MAKSIM MRVICA

Najprodavaniji crossover pijanist na svijetu s 4 milijuna albuma: ‘Lijeni sam Dalmatinac koji se morao disciplinirati‘

‘Očinstvo me najintenzivnije formiralo: vezan sam uz kćer, vrijeme s njom je dragocjeno’, kaže Mrvica

Maskim Mrvica

 Press

Bitno mi je nastupati u Zagrebu, pogotovo u Lisinskom gdje sam počeo graditi karijeru i s 18 godina imao prvi koncert. Tu su moji ljudi, moja publika koja me prati od početka, kaže nam Maksim Mrvica (47), jedan od najuspješnijih hrvatskih glazbenika u svijetu, uoči koncerata u Zagrebu, 18. i 19. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

image

Maksim Mrvica

Nikolina Vukovic Stipanicev

Nakon velike turneje po Australiji i Aziji, rasprodanih koncerata u Sydneyju, Melbourneu, Singapuru, Seulu i Šangaju te nastupa u legendarnim dvoranama Hammersmith Apollo u Londonu i Palais des Congrès u Parizu, Mrvica se vraća kući. Domaća će publika nakon četiri godine moći uživati u nastupu našeg proslavljenog pijanista koji dolazi u pratnji novog benda, uz audio-vizualne efekte posebno osmišljene za ovu turneju. Koncert u Zagrebu dio je velike svjetske turneje kojom predstavlja novi album istoimenog naziva - “The Collection”.

image

Maskim Mrvica

Press

Različite atmosfere

Dojmovi s dosadašnjih koncerata su odlični, posebno jer je nastupao nakon skoro tri godine pauze zbog pandemije. Turneja je počela u Australiji i na Novom Zelandu lani u rujnu, a nakon Europe završava u svibnju u Americi i Kanadi.

Atmosfera u publici, kaže nam Šibenčanin, ne razlikuje se samo po kontinentima i državama, nego i po gradovima.

”U jednom gradu publika može biti potpuno drugačija nego u drugom. Mislim da to dosta ovisi o atmosferi koncerta. Primijetio sam da kad sviramo u ozbiljnim koncertnim dvoranama, publika kao da se suzdržava od neke reakcije, a kada sviramo u arenama ili sportskim dvoranama, reakcija je puno burnija”, objašnjava Mrvica.

Svoje obožavatelje u Koreji nije vidio četiri godine i osjetio je posebnu energiju. “Drugačija je energija i od njih i od mene i benda. Svi smo se zaželjeli i nastupa i koncerata i glazbe, a napokon smo to mogli realizirati.”

Snimanja ne voli jer ne voli biti u studiju i za sebe kaže da živi od atmosfere koju dobije na pozornici.

image

Maksim Mrvica

Nikolina Vukovic Stipanicev

U 57 zemalja svijeta

U Aziji je apsolutna zvijezda, što je potvrdio krajem 2021. godine kada je dobio priliku za kraću turneju po Kini. Bio je prvi strani glazbenik kojemu je najmnogoljudnija zemlja na svijetu otvorila vrata otkad je baš iz nje krenuo koronavirus.

Njegov je rad uvršten na službeni album Olimpijskih igara u Kini i osvojio je MTV-jevu nagradu za najbolji debitantski crossover album godine.

Mrvica je najprodavaniji crossover pijanist na svijetu, s više od četiri milijuna primjeraka njegovih albuma prodanih u 57 zemalja, a neki od njih su dobili dvostruku platinu u Hong Kongu i zlatni status u Singapuru i mnogim drugim zemljama.

U Guinnessovu knjigu rekorda ušao je 2018. svirajući na proslavi Kineske nove godine, na spektaklu pod nazivom “Spring Festival Gala”. Maksim je tada nastupio s kineskim pijanistom Wu Muyeom i odsvirao svoj singl “New Silk Road” pred najvećom televizijskom publikom na svijetu koja broji milijardu ljudi.

Prije koncerata uvijek ima slične rituale, mir i opuštanje, kako ga je učio njegov profesor Vladimir Krpan na Akademiji. Govorio mu je da se na dan koncerta valja osjećati svečano.

Taj dan dulje spava, izbjegava sunce i fizičke napore, lagano jede i ne svira. Poslije ručka obavezno prije koncerta odspava, a nakon toga je pun energije i spreman ostaviti i krv na tipkama.

