DODJELA NAGRADA

Obilježava se 30 godina Porina: Zapjevat će i oni izvođači koji su prethodnih godina postali vlasnici kipića

Na dodjeli će se pažnja posvetiti bogatoj povijesti Porina, ali i dati na značaju nominiranima iz prethodne godine

Gibonni, Goran Karan, Petar Grašo, Mladen Badovinac i Giuliano

 Privatni arhiv

Porin ovoga petka u izravnom prijenosu iz zagrebačkog Boćarskog doma na Prvom programu slavi 30. rođendan. Tim će se povodom prisjetiti i nekih nezaboravnih izvedbi i laureata. Gledatelji će imati priliku vidjeti i ono najbolje od glazbene produkcije protekle godine. Priznanja se dodjeljuju u 37 kategorija, od kojih će deset statua biti dodijeljeno na pozornici - za najbolji album rock, klasične, hip-hop, jazz i zabavne glazbe, za najboljeg novog izvođača, najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu, najbolju pjesmu i najbolji album godine.

Najprestižnija nagrada, Porin za životno djelo, bit će uručena skladatelju, aranžeru, dirigentu i producentu Dušanu Šarcu i autoru nekih od najvećih hitova, zaljubljeniku u more i pjesmu, pjevaču Daleke obale Marijanu Banu.

image

Dino Dvornik i Toni Cetinski na dodjeli Porina 1996.

Miro Debogovic

Spremaju se i izvedbe brojnih glazbenika, pa će na porinovsku pozornicu izaći Darko Rundek, Elemental, Svadbas i Detour, Lu Jakelić, Hiljson Mandela, Edo Maajka, Chui, Zvonimir Radišić, Miach, Marko Bošnjak, Mia Dimšić, Kvartet Papandopulo, Ivan Dečak, Neno Belan, Meritas, Tedi Spalato, Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, Vanna, Ivana Kindl, Silente, Matija Cvek, Pavel, Sanja, Marinko i Zec.

O svim detaljima uoči dodjele ispričala nam je Ivana Martinac, glavna tajnica jubilarne diskografske nagrade.

Porin slavi 30. rođendan. Što će to biti drugačije u programu u odnosu na prijašnje godine, budući da je riječ o velikom jubileju?

- Budući da je riječ o zaista velikoj obljetnici, na razne ćemo se načine prisjetiti bogate povijesti, a, naravno, dati i na značaju nominiranima iz prethodne godine, koji će obilježiti Porin svojim nastupima i izvedbama.

image

Josipa Lisac i Oliver Dragojević na dodjeli Porina 2003.

Livio Andrijic/Cropix

Koliko je godina iza nas bila diskografski bogata, možda radije treba reći kvalitetna po pjesmama?

Moram priznati kako je svake godine broj prijava sve veći i veći, što nas posebno veseli i zapravo znači kako glazbenici puno rade i stvaraju, a to je, naravno, odlično za cjelokupnu glazbenu industriju. Ove smo godine konkretno imali 2129 prijava za 37 kategorija. Prijavljena su 303 albuma, od toga njih 145 za kategoriju Album godine, a 379 skladbi za Pjesmu godine. Svake se godine od mnoštva pjesama izdvoji njih nekoliko, npr. glasači su od 379 odabrali pet koje su po njima nekako obilježile prošlu godinu. Koja je zaista bila pjesma godine saznat ćemo na završnoj dodjeli.

Koja je kategorija po prijavama ovoga puta dominirala?

- Svake godine za kategoriju Album godine i Pjesma godine imamo najviše prijava i najveću konkurenciju, pa je tako bilo i ovaj put. A veseli nas i činjenica da smo u kategoriji Novog izvođača imali čak 84 prijave.

image

Toni Cetinski na dodjeli Porina 2009.

Livio Andrijic/Cropix

Koliko će gledatelji po scenariju i glazbi zakoračiti u porinovski vremeplov?

- Kroz niz elemenata poput voditelja, prezentera, bogate arhive i samih nastupa, ali ove godine i s iznimkom - nastupit će i neki izvođači koji su prethodnih godina osvojili Porin. Naime, pravilo je Porina da nastupaju samo nominirani, ali ove ćemo godine napraviti malu iznimku budući da je 30. Porin i pripremiti neka iznenađenja.

Koliko je ljudi ove godine sudjelovalo u organizaciji i koji je segment bio najzahtjevniji?

- S obzirom na to da pripreme za Porin traju cijelu godinu, prvi polovicu godine radi troje ljudi, a kako se sama manifestacija približava, na kraju naš tim čini njih 20-ak. Tom broju treba dodati brojne glazbenike, stručnjake iz audiovizualne produkcije, kolege s Hrvatske radiotelevizije i izvođače radova, koji se pridružuju posljednjih deset dana. Najzahtjevniji segmenti obuhvaćaju prvi dio prikupljanja svih prijedloga prijava i organizaciju same finalne večeri.

image

Oliver i Vesna Dragojević na dodjeli Porina 2007.

Livio Andrijic/Cropix

I za kraj, kroz tri desetljeća brojni su glazbenici slavili, no tko se od njih smjestio u rubriku rekordera?

- Ako bismo trebali izdvojiti dobitnike s najviše osvojenih Porina, to bi bili Nikša Bratoš, Matija Dedić, Elvis Stanić, Gibonni i Oliver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:00