nošnju ponese u Katar oduševila je čuvenog televizijskog voditelja Branka Uvodića, koji je desetljećima radio televizijsku emisiju ‘Lijepom našom‘ u kojoj se promovirala tradicijska kultura.

- Mogu reći samo: ‘Bravo!‘ Zaista mi je drago da je Kolinda Grabar Kitarović prepoznala potencijal naše narodne nošnje i nadam se da će se još neki navijači povesti za njenim primjerom. Pa zar ne bi bilo predivno da na tribinama pokažemo sve naše narodno blago? - pita se Uvodić i nastavlja:

- Siguran sam da će Kolinda sjajno izgledati u nošnji. Ona ima to ponosno držanje prave snaše i nema te haljine koja bi joj ljepše pristajala od nošnje koju je odabrala da je odjene. Ona će na ovaj način ukazati na predivnu hrvatsku tradiciju, a siguran sam da je upoznata s time da smo mi u samom svjetskom vrhu zahvaljujući našim nogometašima, ali da smo i u svjetskom vrhu po našoj kulturnoj baštini - ističe Uvodić.

image

Branko Uvodić

Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 05:00