Sanji Doležal ljudi vjeruju. Kad zasuče rukave i primi se kuhače u novoj rubrici “Kuhanje je IN” u IN Magazinu Nove TV, gdje odnedavno od ponedjeljka do petka kuha, savjetuje i otkriva svoje kulinarske trikove, svi osjećaju da ona zna što radi, da kuhanje voli, a vjeruju joj i da, unatoč doista zavidnoj liniji, voli nešto fino i pojesti.
Sanja, koja se nakon kraće stanke vratila na televizijske ekrane, ne krije da uživa u svom novom poslu, a jela koja predstavlja u svojoj rubrici tjednima unaprijed pomno planira, sve kako bi televizijski gledatelji bili zadovoljni i nešto korisno naučili.
- Evo sada, s nadamo se skorim dolaskom proljeća, lagano mijenjamo meni, uvodimo obilje svježeg povrća. Jedva čekam mladi luk, rotkvice i sve ostalo bogatstvo na našim tržnicama koje nam donosi toplije vrijeme - kaže Sanja, kojoj je teško odrediti koje joj je od svih jela što ih sprema u televizijskoj kuhinji najdraže.
- S obzirom na to da volim sve jesti, teško mi je odvojiti najdraže jelo, ali to su uglavnom jela mojeg djetinjstva... Možda bi to bio stari, zagrebački ajngemahtec. Recept za to jelo može se naći i na Facebook stranici IN magazina, s obzirom na to da sam ga kuhala u rubrici ‘Kuhanje je IN’… - napominje Sanja koja ističe kako je velika razlika u kuhanju ispred televizijskih kamera i kuhanju doma u vlastitoj kuhinji.
- Jedno je kuhati u svojoj dobro poznatoj kuhinji, na svom štednjaku i u svojoj pećnici. Svaka domaćica to zna. Na televiziji je drugačije, proces snimanja kuhanja je vrlo zahtijevan... Često se prilagođavaju kamere, kutevi snimanja, moraš pričekati dok se sve to ne pripremi, a luk ti lagano gori (smijeh)... Isto tako, doma ne razmišljaš previše, kuhaš automatski, pogotovo jela koja si sto puta skuhala. U emisiji, međutim, prije svega moram detaljno objasniti postupak ekipi, kako bi znali pripremiti snimanje - otkriva Sanja koja je zasad zadovoljna sa svim jelima što ih je pripremila pred kamerama Nove TV. No, tu je i jedna iznimka.
Skuplja kuharice
- Do sada samo fritule nisu ispale baš onako idealno kako ih pripremam kod kuće. Interesantno, bila sam sigurna da s njima neće biti problema, s obzirom na to da sam ih pripremala barem tisuću puta - kaže pjevačica, koja spada među brojne sjajne majstore kuhinje kojim obiluje naša glazbena scena. Čije specijalitete naša sugovornica, od onih što su ih spremili njezini kolege glazbenici, najviše voli?
- Ne mogu se baš pohvaliti da sam probala jela svojih kolega s glazbene scene. Privatno se družim s ljudima različitih profesija, mnogi od njih su vrhunski kuhari. Ipak, izdvojila bih svinjska rebrica svog dragog prijatelja Đimija iz grupe Neki to vole vruće. On kuha izvanredno, probala sam dosta toga što je skuhao, ali svinjska rebarca su mu remek-djelo - kaže pjevačica koja nema ambiciju da jednog dana objavi vlastitu kuharicu.
- Ali zato godinama skupljam kuharice, imam ih više od 90, a najbolju je napisala moja prijateljica Suzy Josipović. ‘Mama zna’ je kuharica koju preporučujem svima, kako početnicima, tako i onima koji već dugo uživaju u kuhanju - govori Sanja koja unatoč tome što je na televiziji radila niz projekata, još uvijek ima tremu uoči početka snimanja.
Prvo jelo - riža
- Uvijek je prisutno lagano uzbuđenje, ali mislim da je to prije svega odgovornost da dam sve od sebe u svakom projektu - kaže Sanja koja je prve korake u kuhinji napravila uz svoju mamu koju opisuje kao super kuharicu.
- Prvo jelo koje sam skuhala bila je riža... I, naravno, iznenadila se kolika je količina jednog kilograma riže kad je skuhaš. Bila sam djevojčica, mama je kuhala ručak, a meni rekla neka za prilog skuham rižu - prisjeća se majstorica kuhinje koja se pri kuhanju služi i receptima, ali i svojim iskustvom i osjećajem.
