NEOBIČNI HOBIJI

Naši ‘Vatreni‘ otkrili što rade kad nisu na terenu: Znate li tko od njih radi u polju, a tko obožava turske sapunice?

I dok se nogometni svijet priprema za napete utakmice, kad nisu na travnjaku, naši reprezentativci rade ovo

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić

 Magi Haroun/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kad nisu na travnjaku, naši reprezentativci boksaju, gledaju UFC (ali i sapunice), uče strane jezike, rade u polju, igraju PlayStation, polažu ispite...

Hrvatska nogometna reprezentacija subotnjim okršajem protiv Španjolske otvara B skupinu Europskog prvenstva u Njemačkoj. Naši reprezentativci ponovno će, publici diljem Europe i svijeta, demonstrirati svoje nogometne vještine i pokušati izboriti toliko željenu medalju s turnira Starog kontinenta. Kada se ne bave "najvažnijom sporednom stvari na svijetu", međutim, izabranici Zlatka Dalića uživaju u brojnim drugim aktivnostima i hobijima koji s nogometom nemaju veze. Među biografijama "vatrenih" možemo pronaći čitavu paletu izvannastavnih - ili bolje rečeno izvanterenskih - aktivnosti, a mi smo za vas izdvojili neke od najzanimljivijih i najneočekivanijih.

Ivan Perišić

Kad je riječ o aktivnostima izvan nogometnog travnjaka, prvo reprezentativno ime koje se nameće je ono Ivana Perišića. Dalićev senator poznat je po svojoj svestranosti, ali i činjenici da je jedini oblik odmora koji poznaje - aktivni odmor. Kada ne igra nogomet, legendarni Perija, naime, uživa u drugim sportovima kao što su odbojka na pijesku, košarka, tenis, padel i boćanje. Krajem lipnja 2017. godine 35-godišnji Omišanin čak je, u paru s Nikšom Dell‘Orcom, nastupio i na turniru u odbojci na pijesku Poreč Major, dok je, u prosincu 2021., talijanska La Gazzetta dello Sport objavila videozapis s njegova, vjerovali ili ne, kikboksačkog treninga.

image

Ivan Perišić

Vojko Basic

Ivanušec i Baturina

Pored kikboksa, među hrvatskim reprezentativcima, nadalje, ima i ljubitelja klasičnog boksa, odnosno mješovitih borilačkih vještina. Luka Ivanušec, naime, nedavno je, gostujući u emisiji "Knjaz kod Vatrenih" otkrio kako je veliki ljubitelj MMA sporta i kako je odradio popriličan broj "sparinga" s, ni manje ni više, nego još jednim "vatrenim" - Martinom Baturinom.

image

Luka Ivanušec

Damir Skomrlj

- Obožavam MMA. Često sam u Dinamu boksao s Baturinom, bilo je ozbiljnih mečeva. Znao je ući kondicijski trener i reći: ‘Dosta je, stvarno se šorate‘ - ispričao je, a dodao je i da voli igrati stolni tenis, te da je najbolji stolnotenisač u reprezentaciji - Andrej Kramarić.

image

Martin Baturina

Nera Simic

Pašalić i Pjaca

Priča o ljubiteljima borilačkih vještina u nacionalnoj selekciji, međutim, ne prestaje s Ivanušecom i Baturinom jer Marco Pašalić slobodno vrijeme nerijetko krati gledajući MMA mečeve. Hrvatski desnokrilni napadač, naime, strastveni je pratitelj UFC-a, najveće svjetske MMA organizacije.

image

Marco Pašalić

Ronald Gorsic

- Pratim UFC, a omiljeni mi je borac Conor McGregor, iako je malo luđi... Rano sam ga počeo pratiti, još 2016. godine - rekao je Pašalić voditeljici Ivoni Hemen gostujući, krajem svibnja, u "Vatrenom podcastu", a istom prilikom njegov suigrač iz riječke ofenzivne linije, Marko Pjaca, govorio je o svojoj povezanosti s hrvanjem:

- Tata mi je bio hrvač, mama džudašica. Kada me tata vodio dvoranu, onda sam više radio kolute, premete i salta, nije da sam toliko hrvao i radio bacanja, ali to mi je stvarno dobro došlo za koordinaciju.

image

Nediljko Labrović, Marco Pašalić, Franjo Ivanović, Marko Pjaca

Damir Skomrlj

Borna Sosa

Nasuprot ovim dinamičnim i pomalo grubim hobijima, Borna Sosa gaji ljubav prema turskim sapunicama, a iz te je ljubavi proizašlo i vrijedno znanje turskog jezika.

