GLAZBENA NAGRADA

NAJNEOBIČNIJA DODJELA PORINA U POVIJESTI Talentirani glazbenik kreirao iznenađenje večeri, pjesma godine pripala Urbanu, Josipa održala emotivan govor

 
Porin
 HRT

Bila je to najneobičnija dodjela glazbene nagrade Porin u dugoj povijesti tog prestižnog strukovnog priznanja kojom se odaje počast najboljima u hrvatskoj diskografskoj produkciji točnije ostvarenjima u protekloj godini. Nakon puno muke zbog korone i propisanih mjera, odlučeno je da se iz riječke dvorane Zamet, 27. Porin preseli u HTV-ov studio 9 u Zagreb gdje su se nalazili samo voditelji Iva Šulentić i Ivan Vukušić te ovogodišnji dobitnici posebnog priznanja, nagrade za životno djelo, Josipa Lisac dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik.

- Upotrijebit ću riječ velikog Ivice Krajača koji mi je svojedobno rekao "senzacija". Kroz 53 godine svoje karijere doživljavala sam svako malo tu senzaciju. A upravo je takva ova situacija, jer su za mene su ovi neobični trenuci u kojima smo sada, senzacionalni, posebni. Taj virtualni svijet, možda dolazi neko novo doba, u kojem se ja, moram priznati jako dobro osjećam. Tu sam zapravo jer sam dobila ovaj Porin od bračkog kamena i zahvaljujem Upravnom odboru Porina na njemu, svojoj diskografskoj kući kojoj sam vjerna i odana cijelo vrijeme. Zahvaljujem se svim nadarenim glazbenicima koji su dolazili u moj svijet, a nadasve ljudima koji su sav taj rad prepoznali, zagrlili, zavoljeli, bez njih bi ta priča bila drugačija. Spomenut je i Karlo Metikoš koji mi je poklonio mi je sve, veliku baštinu, ljubav i smisao postojanja - kazala je Josipa Lisac kojoj je suze na oči natjerao već u samom uvodu Siniša Škarica održavši prije predaje nagrade vrlo dirljiv, emotivni govor.

HRT
Josipa Lisac na dodjeli se pojavila s neobičnim Gucci rukavicama

Dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik također se zahvalio Upravnom odboru Porina na ukazanoj mu časti i nagradi koja je "velika, ali nimalo laka", aludirajući na težinu statue.

HRT
Tomislav Uhlik

Svi ostali od nominiranih do prezentera uključivali su se zahvaljujući online platformama, a glazbeni brojevi nominiranih samo za ovu priliku bili su snimljeni prije. Ovaj večerašnji virtualni ili online Porin, kako god ga nazvali, bez publike, teško da će itko zaboraviti, posebno ako na sreću ostane jedini. No, to nije umanjilo sreću slavodobitnika u 37 kategorija, od kojih je samo dio iz onih najznačajnijih kategorija u HTV-ovom prijenosu uživo dobilo širi "tretman", dok su imena ostalih pročitana.

Tako je u kategoriji Album godine u kojem su nominirani J.R. August s albumom "Dangerous Waters", Psihomodo pop s albumom "Digitalno nebo", Chui s albumom "Iz kapetanovog dnevnika", Vanna s albumom "Izmiješane boje" i Opća opasnost s albumom "Karta do prošlosti", večeras slavio na kraju J.R. August.

- Ja sam osupnut! U ovaj album sam uložio sve što sam mogao, skoro poginuo putem - kazao je vidno iznenađeni J.R. August, glazbenik pravog imena Nikola Vranić zahvaljujući i svima koji su pomogli nastajanju tog albuma.

Njegova nevjerica ne čudi obzirom na konkurenciju koju je imao, a koji je nekih pola sata ranije doznao i da je proglašen novim izvođačem godine. Tada je zahvalio na svom prvom Porinu u životu, uz duhovitu opasku kako više i nije tako mlad.

