PJEVAČ I TATA

MARKO TOLJA 'Ja sam svog Porina za životno djelo već dobio. Sam sam ga napravio, stigao mi je prije mjesec dana i čeka me kod kuće'

 
 Neja Markicevic / CROPIX

Jesam li razočaran zato što nisam na Porinu proglašen najboljim muškim vokalom? Ma kakvi! Ja svoju nagradu već imam, mene moja nagrada čeka kod kuće - rekao je Marko Tolja, koji prošlog vikenda u Rijeci nije dobio Porin u kategoriji za Najbolju mušku vokalnu izvedbu u kojoj je bio nominiran uz Vojka V i Petra Grašu, koji je na kraju večeri dobio nagradu.

U ovoj porinovskoj kategoriji nije bilo zle krvi: Vojko V je još uoči dodjele nagrade priznao da i Tolja i Grašo pjevaju bolje od njega (što ne znači, naglasio je, da bi odbio taj Porin), a nakon što je s pozornice pročitano Grašino ime, Tolja mu je iskreno zapljeskao, da bi kasnije zajedno sa splitskim glazbenikom priznanje višestruko “zalio” na šanku riječke dvorane Zamet, u kojoj je održan i after party.

Spavanje

- Drago mi je da je Petar dobio ovog Porina. Uživam baš kao da sam ga ja sam osvojio. To je stvarno tako, ne muljam - rekao je Tolja, koji tvrdi da se u posljednjih mjesec dana, otkako je na svijet došao njegov sin Maro, promijenio i sada na svijet gleda nešto drugačijim očima.

- Porinovskim rječnikom, mogu reći da sam ja svog Porina za životno djelo već dobio. Sam sam ga napravio, stigao mi je prije mjesec dana i čeka me kod kuće - kroz smijeh govori riječki pjevač, koji je na Porinu u rodnom gradu osvanuo bez podočnjaka tipičnih za roditelje malih beba.

- Dvije noći spavanja zaredom čine čuda. Trebali ste me vidjeti prije par dana, imao sam podočnjake do koljena. Sada sam radi dodjele glazbenih diskografskih nagrada na par dana došao u Rijeku, kod roditelja, pa sam, naravno, iskoristio priliku da se pošteno naspavam. No, nakon povratka u Zagreb vraćam se na režim koji mojoj Ani i meni diktira Maro, a zahvaljujući kojem počinjem shvaćati da čovjek može preživjeti sa samo par sati sna - kaže Marko, koji je za Porin bio nominiran u čak pet kategorija. Uz onu za najbolju mušku vokalnu izvedbu, njegova pjesma “Tišina” (koju je uživo i otpjevao na dodjeli nagrada), bila je nominirana za najbolju produkciju, najbolju snimku i najbolji aranžman. Porina je na kraju dobio u kategoriji za najbolji aranžman, ali za pjesmu “Zaplesale su sjene”, koju mu je aranžirao Ante Gelo. Koliko je Tolji Porin važan?

Običan čovjek

- Važan mi je. To je nagrada struke, a lijepo je znati da kolege uvažavaju i cijene ono što radiš. Doma imam tri Porina, držim ih u dnevnom boravku. Porin i nominacije za tu nagradu osobito su mi bili važni na početku karijere, kao svojevrstan vjetar u leđa - govori Tolja, koji je odmalena znao da će se baviti glazbom. Nakon završetka muzičke škole nastupao je na dječjim festivalima, pjevao u klapama, a u samostalnu karijeru krenuo je prije trinaest godina. Samo dvije godine kasnije, 2008., osvojio je Porin za najboljeg novog izvođača. U glazbi je, svjestan je i sam, odabrao teži put, na kojem nije radio kompromise:

- Ja sam odabrao put koji je dulji i teži i nikada nisam podilazio trendovima. Čak mislim da je to ključ uspjeha, a ja sam sebi napravio dobre temelje - ističe Tolja, koji je pjesmom “Tišina” “kupio” i publiku i struku.

Rijeka, 290319.
Dvorana Zamet. 
Poznati na svecanoj dodjeli  nagrada za 26. Porin, najugledniju glazbenu nagradu u Hrvatskoj. 
Na fotografiji: Marko Tolja.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

- Tu sam pjesmu pisao bez ikakve računice i nisam znao hoće li je ljudi prepoznati, ali zaista jesu, i to iznad svih mojih očekivanja. Mislim da ni za jednu pjesmu nisam dobio toliko pohvala. A još kad me i struka prepoznala, dobio sam zaista velik poticaj za daljnje stvaranje. Inače, nije bilo nekog određenog trenutka u kojem sam odlučio da ću postati autor. Shvatio sam da mi je puno lakše neke stvari reći kroz pjesmu - govori glazbenik koji samog sebe ne smatra zvijezdom.

- Smatram se najobičnijim čovjekom koji ima tu veliku sreću da se profesionalno bavi glazbom. Na tome sam doživotno zahvalan svima koji me podržavaju i pružaju mi taj luksuz da mi je najveća ljubav ujedno i posao. Što se tiče zvijezda, mislim da one u Hrvatskoj niti ne postoje. Premali smo za to. Ali, možda kod nas postoje oni koji su sami sebi zvijezde - smije se glazbenik, koji trenutačno marljivo radi na svom novom singlu.

Nova pjesma

- Bit će to balada, moja nova autorska pjesma, radni naslov joj je ‘Još jedan dan’. Ne radim tu pjesmu planski, s namjerom da postane hit - kaže Riječanin, koji se na početku karijere znao našaliti i reći kako je on onaj Tolja koji nema hit. Pritom je mislio na svog strica Davora, člana nekad megapopularne grupe Denis&Denis, koji je osamdesetih godina nizao hit do hita. No, vremena su se sada promijenila, pa se i nećak može pohvaliti hitovima.

- Hit je za mene relativan pojam. Meni je važno da sam ja zadovoljan pjesmama koje pišem i izvodim. Kao autor nisam nešto plodan. Ne pišem puno, pišem kad me ‘pukne’ inspiracija. Gotovo uvijek prvo napravim glazbu, a što se tiče stihova, oni imaju veze s onim što se dogodilo ili meni samom ili meni bliskim ljudima. Koje ja najneobičnije mjesto na kojem sam napisao neku pjesmu? Jednu numeru napravio sam dok sam se tuširao: počeo sam je pjevušiti i onako gol izletio iz tuš kabine, kako bih je brže bolje snimio na mobitel - govori Tolja koji se veseli predstojećim koncertima. Posljednjih mjesec dana, naime, glazbenik je bio na porodiljnom dopustu.

- Da, uzeo sam mjesec dana pauze od svirki, kako bih mogao biti doma uz sina i pomagati Ani. Mijenjam pelene, malenog Ana i ja zajedno kupamo i uspavljujemo... Ja sam na sebe preuzeo i kuhanje. Gotovo svakog dana odlazim na Kvatrić, gdje me gospođe već poznaju. Kad su u novinama pročitale da se rodio Maro, počastile su me besplatnim voćem i povrćem - govori pjevač, koji priznaje da su mu se rođenjem sina promijenili prioriteti.

- Prvi put u životu shvatio sam koliko je bitan neisprekidan san - kaže, smijući se. No, Marko Tolja naspavat će se za Uskrs. Tada sa sinom i suprugom dolazi u Rijeku. Naravno, djed i baka već su vidjeli najmlađeg Tolju, ali malenog će sada, za Uskrs, prvi put zagrliti i u naručje uzeti njegova pranona. A to će biti veliko veselje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12