TONČI HULJIĆ

‘Nova pjesma je atipična, moj obračun sa swingerima poput Tolje. Karirano odijelo? Obožavam ga!‘

U razgovoru za Jutarnji Tonči Huljić otkrio je sve detalje nove božićne pjesme "Od Božića do Božića" koju je osmislio još u kolovozu
 Press

“Opet zvone zvončići, mirišu mi klinčići, navijam da padne snig, zabili brig, i opet će swing na radiju”, pjeva 59-godišnji Tonči Huljić.

Frank Sinatra opet umorit će me baš, Michael Bublé, Crosby Bing i oni naš”, nastavlja Huljić dok u spot i pjesmu ulijeće “taj naš swinger”, 36-godišnji Marko Tolja.

Tako kreće nova neobična božićna pjesma “Od Božića do Božića” koju u duetu predstavljaju Tonči Huljić, jedan od naših najvećih skladatelja i Marko Tolja, jedan od naših najljepših muških vokala.

- Pjesma je, istina, potpuno drugačija, ali opet u božićnom duhu – govori nam Tonči Huljić ujedno i autor glazbe ove nove pjesme, dok je za tekst zaslužna njegova supruga Vjekoslava.

Zapravo, priznaje Huljić, ovo je njegov "obračun" s ljubiteljima swing glazbe.

- Svaki Božić me s radija krenu maltretirati Sinatra, Buble i ostatak swing ekipe, e sad je ovo moj obračun sa swingerima. A Tolja je jedan od likova s kojima sam se posebno htio obračunati i eto tako je imao sreće i našao se u ovoj pjesmi - duhovito je objasnio Huljić.

- On je u Hrvatskoj sinonim za swing. Zapravo, i pjesma se trebala zvati “Swingeri”, kao ljudi koji stvaraju swing glazbu, no ispalo bi to čudno, jer, znate, ljudska je mašta pokvarena, pa smo se ipak odlučili za “Od Božića do Božića”. Za mene je swing nekako očita asocijacija na advent, a za Tolju bez problema možemo reći da je hrvatski Michael Bublé – kaže Huljić.

- Meni je cilj zezati sve i svakog, pa tako sada i Tolju, kao i Petra Grašu u “Frituli” preklani – dodaje.

Jesu li mu božićne pjesme postale tradicija, pitamo Huljića. Možemo li novi duet u adventskom duhu očekivati i za godinu dana?

- Sve vam to ovisi iz godine u godinu. Planiram živjeti bez planova jer sve što sam planirao korona je prolongirala ili odnijela – priznaje Huljić koji je u spotu vrlo moderan, čak i avangardan, u trodijelnom kariranom odijelu božićnog duha.

Preferira li takav stil i privatno?

- Ma, najnormalnije bih odjenuo to odijelo i za bilo kakvu privatnu prigodu. Odijelo je kreirao novinar Šime Kovačević, znate, onaj što se javlja iz Splita za “Dobro jutro, Hrvatska”. Nazvao me prije nekog vremena i rekao da ima jedno specijalno odijelo i pitao bi li ja to nosio. Iskreno, na jedno desetak godina sam u potpunosti prestao nositi odijela, a sada sam im se opet vratio jer sam shvatio da su mi vrlo praktična, tako da mi je sada cilj nabaviti odijela od Šime u svim bojama, ne samo crveno – rekao je Huljić.

image
Press

Vokalni "obračun" Huljića i Tolje je na duhovit način je prikazao redatelj Vojan Koceić u spotu, a za produkciju je bio zadužen Pilot studio. Snimalo se, kaže Huljić, u Areni u Splitu.

- Spot je kao i pjesma, šaljiv, atipično božićan. U spotu su nam se kao glumci pridružili fitness trenerica i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan u ulozi menadžerice i popularni Zmajo, naš najpoznatiji glumac niskog rasta Antun Brzak, koji je imao ulogu pijanog vilenjaka Djeda Mraza. Radili smo svakakve gluposti snimajući spot. Jako je komično i zabavno. Jedva smo uspjeli ostati ozbiljni na snimanju – rekao je Tolja za Jutarnji.

Ovaj riječki pjevač ipak, priznaje o kakvoj je pjesmi zapravo riječ.

- Ovo je apsolutno atipična božićna pjesma i nitko pametan je neće shvatiti ozbiljno, a to i je poanta pjesme! Uglavnom, kad misliš da te 2020. godina više ne može iznenaditi onda te nazove Tonči Huljić da snimite božićnu pjesmu – smije se Tolja

image
Press

Kako je uopće došlo do suradnje s Huljićem?

- To je još jedan dokaz kako Tončiju Huljiću mozak radi na čudne načine i brzinski. Budući da sam s njegovim sinom Ivanom dobar prijatelj, završio sam ljetos slučajno na par dana kod njih u Stanićima, kraj Omiša. Znao sam Tončija od prije, no ljetos smo se malo više povezali i našli na istoj valnoj duljini. Već drugi dan boravka kod njih, sjeo je za klavir i napisao pjesmu za nas dvoje. Bilo mi je nespojivo, ali on je rekao da je to super i da to nitko ne očekuje. Već u kolovozu je znao da će to biti suluda božićna pjesma i da ima ideju gdje ćemo nas dvojica jedan drugoga zafrkavati. Eto, kad misliš da te 2020. više ne može s ničim iznenaditi, onda ti Tonči Huljić ponudi božićnu pjesmu – rekao je Tolja.

No, kakve su šanse da nam “Od Božića do Božića” uđe u uho i da je nesvjesno pjevušimo poput “Fritule”? Može li nova pjesma nadmašiti božićni hit singl iz 2018.?

- Pjesma je socijalni pojam, bitno je vrijeme u kojem dolazi, a ovo je svakako vrlo izazovno, Tko zna, možda se i upamti, pjesma je neobična pa će možda i ljude asocirati na neobičnu 2020. godinu – smatra Huljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:35