MARIJANA PROKL

NOVO LICE Atraktivna Virovitičanka, nesuđena sutkinja ili odvjetnica, nova je glumačka nada

 Boris Kovačev / CROPIX

Sezona je ispita na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a to znači i pregršt simpatičnih ispitnih predstava te još toliko mladih talenata koji će nas u godinama koje dolaze uveseljavati i razgaljivati u kazalištima, televizijskim serijalima i filmovima. Među njima je svakako i mlada Virovitičanka Marijana Prokl koja je s velikim uspjehom pred svojim profesorom, poznatim hrvatskim redateljom Krešom Dolenčićem, prošlog tjedna položila ispit u predstavi “Thelma i Louise” izvedenoj na sceni Akademije.

S partnericom Lucijom Alfier ispričala je priču, samo dijelom temeljenu na kultnom filmu slavnog Ridleyja Scotta iz 1991., o nasilju nad ženama, emancipaciji i krajnjoj odmazdi koja naposljetku završi kaosom, ubojstvima i bijegom pred zakonom. Teška je to uloga i za mnogo iskusnije glumice, no u publici se moglo čuti kako je Marijana izvrsno odradila posao.Često na ovim stranicama predstavljamo mlade glumce, one čija vremena dolaze, a oni opisuju kako su u glumi ušli još “maltene u jaslicama”, kroz različite dječje dramske skupine i radionice. S Marijanom nije tako.

- Glumom se uopće nisam bavila. Nakon srednje škole upisala sam Pravni fakultet u Zagrebu, ali sam “reda radi”, da vidim kako je to, otišla i na prijamni ispit na Akademiju. Naravno, nisam upala, a zapravo se uopće nisam ni pripremala. Druge godine otišla sam ponovno na ispit i primili su me, a drugu godinu prava gotovo sam dovršila, no naposljetku odustala - prepričava tijek događaja glumica.

Kaže kako je pravo i dalje zanima, ali gluma joj je draža.

- Pravna znanost predivna je materija i mislim da je jako dobra podloga za glumu. Ipak, imala sam osjećaj da me više vuče propitivanje ljudskih odnosa kroz glumu, pravo mi je bilo malo suhoparno. Možda sam trebala biti strpljivija (smijeh). Uvijek sam voljela glumu, film i kazalište, iako se time nisam bavila - objašnjava Marijana koja je, osim što je neostvarena pravnica i ostvarene glumica, i vrlo uspješna plivačica, punih osam godina na profesionalnoj je razini trenirala plivanje te nastupala na županijskim i državnim plivačkim natjecanjima.

Iako se glumom nije bavila, nedavno se prisjetila kako je još kao djevojčica upravo htjela zaplivati u tim vodama.

- Pronašla sam svoj stari spomenar, u 4. razredu osnovne napisala sam da bih voljela postati glumica - otkriva nam. U Virovitici, što veli Balašević, ne postoje pritisci. Roditelji su je u odluci da pravo zamijeni glumom bezuvjetno podržali, a u budućnosti bi se voljela vidjeti u filmu, na televiziji i u radio dramama. Zasad je igrala manju ulogu u seriji “ ‘Ko te šiša”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:57