STOJAN MATAVULJ

‘Mislim da je osnovni problem u našim glavama, ne prihvaćamo stručne savjete mladih, obrazovanih ljudi‘

Glumac Stojan Matavulj nominiran je za Zlatni studio za ulogu u ‘Zbornici‘ Sonje Tarokić

Stojan Matavulj

 Tom Dubravec/cropix

Stojan Matavulj nominiran je za Zlatni Studio za ulogu u "Zbornici" Sonje Tarokić, gdje igra disfunkcionalnog, na nastavu nefokusiranog profesora koji djeci umjesto znanja posreduje svoje frustracije i interpretacije svijeta, a pritom je prilično siguran u svoju poziciju.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Govoreći o radu na toj ulozi, kaže: "Rad na filmu 'Zbornica' bio je poseban od prve kave sa Sonjom na kojoj smo razgovarali o mom angažmanu. Cijelo vrijeme snimanja bila je opuštena atmosfera i dobar osjećaj da radimo na filmu kakav dotad nismo imali priliku raditi. Cijela ekipa je bila vrhunska - odlični glumci, ali i jako dobra tehnička ekipa, vrijedni ljudi koji rade iza kamere, ton-majstori, majstori svjetla. Mlada, talentirana redateljica skupila je tim odličnih radnika, od kojih je uspjela izvući ono najbolje. Uz to smo kao ekipa jako dobro kliknuli, zbog čega je i sam rad na filmu bio bez nekog stresa ili napora, tako da ga i nisam doživio kao rad."

Sa Sonjom Tarokić prije nekoliko godina radio je kratki film "Tlo pod nogama".

"Već tada sam vidio da ona odskače od svega poznatog u hrvatskom filmu. Sama činjenica da je na ovom filmu radila godinama, od same ideje do okupljanja ekipe, govori puno o njezinoj predanosti, želji i znanju. Ona je vizionar - vrlo je detaljna i točno zna što želi od svakoga glumca. Točno zna kako film mora izgledati i kako to napraviti, zna prepoznati ono najbolje u nama i onda svakog dana iz nas 'izvuče' točno ono što filmu u tom trenutku treba."

Koliko hrvatske škole korespondiraju s vremenom u kojem živimo, uče li za ovo doba ili ih je, možda, pomalo pregazilo vrijeme?

"Teško mi je odgovoriti na to pitanje jer nisam stručan u tom području. No, evidentno je da naši specijalisti, visokoobrazovani i stručni radnici vrlo lako nalaze posao u svijetu, što generalno govori o tome da znaju što rade i da su to naučili u našim školama. Moje je mišljenje da se naš obrazovni sustav i dalje temelji na nekim tradicionalnim vrijednostima, koje su zastarjele u nekim segmentima, ali i dalje imaju neke benefite. Apsolutno je potrebna prilagodba sustava i njegova modernizacija, ali ne na način da se samo nabave nova računala, opreme kabineti i kupi nova oprema. Mislim da je osnovni problem u našim glavama, u našem načinu razmišljanja i neprihvaćanju stručnih savjeta mladih, obrazovanih ljudi. Čini mi se da u tome i leži razlog 'odljeva mozgova', a da je financijsko pitanje sekundarno", kaže pa dodaje: "Sve što znam o poziciji prosvjetara u našoj državi mi je manje-više poznato iz medija, razgovora sa sinovima i nekolicinom prijateljica koje rade u prosvjeti. Vidno je nezadovoljstvo prosvjetara stanjem i inercijom obrazovnog sustava, no s vremenom (kako starimo, pa se umorimo od borbe) bitka za promjenama je sve slabija dok ne dođe do razine 'još par godina i penzija'. Iako jako mlada, Sonja je uočila odnose koji se, vjerujem, mogu pronaći u gotovo svim školama, ali i drugdje u javnom sektoru. Postavila je odličan temelj mom liku - profesoru povijesti Siniši, a ja sam pokušao predočiti svu kompleksnost i tragičnost tog čovjeka. Nadam se da sam u tome i uspio."

Što mu znači ova nominacija?

"Već sama nominacija za najveću medijsku nagradu je svojevrsna nagrada. Stoga zahvaljujem žiriju za film na nominaciji, ali i svim čitateljima Studija i Jutarnjeg lista na glasovanju, bez obzira na to jesu li glasovali za mene ili nekog od nominiranih kolega."

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:27