VELIK INTERES

Na vinilu izašao album ‘Škura ura‘ pazinske etno skupine Veja: ‘Toga nema nigdje osim u Hrvatskoj‘

Od početka svojeg rada Veja je inspiraciju pronašla u specifičnoj istarskoj tradicijskoj glazbi koju je odlučila izvoditi na moderan način

Etno sastav ‘Veja‘

 Promo/

Album "Škura ura“, hrvatska etno skupina Veja, objavila je u svom aranžmanu još 2022. godine. Zbog velikog interesa publike, Veja je odlučila, pod etiketom diskografske kuće Menart, objaviti album na vinilu.

Uz izlazak vinila, Veja paralelno predstavlja i istoimeni singl "Škura ura" čiji su spot radili redatelji Ira & John. U pjesmi gostuje legenda tradicijske glazbe Dario Marušić.

Grupa Veja osnovana je 2007. u Pazinu, a tijekom svojih 15 godina rada postala je jedna od najznačajnijih hrvatskih etno/world music izvođača. Od početka svojeg rada Veja je inspiraciju pronašla u specifičnoj istarskoj tradicijskoj glazbi koju je odlučila izvoditi na moderan način. Istra je zbog svojeg zemljopisnog položaja regija u kojoj se spajaju različiti utjecaji sa svih strana, a to se osjeti i u glazbi u kojoj se mogu naći elementi dinarske, ali i talijanske kulture. Sve je to rezultiralo jedinstvenim glazbenim stilom u pjevanju i sviranju. Veja u svojem radu objedinjuje sve glazbene stilove koji se pojavljuju u Istri, a često obraća pažnju i na one koji nisu toliko zastupljeni u generalnoj percepciji istarske glazbe. Godine 2014. francuski world music magazin "Trad Magazin“, njihov debi album "Dolina mlinova" svrstao je među 10 najboljih world music albuma objavljenih u svijetu.

- Veja je čudo. Takva interkulturalna glazba s istarskim karakterom ne postoji nigdje osim u Hrvatskoj. Bila mi je čast i nadasve zadovoljstvo stvarati ovo, na svjetskoj razini endemsko zvukovlje. Istra, ta jedinstvena mikrolokacija, ona nam je motiv i inspiracija - rekao je producent Marijan Jelenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:46