POP-ART LJUBAVNE BALADE

Lucija Šerbedžija: ‘Pripremam svoj prvi samostalni album, a stihove sam napisala sama‘

U glazbi me više od tate savjetuje sestra Milica, koja je završila Paul McCartney Music School u Liverpoolu

Lucija Šerbedžija

 Neja Markičević/Cropix

Kažu nekad da dobar glumac mora biti renesansni čovjek, znati se ponašati pred kamerom, biti atraktivan na sceni, vizualno zanimljiv, ali i dobro pjevati. Kad se ti kriteriji uzmu u obzir, naša poznata glumica Lucija Šerbedžija sve ih zadovoljava. Velike glumačke zvijezde poput nje nerijetko su “hirovite” kad je riječ o intervjuima, žele unaprijed naručiti pitanja, biraju gdje će se fotografirati...

Stoga nas je Lucija iznenadila svojom jednostavnošću i pristupačnošću. Znamo je iz brojnih kazališnih i televizijskih uloga. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a u karijeri ima niz izuzetno važnih ostvarenja. Lucija Šerbedžija može se pohvaliti s čak dvije Zlatne arene s Pulskog filmskog festivala, za svoju ulogu u filmu “Bogorodica” 1999. i za film “Polagana predaja” iz 2001. godine.

Na samom početku intervjua Lucija nam je počela nabrajati svoje najnovije projekte, pa smo je morali i usporiti. Čini se kako se za nju može reći da je neumorna. Njezino matično Zagrebačko kazalište mladih tako je 22. listopada predstavilo najnoviji uradak, predstavu “Ja sam ona koja nisam”.

Kako nam je rekla Lucija, riječ je o tri jednočinke, napravljene po tekstu Mate Matišića, koje su kritičari predstavili kao crnu komediju koja je u nekim segmentima i “psihodelična”. Nije to neobično za našeg velikog redatelja Paola Magellija, koji je ovdje ponovno ostvario suradnju sa svojom, sad već stalnom dramaturginjom Željkom Udovičić, a Lucija nam je povjerila da je suradnja bila izrazito uzbudljiva.

image

Lucija Šerbedžija

Neja Markičević/Cropix

Božena Begović

- Igram dvije uloge za koje se naknadno uspostavilo da su ustvari ista osoba. Gušt je, uživancija. Uvijek je zadovoljstvo raditi s Magellijem. S njim sam često surađivala, a Matišićev tekst istovremeno je vrlo tužan i duhovit. Neki su predstavu prozvali feminističkom. To je jedna, rekla bih, ženska predstava. Nije laka uloga, vrlo je izazovna.

Naizgled je žena u njoj zlostavljana. Ali, svaka od tri žene u priči okreće stvari u svoju korist. Tekst progovara o brojnim društvenim temama, i to mi se jako svidjelo. Uživam je igrati, iako moram imati veliku koncentraciju, i fizičku i mentalnu - objasnila nam je Lucija.

Tri žene oko kojih se vrti svijet nove predstave su Lucija Šerbedžija, Anđela Ramljak i Urša Raukar, no uz njih su i drugi poznati i istaknuti glumci i glumice. Tako na pozornicu izlaze Milivoj Beader, Frano Mašković, Filip Nola, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić i brojni drugi...

Iako je uloga, kako sama Lucija kaže, vrlo izazovna, to joj se posebno svidjelo.

- Volim izazove. Zato mi je izuzetno važna predstava koju ćemo na daskama ZeKaeM-a izvesti 14. siječnja. Naslov je ‘Halo, halo, ovdje Radio Zagreb’. To je rečenica glumice, spisateljice i spikerice Božene Begović, o kojoj se u nas vrlo malo zna, a ostavila je golem trag u našoj kulturi. Ona je bila prva ženska spikerica na Radio Zagrebu.

Bila je jedna od osnivačica PIK-a, Pionirskog kazališta. Režirala ju je Pavlica Bajsić i jako se veselim tom projektu - rekla nam je Lucija Šerbedžija. Publika će tako imati prilike čuti stihove koje je uglazbio Nenad Marić, ali i doznati intrigantnu životnu priču Božene i njezine životne partnerice Joelle, koja joj je bila velika inspiracija. Za potrebe predstave morala je čak, kaže nam kroz smijeh, naučiti i svirati sintesajzer. Klavijature su joj dobro legle jer je oduvijek sklona glazbi.

