‘LETIM U SVEMIR‘

Naš ‘Frank Sinatra‘ ostvarit će želju jednog od najbogatijih Hrvata: ‘Kupio je kartu za svemir...‘

Buljubašić, koji je, čekajući lansiranje u orbitu, uz pomoć prijatelja Ive Šćepanovića napisao pjesmu ‘Let u svemir‘
 Privatna arhiva

Za pjesmu ‘Letim u svemir‘, što će je legendarni Đorđi Peruzović za desetak dana otpjevati na Splitskom festivalu, u pripremi je bio ‘svemirski plan‘. Jer, da je sve bilo onako kako su autori zamislili, skladba za koju je glazbu napisao Predrag Peggy Martinjak, a stihove napravili novinar Ivo Šćepanović i poduzetnik Juroslav Buljubašić, trebala se snimiti u engleskoj verziji i uručiti Richardu Bransonu, milijarderu i vlasniku Virgin Records koji bi je potom dalje plasirao.

Kod njega je, naime, Buljubašić još 2008. godine kupio kartu za komercijalni svemirski let. Splićanin je Bransona svojedobno upoznao na utrci Formule 1 u Singapuru, gdje ga je zainteresirao pričom o svom pothvatu u svemir. Cijena karte za putovanje bila je oko 200.000 dolara, a prvih 200 zainteresiranih, među kojima je bio i Buljubašić, dobilo je popust jer su Bransonu, s kojim je Buljubašić bio u redovitom kontaktu proteklih petnaestak godina, ukazali povjerenje.

- Strah od nepoznatog nikada me nije priječio da nešto napravim. Uostalom, neki moji poslovni potezi bili su rizičniji od ovog putovanja u svemir - govorio je ne tako davno Buljubašić, koji je, čekajući lansiranje u orbitu, uz pomoć prijatelja Ive Šćepanovića napisao pjesmu ‘Let u svemir‘ čiji stihovi glase:

- Nogama u moru/Na punti otoka/Diram čitav svijet/Trube mi o krizi/Plaše bolestima/Katastrofama/Pad kriptovalute/Rast inflacije/Navala virusa/Ma kakav nemir?/Letim u svemir...

- Da, imali smo te neke planove vezane uz Richarda Bransona, no sad je sve to postalo apsurdno i postaje samo uspomena - govori Šćepanović, koji ne može prežaliti tragediju, odnosno odlazak svog prijatelja Juroslava Buljubašića koji je početkom lipnja preminuo od posljedica moždanog udara.

- Napisao je stihove za tu pjesmu kao da je znao što će se dogoditi - kaže i hrvatski Frank Sinatra, odnosno čuveni Đorđi Peruzović, koji će se upravo skladbom ‘Letim u svemir‘ u svojoj osamdeset i četvrtoj godini oprostiti od festivalske karijere, koja je počela još 1963. godine kada je na splitskim Bačvicama izveo legendarnu ‘Baladu o tovaru‘ i osvojio treću nagradu publike.

- Tada su se festivalske pjesme izvodile u alternaciji, pa smo ‘Baladu o tovaru‘ pjevali Tereza Kesovija i ja - prisjeća se Đorđi, čije je pjesme pokojni Buljubašić jako volio.

- Uz ‘Baladu o tovaru‘, obožavao je i ‘Di si bija kad je grmilo‘, koju sam premijerno otpjevao 1972. godine na splitskim Prokurativama i dobio prvu nagradu publike, a volio je i skladbu ‘Ponoćno sunce‘ - govori pjevač, dok Ivo Šćepanović otkriva kako je upravo Buljubašić inzistirao da se ‘Letim u svemir‘ izvede baš na Prokurativama.

image

Đorđi Peruzović

Paun Paunovic/Cropix

- Htio je da je šjor Đorđi otpjeva baš na Splitskom festivalu, jer je Buljo kao dijete živio blizu Prokurativa i oduvijek je imao taj neki dojam posebnosti ovog festivala. Sama pjesma nastala je krajem prošle godine, a rađala se dugo, tijekom naših neformalnih druženja. Inspiracija je bio njegov let u svemir kojeg je rezervirao preko kompanije Virgic Galactic Richarda Bransona još tamo negdje 2008. godine. Više puta smo o tome pričali i u jednom trenu prošle godine složili tekst. Njegova je želja bila da glazbu radi Predrag Martinjak te da pjeva Đorđi Peruzović. Strašno je sada slušati te stihove nakon svega što se dogodilo. Jednostavno, jeza te prođe jer pjesma opisuje njega i njegov način života. Bio je jednostavan i pristupačan, istovremeno i običan i genijalan u poslovnim idejama - govori Šćepanović o svom prijatelju koji je, prema posljednjim najavama u svemir trebao odletjeti sljedeće godine.

Nakon svega što se zbilo, Šćepanović i Đorđi Peruzović, razmišljali su i da se ‘Letim u svemir‘ povuče sa Splitskog festivala, ali onda su, u dogovoru s Buljubašićevom obitelji, ipak odlučili da se ona izvede.

- On bi to tako volio - kaže Đorđi Peruzović, koji će na predstojećem Splitskom festivalu biti uvjerljivo najstariji izvođač.

- Bit će mi teško uspeti se na pozornicu jer ću dok pjevam cijelo vrijeme misliti o tome kako moj prijatelj nije uspio dočekati ni svoj let u svemir, niti izvedbu pjesme na Splitskom festivalu - kaže vitalni 83-godišnjak koji se ovim nastupom ne oprašta od pjevanja, ali će reći zbogom festivalskim nastupima.

- Splitski festival za mene je bio i ostao glazbena alfa i omega. Alfa je bila 1963. godine na Bačvicama, a omega će se dogoditi za deset dana, kada otpjevam ‘Letim u svemir‘. Sam sam se sa sobom dogovorio da to bude kraj moje festivalske karijere koja je bila uistinu bogata. Točno šezdeset godina sam na sceni, a drago mi je što neke moje pjesme znaju i ljudi koji se nisu ni rodili kada sam ih prvi puta otpjevao. Tijekom tih šest desetljeća nastupao sam na mnogim pozornicama, na mnogim festivalima, ali Splitski festival za mene je uvijek bio najvažniji - govori Đorđi koji je nastupao na čak pedeset Splitskih festivala.

LETIM U SVEMIR!

Nogama u moru
Na punti otoka
Diram čitav svijet
Da, diram čitav svijet

Trube mi o krizi
Plaše bolestima,
Hmm, bolestima,
Katastrofama

Pad kriptovalute
Rast inflacije
Navala virusa

Ma kakav nemir?!
Letim u svemir!
Letim u svemir!
Letim u svemir!

Ma kakav nemir?!
Letim u svemir!
Letim u svemir!

Sunce iza ledja
Vjetar u kosi
Duh moj vam prkosi
Bez milosti

I ništa mi ne treba
Nemam vam zahtjeva
Ja nisam od prohtjeva
Ja nisam od prohtjeva

Slušam krik galeba
Želim tek disati
Život uživati

Hoću svoj mir
Letim u svemir!
Letim u svemir!
Ja letim u svemir!
Hocu svoj mir
Letim u svemir!
Letim u svemir!

Ja neću ni raketu
Koristit ću maštu
Kraj mora, na punti

Sunčan dan, radostan
Ljubavlju umotan
Omarom zamantan

Hoću svoj mir
Letim u svemir!
Letim u svemir!
Letim u svemir!

Ma kakav nemir?!
Hoću svoj mir
Letim u svemir!
Letim u svemir!
U svemir!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:36