ZLATNI STUDIO 2022.

Marina Redžepović: ‘Ritam mi je bio izuzetno jak, no ja sam od onih koji vole zahtjevne stvari‘

Marina Redžepović nominirana je za Zlatni Studio za ulogu mlade školske pedagoginje Anamarije

Marina Redžepović

 Vedran Peteh/cropix

Marina Redžepović nominirana je za Zlatni Studio za ulogu mlade školske pedagoginje Anamarije, žene koje dobro uočava, posve se daje pozivu, ali s vremenom uči da je školski sustav, profesore u njemu, puno teže mijenjati nego što joj se u početku možda činilo.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Što joj je donijela uloga u "Zbornici" redateljice Sonje Tarokić?

"Iskustvo 'Zbornice' donijelo mi je puno razumijevanja i lijepih prijateljstava, a protiv toga se nikad ne bunim. Dosad nisam imala ovako zahtjevan filmski zadatak ako se to odnosi samo na duljinu snimanja i prisutnost u svakoj sceni, ali tijekom ovog snimanja samo mi je postalo jasnije koliko pauze umaraju glumice i glumce jer 'najlakše je samo raditi'."

Što je bilo najzahtjevnije? "Sve. Ali ja volim zahtjevne stvari, nema zamki inercije ni dosade. Radili smo s puno povjerenja, Sonja nas je nevjerojatno pametno i srčano vodila. Najteže i najljepše bilo mi je biti neprestano okružena ljudima i upijati svu tu silinu energija i žamora, a istodobno održavati tu 'svoju priču' iznutra. Izrazito sam sretna i zahvalna što mi je Sonja vjerovala otpočetka, kao i producentica Ankica Jurić-Tilić čiji je (i) entuzijazam neprocjenjiv."

image

Marina Redžepović

Vedran Peteh/Cropix

Koliko zna o poziciji prosvjetara, učitelja i nastavnika, kako se bilo uživjeti u ulogu školske pedagoginje?

"Želim vjerovati da priličan broj nas ima potrebu djelovati šire od pojedinačnog, sudjelovati u onome što zovemo općim interesom. Anamarija je taj lik i ta me uloga suočila sa svime što mi je osobno bitno među ljudima. Također, obiteljski i prijateljski cijeli sam život posredno vezana za prosvjetu. Tijekom apsolventure, paralelno s mojim počecima bavljenja glumom, moje su prijateljice i kolegice s fakulteta počinjale svoj profesionalni put u obrazovno-odgojnim institucijama, od osnovne preko srednje škole pa do fakulteta. U skladu s tim, preko njih mi je školska svakodnevica ostajala kontinuirano bliska. U pripremama za film puno su mi značile i bilo je puno upadanja u riječ: one s pričama, ja s pitanjima.

Marina Redžepović trenutačno je u pripremnoj fazi nove kazališne predstave koju radi u HNK Šibenik. Režira je Arija Rizvić, a dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović. Probe počinju početkom siječnja. "Veselim se odličnom autorskom timu koji je Arija okupila. Također, početi zimu u Dalmaciji nešto mi je posebno novo."

Govoreći o nominacijama za Zlatni Studio, kaže: "Puno mi znači jer nominaciju doživljavam kao priznanje 'Zbornice' kao filma koji je gledateljicama i gledateljima, prema dosadašnjim reakcijama, donio puno prepoznavanja i želje za dijeljenjem dojmova s nama koji smo ga dugo pripremali i dali se u snimanje s potpunim povjerenjem jedni u druge. Svaki film je timski rad, a sva iskustva 'Zbornice' do kraja su proživljena kao takva i nosi nas osjećaj da smo napravili film koji publici znači. Čestitam i sunominiranim kolegicama, sigurna sam da ćemo se nekad i negdje lijepo podružiti".

image

Marina Redžepović

Vedran Peteh/Cropix

Iza nje je dobra profesionalna godina. Što ju je posebno u tom kontekstu razveselilo?

"Ova mi je godina profesionalno posebno draga, i to ne isključivo zbog pozitivnih reakcija publike, nego zbog njihova kontinuiteta. Na proljeće je dovršeno snimanje kratkog igranog filma 'Ne pogađa svaka' u režiji Marka Dugonjića i produkciji Eclectice, zatim smo imali svjetsku premijeru 'Zbornice' u Karlovym Varyima, nekoliko prikazivanja na europskim festivalima (riječ je o Valenciji i Cottbusu) i taj niz je predivno zaokružen domaćom premijerom na ZFF-u sredinom studenoga. Predstava 'Drama o Mirjani i ovima oko nje', u režiji i prema tekstu Ivora Martinića, nastajala je od početka lipnja, da bismo premijerno izašli krajem rujna. Svakako intenzivnih i ispunjenih nekoliko mjeseci: jedan film se snimio i ubrzo prikazao, drugi je napokon iskoračio van iz dugogodišnjeg i dosad mi najzahtjevnijeg procesa, a postala sam i dio predstave koju rado igram. Za moje želje, idealna profesionalna godina. Sve nabrojeno veže i niže posebne ljude s posebnim osobnostima i talentima. I upravo bih njih i istaknula, iako ostaju kao 'množina', puno ih je za spominjanje poimence. Meni je bitno da oni znaju tko su, trudim se redovito ih podsjetiti."

"Drama o Mirjani" u zagrebačkom Teatru &TD redovito je rasprodana, igraju dva do tri puta mjesečno, a na programu je ponovno krajem siječnja. "Predstava živi intenzivno i nadam se da će takav život potrajati. Otkad smo imali premijeru, jesenas, interes publike je prekrasan, živ i stalan i nakon svake izvedbe se iznenadimo nekim novim uvidima koji i nas, izvođačice, nadogradi za dalje i drugačije."

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:05