- Sva tradicionalna jela koja me mama naučila, kuham iz glave. Kad isprobavam nešto novo, onda se držim recepta - govori Sanja, koja gotovo svakodnevno kuha.
- Donedavno, dok sam živjela s djecom, kuhala sam svakoga dana, kao oduvijek otkako sam osnovala obitelj. Danas kuham nekoliko puta tjedno, onda nešto odnesem sinu, a ostatak zamrznem za sebe. Ponekad mi se ne da kuhati, pa si pripremim jaja na brzinu. Što se mojih omiljenih jela tiče, to su sve vrste juha, sarma, pašticada, riba... - govori Sanja koja unatoč ljubavi prema dobroj hrani uspijeva zadržati vitku liniju. U čemu je tajna?
- Nastojim već dugo izbjegavati ugljikohidrate, a kad pretjeram, nekoliko dana sam na lešo povrću i mesu - otkriva pjevačica i televizijska voditeljica koja se nedavno preselila u svoju kućicu na Mrežnici. Kako izgledaju njezina jutra? Bude li je ptice?
- Bude me ptice, budi me moj pas koji želi van... Jutra su mi najljepša, uz šum slapova pijem prvu jutarnju kavu - povjerava Sanja, koja će se s dolaskom toplijih dana posvetiti svom vrtu uz Mrežnicu.
- Iako, ja to ne bih nazvala vrtom, nisam tako bahata. To je tek jedna velika gredica, dovoljna da uživam u zemlji i plodovima koje posadim. Ovog proljeća posadit ću salatu, grašak, paradajze, paprike, tikvice, krastavce... - nabraja Zagrepčanka koja je početkom veljače postala voditeljica na Radio Mrežnici.
Voditeljica na radiju
- Ekipa s Radio Mrežnice me kontaktirala još prije Nove godine... Dogovarali smo suradnju, a za sada radim tri puta tjedno. Emisija je vesela i opuštena - govori velika televizijska i glazbena zvijezda. Kako su njezini susjedi na Mrežnici reagirali kada su shvatili da im je ona prva susjeda?
- Na Mrežnicu dolazim već 15 godina, susjedi su me odmah prihvatili kao normalnu osobu, a ne kao zvijezdu. Družimo se svakoga dana, kad trebam pomoć, odmah zovu. Čini mi se da su međuljudski odnosi u malom mjestu drugačiji nego u gradu. U svakom slučaju, meni se sviđa - govori mama studenta matematike Luke i kćeri Lee, koja je u Londonu upisala jazz akademiju. Nedostaje li joj život s njezinim “klincima”?
- Iskreno, ne... Došlo je vrijeme da se odvojimo, da krenu svojim putem. Generacijski imamo drugi način razmišljanja i života, dobro je da se odvojimo. Iako, i dalje sam tu za njih uvijek i zauvijek - kaže Sanja, kojoj je teško odrediti koja su omiljena jela njezina sina i kćerke.
Tajna uspjeha
- Imam sreće da moji klinci vole sve jesti. Odrasli su na domaćoj hrani, vole sve čušpajze, ali i sve eksperimente koje sam godinama isprobavala. Kćer je veganka već dvije godine i zbog nje sam proširila svoje znanje i o nekim namirnicama koje prije nisam koristila. Drago mi je zbog toga, ionako meso nije na mom jelovniku svaki dan - ističe pjevačica Novih fosila, jednog od rijetkih bendova u regiji koji su uspjeli zadržati popularnost i omiljenost kod publike. U čemu je tajna?
- Tajna je sigurno u pjesmama, ali i karizmama ljudi koji su prošli kroz bend od 1969. godine - kratko kaže Sanja koju ćemo skupa s njezinim dečkima iz benda uskoro moći čuti na koncertima u Sloveniji.
Kad smo već kod momaka, posljednjih tjedana mediji su se raspisali o Sanjinoj vezi s Antom Stojakovićem. Pjevačica i televizijska voditeljica ne voli previše govoriti o svom ljubavnom životu. Ipak, može li našim čitateljima otkriti je li, nakon svega, ponovno sretna?
- Da, sretna sam - kaže Sanja Doležal.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....