Nakon posljednjih koncerata ipak nije bilo krvi, govori nam kroz smijeh.

”Nije samo krv znak dobrog koncerta. Reakcija moje publike je znak da je koncert bio uspješan”, napominje.

Kad završi koncert, uvijek se počasti bocom šampanjca, a poslije i zapali cigaretu.

image

Maskim Mrvica

Press

Kuća u Bilicama

Jedina dobra stvar u dugom razdoblju pandemije, kada je mnogim glazbenicima profesija bila ugrožena, jest to što je mogao više vremena provesti s 18-godišnjom kćeri LeeLoo. Kćer je dobio u braku s bivšom suprugom Anom od koje se razveo 2012. nakon 20 godina. Par je bio zajedno od srednje škole.

S kćeri je, priča nam, jako povezan i ne vidi je toliko koliko bi želio dok je mjesecima na turneji. Odnos s njom mu je iznimno važan, a priznao je da ga je očinstvo najintenzivnije formiralo i prizemljilo.

”Na svu sreću, većinu pandemije proveli smo u mojoj kući u Bilicama koja je dosta izolirana, u šumi. I uživali smo.”

Mogao je biti opušteniji s rukama jer ima veliku odgovornost prema njima. Mnogo toga inače ne radi da ih ne bi ozlijedio. Ne diže teške stvari, a nikada nije niti skijao. Kaže nam da se tako ponaša otkad zna za sebe i neke je stvari jednostavno otpisao.

Povratak jakom tempu i koncertima po cijelom svijetu je nakon pauze bio zahtjevan jer mu se bilo teško vratiti i fizički i mentalno, ali je već nakon nekoliko koncerata sve došlo na svoje mjesto.

Iako poznat kao organizirana i disciplinirana osoba, znao se šaliti da je zapravo lijeni Dalmatinac. “Morao sam se disciplinirati, naučiti na odricanje i rad jer drukčije ne bih uspio. Prije sam znao često kasniti, pa čak i zakasniti na avion, ali sada na aerodrome dolazim puno ranije, sve mora biti na vrijeme.”

Kao jednu od najvažnijih osoba u karijeri spomenuo je svoju profesoricu klavira iz Šibenika Mariju Sekso. “Da nije bilo nje, ne bi bilo ni Huljića, ni Mel Bush. Imao sam sreću s njom jer umijeće je naći put do djeteta koje bi se radije igralo nego vježbalo i način da ga se motivira, a ne forsira. Pitanje je bih li bez nje uopće nastavio i završio školu jer sam bio vražje dite, nisam htio vježbati, bio sam kampanjčina... Ali, strašno sam volio nastupati i profesorica me time ucjenjivala! Nećeš vježbati? Nema nastupa.”

Odmor u Dalmaciji

Ljeto Mrvica uvijek ostavlja za odmor u Dalmaciji sa svojom obitelji i već mu se veseli. Ima i brod pa krstari Jadranom.

”To su mi najljepši trenuci. Regeneriram se i opuštam da budem spreman za sljedeću sezonu”, priča nam.

Obitelj i prijatelji su mu važni, a posebno je ponosan što ima iste prijatelje kao i u mladosti. Oni su svakako jedan od razloga njegove prizemljenosti i skromnosti pa nema potrebu nikoga impresionirati.

Svaki put kad se vrati s puta, LeeLoo je kod njega. Trenutačno mu je tempo oko dva tjedna na turneji, a deset dana doma. Odlično se slažu, ali se u glazbi ne podudaraju.

”Ona sluša trap, ja sam više klasika i elektronika”, kaže Maksim uz osmijeh.

Nakon Nove godine bili su na Maldivima na malom privatnom otoku. To je njihovo tradicionalno putovanje na kojem puni baterije.

”Mislim da nam je ovo bio 11. put. S obzirom na to da radim u Kini koja je najmnogoljudnija, odmor na kojem deset dana ne vidim nikoga osim kćeri je idealan”, kaže.

Neumorni Mrvica svu koncentraciju ulaže u predstojeće koncerte, ali je sa svojim timom počeo razmišljati o idejama za novi album koji će vjerojatno izaći do druge polovice sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:20