Priznanje Pjesma godine pripala je "Iskri" Damira Urbana u izvedbi Urban & 4 kojem su konkurirali “Digitalno nebo” Davora Gopca u izvedbi Psihomodo popa, "Lito umire" koju autorski potpisuju Josip Radić i Neno Belan, koji je i izvođač pjesme, "Sva blaga ovog svijeta", koju autorski potpisuju Vjekoslav Dimter, Mia Dimšić i Damir Bačić, a izvode Mia Dimšić i Marko Tolja, te pjesma "Voli me" autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić, koju izvodi Petar Grašo.

- Prvi problem bio mi je slušajući druge pjesme što sam bio uvjeren da nema šanse da dobijem nagradu. A iako sam doma ovo mi je jedan od najvažnijih Porina koji sam primio - kazao je Urban.

HRT

Najbolja muška vokalna izvedba ona je Marka Tolje za pjesmu "Još jedan dan", koji je zafrkavajući se uzeo pozlaćeni vrč u ruke uz riječi kao mu je čudno primati Porina ovako. Kao i ostalima, osvojeni kipić stići će mu naknadno, izuzev dobitnicima nagrade za životno djelo koje su svoje primili uživo večeras.

Priznanje za Najbolju žensku vokalnu izvedbu pripalo je vidno ganutoj Amiri Medunjanin za iznimnu obradu slavne pjesme "Što te nema", s albuma "Live at Arena". Medunjanin je prvo voditeljici Ivi Šulentić kojoj je dodjela poklopila s rođendanom čestitala na istom, a onda uz zahvalu svima otkrila da je uistinu u šoku.

Najboljim album rock glazbe proglašen je Psihomodo pop "Digitalno nebo"

- Evooo tu je celi bend... Hvala svim koji su nam pomogli da snimimo album posebno Skansiju (glazbeni producent Srđan Sekulović Skansi op.a.) - kazao je frontmen Davor Gobac okružen članovima benda nazdravljujući već u odličnom raspoloženju dok su voditelji apelirali da drže distancu.

Najbolji jazz album u prošloj godini je "Organic Intelligence" Joea Kaplowitza i Jazz Orkestra HRT-a čiji je glazbeni producent Igor Geržina.

Titula najboljeg album pop glazbe pripala je Vanni točnije izdanju "Izmiješane boje" čiju glazbenu produkciju potpisuju Goran Kovačić i Ante Gelo.

- Jako sam sretna, nisam dobila Porin jedno 20 godina - kazala je Ivana Vrdoljak Vanna zahvaljujući u odličnom raspoloženju svima koji stoje iza tog albuma, pomažu glazbu, sudjeluju u njoj, nominiranima, pobjednicima, radijskim postajama koje vrte njezine pjesme, ali i onima koje to ne čine, što joj kaže daje samo podstrek za dalje.

Najbolji album klasične glazbe jest "35 godina" Zagrebačkog gitarskog trija i glazbenih producenata Darka Petrinjaka, Gorana Listeša i Ištvana Romera.

HRT
Voditelji Iva Šulentić i Ivan Vukušić

U ovom povijesnom izdanju Porina koji je prvi puta išao isključivo kao televizijska emisija nastupilo je i 17 izvođača - Amira Medunjanin, Antonela Doko, Chui, Damir Kedžo, Joe Kaplowitz, J.R. August, Lu Jakelić i Porto Morto, Luka Šulić, Mia Dimšić, Marko Tolja, Neno Belan & Fiumens, Opća Opasnost, Petar Grašo, Psihomodo pop, Urban (čija je izvedba i otvorila ovu večer) & 4 i Vanna.

Inače, novac kojim bi udruge utemeljitelji HDS i HGU podržale glazbenu nagradu Porin, preusmjeren je u fondove pomoći glazbenicima u ovim teškim vremenima. Redatelj TV prijenosa bio je Tihomir Žarn, urednica je Andrijana Škorput, scenarij su potpisali Joško Lokas i Mislav Donaj, dok je urednik projekta bio Mario Sedmak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:18