No, posebna je novost da kreće u glazbene vode. Pomalo skromno otkrila nam je ekskluzivnu vijest. Priprema svoj prvi samostalni album na kojem će predstaviti čak deset pjesama za koje je sama napisala tekst. Na pisanje su je natjerali “stari lisci” profesije Branko Markota i Zvonimir Dusper, koji su skladatelji i aranžeri. Pjesme su, kako kaže, u stilu art-popa.

- Idućeg tjedna izlazi prva pjesma s albuma koji snimam. Volim pjevati, oduvijek. Ima u tome nešto zanimljivo, pjevači uvijek vole glumiti, a glumci vole pjevati. Glazba mi je izuzetno važna u životu, pjevanje mi je neizmjerna radost, no još nikad nisam napravila ovako značajan korak, tako da se veselim - rekla je Lucija i otkrila nam da nije bilo lako krenuti.

image

Lucija Šerbedžija

Neja Markičević/Cropix

Mali tranzistor

- Priznajem, u početku sam bila poprilično frustrirana. Dosta čitam, imam određeno strahopoštovanje prema pisanoj riječi i nije bilo lako krenuti pisati. No, rekla sam sama sebi, Lucija, moraš krenuti.

Zamisli najljepšu ljubavnu pjesmu na papiru koju si pročitala i kreni. I tada sam shvatila da je poanta u jednostavnosti i igri riječima - objasnila je naša poznata glumica i dodala da je poanta njezinih pjesama jednostavnost i iskrenost, a prva pjesma uskoro će ugledati svjetlo dana - singl “Vodi me” koji će, na Lucijino veliko zadovoljstvo, krenuti na radijskim postajama.

- Oduvijek volim radio. Još uvijek imam mali tranzistor i doma slušam radijske postaje. To mi je jako drag medij. Želja mi je da ovaj album bude kao lijepi, topli zagrljaj. Još ne znam kako će se zvati, ali znam da će imati deset pjesama, jedan duet i jednu obradu... Čini mi se da sam se posljednjih godina oslobodila. Više nemam onu tremu koja te blokira. S godinama se riješiš toga - otvoreno će Lucija.

image

Lucija Šerbedžija

Neja Markičević/Cropix

Depresija u covidu

Njezin otac, slavni Rade Šerbedžija, također se prije mnogo godina otisnuo u glazbene vode. Pitamo Luciju je li joj on bio inspiracija te namjerava li i sama imati koncert.

- To bi bilo genijalno. Veselila bih se tomu. Ali, zapravo, nije me toliko savjetovao tata koliko sestra Milica, koja je završila Paul McCartney Music School u Liverpoolu. Puno mi je pomogla, zvala sam je kad mi je trebao savjet. Ona je svakako glazbeno najtalentiranija u našoj obitelji, pa mi je bila od velike pomoći. Ljudi su me često slušali kako pjevam i rekli da to moram snimiti, pa sam odlučila poslušati te savjete - kaže.

Priznala je da je u vrijeme pandemije u početku bila depresivna. Osim lockdowna, dvaput je slomila kuk u posljednjih pet godina. Smije se govoreći da je prvi put pukao jedan, a zatim drugi, pa je sada “izbalansirana”. Pogodio ju je i potres, oba puta bila je na trećem katu u svom zagrebačkom stanu i nije, kaže, bilo nimalo ugodno.

- Protekli mjeseci bili su teški. Ali, život me naučio da uvijek pokušam biti pozitivna i vidjeti svjetlo. Ako pada kiša, kažem, super, automobil mi se pere. Bila sam nedonošče, prerano sam se rodila i jedva preživjela, navikla sam se na borbu. Zato i sada mnogo radim na sebi. Planinarim, meditiram, zadovoljna sam koliko se može biti.

Hrabrost dolazi tek kad shvatiš koliko si zapravo nemoćan. Kad mi je potres oštetio stan, uzela sam stvar u svoje ruke i sama gletala pukotine - rekla nam je Lucija i dodala kako svatko od nas za sebe mora pronaći ono što ga čini sretnim, a u njezinu slučaju to su obitelj, pozornica i glazba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:06