HRVATSKO-IZRAELSKI KLUB

Nastupaju Tajči i Moti Giladi u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem Alana Bjelinskog, te pijanist Joe Kaplowitz

Koncertom u Lisinskom proslavit će se 75. godišnjica osnivanja države Izrael i 26 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela

Tatjana Cameron Tajči

 Lucija Ocko/Cropix

Jedna od značajnih aktivnosti Hrvatsko-izraleskog poslovnog kluba ove godine je svečani koncert koji će se održati 11. listopada 2023. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski kada će se proslaviti 75. godišnjica osnivanja države Izrael i 26 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela. Na koncertu će nastupiti vrhunski umjetnici i Eurovizijske zvijezde Tatjana Cameron Tajči i Moti Giladi u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjenm maestra Alana Bjelinskog, a pridružit će im se i poznati pijanist Joe Kaplowitz. Ciljevi koncerta, uz obilježavanje dviju vrijednih obljetnica, su jačanje i promocija kulturne suradnje među zemljama što je iznimno vrijedna platforma i za izgradnju propulzivnih dugoročnih gospodarskih odnosa te na krilima umjetnosti približiti ovo iznimno vrijedno dugogodišnje prijateljstvo široj zajednici.

Hrvatsko-izraelski poslovni klub danas predstavlja vitalnu platformu za jačanje odnosa između Hrvatske i Izraela jer aktivno umrežava ključne dionike javno-političkog, gospodarskog, akademskog i kulturnog života naših zemalja, istaknuo je prof. dr. Dragan Primorac koji je utemeljio klub tijekom posjeta bivšeg izraelskog predsjednika i premijera Izraela Shimona Peresa Hrvatskoj.

image

Dragan Primorac

Damir Skomrlj/Cropix

Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, i Primorac gradeći temelje kluba još davne 2010. godine vođeni su vizijom stvaranja snažnog mosta prijateljstva i suradnje među zemljama kako bi se iznimno dobri dugogodišnji diplomatski odnosi među zemljama kapilarno integrirali u društvo te stvorili čvrstu platformu koja može ubrzati umrežavanje gospodarske, kulturne, akademske i znanstvene zajednice.

Izrael–Hrvatska: izniman potencijal strateškog partnerstva

Izrael, poznat kao "start-up nacija" ističe se kao jedna od najinovativnijih zemalja na svijetu, s vodećom pozicijom u tehnološkom sektoru. Prema podacima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) za prošlu godinu, Izrael se nalazi na impresivnom 16. mjestu globalnog inovacijskog indeksa, dok Hrvatska zauzima 42. mjesto. Izrael se također ubraja među top 20 zemalja po broju registriranih patenata i jedna su od vodećih zemalja svijeta po broju "unicorn" (jednorog) tvrtki, privatnih tehnoloških kompanija s procijenjenom vrijednošću od barem 1 milijardu dolara u njihovoj posljednjoj rundi financiranja. Tehnološki orijentirane tvrtke čine 25% državnih prihoda Izraela, doprinose više od 20% BDP-a i čine 50% izvoza.

Izrael ima dvostruko veći BDP po glavi stanovnika od Hrvatske, a sa svojih 9,36 milijuna stanovnika imaju više od sto tisuća milijunera. Lider su u korištenju tehnologije navodnjavanja. Izrael, usprkos ograničenim vodnim resursima, posjeduje sedam puta više navodnjavanih površina u usporedbi s Hrvatskom, što proizlazi iz primjene inovativnih metoda za upravljanje vodom i poljoprivredom.

Nasuprot tome, Hrvatska raspolaže s 90 puta više vodnih resursa. Važno je uzeti u obzir trend izvoza prema Izraelu, koji jasno ukazuje na to da hrvatske tvrtke sve više prepoznaju izniman potencijal strateškog partnerstva s Izraelom što otvara nove horizonte za gospodarsku suradnju između dviju zemalja.

Aktivnosti kluba – umrežavanje, jačanje suradnje i podrška projektima

Aktivnosti Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba (Croatian-Israeli business club, CIBC) značajno su pridonijele jačanju strateškog partnerstva između Hrvatske i Izraela. Zahvaljujući naporima kluba i dugogodišnjim odnosima koje je njegovao prof. dr. Primorac s čelnim ljudima Izraela, u Hrvatsku su došli brojni prominentni pojedinci, uključujući dobitnike Nobelove nagrade, vodeće izraelske gospodarstvenike, umjetnike i sportaše. Ovo je omogućilo razmjenu znanja, iskustava i ideja između dviju zemalja. Jedna od tih značajnih aktivnosti uključuje sudjelovanje CIBC-a u organizaciji International Society for Applied Biological Sciences (ISABS - Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti), jednog od najvećih znanstvenih skupova iz područja personalizirane medicine. Prof. dr. Dragan Primorac, osnivač i počasni predsjednik CIBC-a, također je i osnivač ISABS-a te predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina. Sljedeće godine u lipnju, Hrvatska će biti domaćin Nobelovcima: Aaronu Ciechanoveru iz Izraela, Sir Richardu Johnu Robertsu i Gregg L. Semenzu iz SAD-a, te Svanteu Pääbu iz Njemačke, što će biti događaj za znanstvenu zajednicu i razvoj suradnje između dviju zemalja.

Članovi CIBC-a uključuju mnoge hrvatske i izraelske kompanije, akademske institucije te istaknute pojedince, a glavna snaga kluba su brojne partnerske institucije, uključujući Vladu Republike Hrvatske, Vladu Države Izraela, Veleposlanstvo Države Izraela u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Izraelsko-američku trgovačku i industrijsku komoru u Izraelu i mnoge druge.

„Sustavno njegujemo snažna partnerstva među našim članovima kako bi pružili potrebnu podršku projektima i inicijativama koje doprinose rastu i jačanju odnosa između dviju zemalja, a svakako s našom prijateljskom i poslovno-stručnom mrežom zahvaćamo i globalnu gospodarsku, kulturnu te znanstvenu-akademsku zajednicu što itekako utječe na pozitivne učinke naših inicijativa“, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Saša Missoni, predsjednik kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:46