- Mogu vam preporučiti ‘Ezela‘, to mi je najdraža serija. Trajala je od 2009. do 2011. i preporučujem je svima koji je nisu gledali, meni je to broj jedan. Obožavam turski i znam ga pričati. Znam ga čak i tečno prevoditi - izjavio je svojedobno Ajaxov lijevi bočni branič u emisiji Plavi kvart pa onda voditeljici Ivani Mišerić i uputio nekoliko rečenica na turskom jeziku.

image

Borna Sosa

Ronald Gorsic

Mateo Kovačić

U kontekstu stranih jezika, ipak, među hrvatskim reprezentativcima ističe se Mateo Kovačić. Na svom nogometnom putu od LASK-a, preko Dinama, do Intera, Real Madrida, Chelseaja i Manchester Cityja, hrvatski je veznjak postao istinski poliglot. UEFA je, naime, u listopadu 2021. godine objavila informaciju kako Kovačić veznjak govori čak pet jezika; hrvatski, engleski, njemački, španjolski i talijanski. Osim na travnjaku, čini se da se Kovačić dobro snalazi i na filmskom setu, jer se, zajedno s Dejanom Lovrenom, pojavljuje u ulozi mađarskih nogometaša u povijesno-sportskoj drami "Utakmica", redatelja Jakova Sedlara.

Kad ne trenira, ne igra, ne uči strane jezike i ne glumi, hrvatskom reprezentativcu nije strano dati si oduška uz zvukove istočnjačkog melosa, a nešto o tome otkrio je i crnogorski turbo-folk pjevač Boban Rajović u razgovoru za srpski Informer 2016. godine.

- Najdraža napojnica mi je ona od Matea Kovačića. On mi je dao 18.500 eura. Kad bi bilo više takvih noći, tko zna bih li se vratio u diskoteku. Napojnica je bila toliko slatka jer nitko u dvorani nije primijetio da mi daje novac jer bi samo smotao onu ljubičastu novčanicu i stavio mi je u džep - otkrio je tada Rajović.

image

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić

Magi Haroun/Shutterstock Editorial/Profimedia

Martin Erlić

Kad nije opterećen klupskim i reprezentativnim obvezama, Martin Erlić, pak, slobodno vrijeme provodi - radeći u polju. Središnji branič "vatrenih" i talijanskog Sassuola, naime, oduševio je domaću javnost krajem lipnja prošle godine kada je, samo nekoliko dana nakon osvajanja srebra s Hrvatskom u Ligi nacija, snimljen kako radi na obiteljskom imanju u Tinju, mjestu smještenom u zadarskom zaleđu, između Biograda i Benkovca.

- Išao sam vaditi krumpire sa svojima - objasnio je 26-godišnji stoper u emisiji "Knjaz kod Vatrenih" pa dodao: - Ponekad bih se znao naljutiti na njih, oni mene ne žele zamarati s tim da idem u polje, ali meni je nekorektno da ja uživam, a da oni rade.

image

Martin Erlić

Ante Budimir

Čovjek koji je, u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Euro, postigao pobjednički pogodak Armeniji i tako "de facto" svojim potpisom ovjerio hrvatsku vizu za Njemačku, minulu je klupsku sezonu u Osasuni završio sa 17 postignutih pogodaka, odnosno kao peti najbolji strijelac La Lige (iza Dovbyka, Sorlotha, Lewandowskog i Bellinghama). Kada ne puni suparničke mreže, međutim, 32-godišnji hrvatski centarfor uči za ispite na Ekonomskom fakultetu.

- Imam još tri ispita kako bih postao prvostupnik, odnosno ‘bakalar‘. Kreću polako pripreme za rokove, proljeće je uglavnom moje vrijeme kada učim i pripremam to. Naravno, volio bih to što prije završiti. Blizu sam, nadam se da ću uskoro završiti - otkrio je Budimir u razgovoru za Sportske novosti početkom godine. Je li u međuvremenu napredovao na akademskom planu, nije poznato, no fakultetske obveze ionako će morati pričekati jer je sada na red došla operacija Euro 2024.

image

Ante Budimir

Isa Terli

PlayStation i kartanje

Spomenimo za kraj i da su, tijekom priprema za smotru u Njemačkoj, brojni hrvatski reprezentativci slobodno vrijeme provodili igrajući PlayStation. Nekoć su nogometaši slobodno vrijeme u hotelskim sobama kratili igrajući kartaške igre, no u modernim vremenima karte su dobrim dijelom zamijenjene "joystickom", kako u našoj, tako i u praktično svim drugim reprezentacijama. U redovima "vatrenih", međutim, još uvijek stanuje taj stari, pomalo romantični, kartaški štih, a potvrdio je to i novinar SN-a Dražen Antolić u svojoj reportaži iz Rijeke, objavljenoj krajem svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 13:12