NEPREGLEDAN OPUS

Od strastvenog rokera do legendarnog bećarca: S ovim nas je pjesmama Kićo godinama uveseljavao

Nakon služenja vojske, Kićo se okrenuo solo karijeri i u Zagrebu izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya
Kićo Slabinac
 Damir Krajac/Cropix

Pjevač, skladatelji i zabavljač Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je jutros u 77. godini svog života nakon što se tri mjeseca u bolnici borio za život, a iza sebe je ostavio nepregledan opus pjesama.

Ovaj legendarni bećarac uveseljavao nas je godinama svojim stihovima bez kojih je malo koja proslava mogla proći.

Slušale su ga uglavnom starije generacije, no uvjereni smo da su čak i mlađi upoznate s njegovim pjesmama poput 'Zbog jedne divne crne žene', 'Inati se Slavonijo', 'Seoska sam lola', 'Otiš'o je s mirisima jutra', 'Škripi đeram', 'Vesela je šokadija' i drugima.

Za svog života izdao je čak 19 albuma: prvi je izdao 1971. nakon što se vratio iz Amerike kada se okrenuo izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici.

No sigurno niste znali da je Kićo na početku svoje karijere bio strastveni roker.

U svojim tinejdžerskim danima počeo je slušati Elvisa Presleya te je svirao gitaru. Ubrzo je osnovao rock sastav Tornado, zatim Kon Tiki i na kraju Dinamite s kojima je pobijedio na natjecanju rock bendova u Zagrebu i Beogradu.

Dinamiti su osim rock and rolla svirali i druge žanrove, a kasnije su otišli svirati po njemačkim klubovima gdje su izvodili pjesme Rolling Stonesa i Kinksa.

Nakon što je Slabinac napustio Dinamite, mijenja se gotovo kompletna postava sastava, a umjesto njega na mjesto vokala dolazi Dado Topić.

Nakon služenja vojske, Kićo se okrenuo solo karijeri i u Zagrebu izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya, a onda se prilikom nastupa u jednom renomiranom zagrebačkom klubu upoznao sa skladateljom i producentom Nikicom Kalogjerom, koji mu je 1969. godine omogućio nastup na splitskom festivalu.

Kićo je vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove skladbe postale su veliki hitovi i omogućile mu ogroman uspjeh na glazbenoj estradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:22