NE DAM TI, NINA

Lana Gojak Bajt: ‘RTL mi je ostao dužan 50 tisuća kuna za seriju ‘Ne daj se, Nina‘.‘ Evo što su odgovorili s televizije

Na RTL-u tvrde kako su svi sudionici u potpunosti plaćeni za usluge koje su pružali do završetka tog projekta

Lana Gojak Bajt

 Privatna arhiva/Siniša Bajt

Nakon što je ugledala najavu za novu RTL-ovu uslugu Voyo s isječkom iz serije "Ne daj se, Nina" u kojoj je imala glavnu ulogu, glumica Lana Gojak Bajt oglasila se na Instagramu i u konačnici izjavila kako joj je RTL ostao dužan 50 tisuća kuna honorara za taj angažman.

- Nakon 16 godina ponovno kreću zavrzlame zbog te serije. No, oni su me potaknuli, za mene je to zapravo davno završena priča. S jedne strane to mi je bilo super iskustvo, naučila sam jako puno, radila sam i s odličnim redateljima i s kolegama glumcima. Međutim tako sam se i na samom početku svoje karijere i opekla. Zato i ne ističem tu priču niti tu seriju u svojoj biografiji. Ali kako mi sve te godine "vade mast" silnim reprizama "Ne daj se, Nine", odlučila sam se malo za promjenu i ja oglasiti - objašnjava nam Lana Gojak Bajt, kojoj je to bila prva uloga u karijeri i to još ona naslovna. Igrala je junakinju Ninu, a projekt je snimala tijekom 2007. i 2008. godine.

image

Lana Gojak i redatelj u dobrom raspoloženju na setu serije ‘Ne daj se, Nina‘

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix
image

Lana Gojak na snimanju eksterijera serije ‘Ne daj se, Nina‘

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

- Snimanje serije prekinuto je preko noći. Četiri honorara su mi isplatili, peti nisu. U ugovoru je stajalo da sam plaćena na mjesečnoj bazi i tu petu ratu nisam dobila. Vidjela sam da RTL tvrdi kako je sve isplatio, što je potpuna neistina, ali mogu govoriti samo u svoje ime, iako znam da nisam jedina koja je tako prošla. Ako druge kolege imaju potrebu reći kako su oni prošli, neka se oglase. Ja nemam što kriti, znam kakvo je bilo moje stanje na računu i zašto poslije dugi niz godina nisam radila na televiziji. Mene sigurno RTL neće zvati nakon ovoga, ali obzirom da me ni u međuvremenu nisu zvali... - nastavlja Gojak Bajt. Dodaje kako je bilo kolega koji su se našle i u goroj situaciji nego ona jer su potaknuti planom da se ta serija snima tri sezone podignuli kredite za stan ili auto.

image

Lana Gojak na snimanju eksterijera serije ‘Ne daj se, Nina‘

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

- Naravno, svaki ugovor se da prekinuti, ali ne bi se baš trebao prekidati tako preko noći i onda još zakidati ljude za ono što su pošteno odradili. No to nije bilo sve, jer tražili su nas da vratimo taj četvrti honorar i to na temelju toga što su oni isplanirali, a to je da prvu sezonu snime u roku od tri mjeseca, a mi smo je snimili u pet mjeseci. Srećom te stavke u ugovoru nije bilo, što ih nije spriječilo da nas traže da vratimo jedan honorar pod izlikom da smo sporo snimali. Dakle, prebacivali su svu odgovornost na nas. To je vodio čovjek koji danas više nije u Hrvatskoj i nije direktor televizije, bila je to tada jedna potpuno druga garnitura ljudi na čelu RTL-a. Sjećam se da sam rekla ‘ne znam bi li vam ovo prošlo u Njemačkoj, ali u Hrvatskoj neće‘ i da smo se svi smijali tom zahtjevu. No oni su to tražili, možete li vjerovati‘?!? - tvrdi glumica.

image

Šminkerica popravlja puder na licu glumice Lane Gojak na snimanju eksterijera serije ‘Ne daj se, Nina‘

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Međutim odlučila je da se neće upustiti u tužbu. Bila je mlada, tek ‘friško‘ diplomirana glumica, naravno bez novca i nije se željela poslovno kompromitirati. No cijeli taj angažman, bio je dodatni udarac za nju, jer kad je prihvatila ugovor obavezala se RTL-u na godinu dana.

image

Lana Gojak Bajt

Privatna arhiva/Siniša Bajt

- Sve poslove koji su mi se tada nudili, morala sam odbiti zbog "Nine". Onda je taj projekt naprasno ukinut, a sve ono što mi se prije nudilo je otišlo nekom drugom. Dakle, sav taj naredni period bila sam bez posla. U svakoj uređenoj zemlji za to bi se platili penali - zaključila je Lana Gojak Bajt.

image

Lana Gojak Bajt

Privatna arhiva/Siniša Bajt

S druge strane RTL rezolutno negira bilo kakva dugovanja za spomenutu seriju.

"Svi sudionici serije ‘Ne daj se, Nina‘ u potpunosti su plaćeni za usluge koje su pružali do završetka tog projekta. Sudskih postupaka ili tužbi nije bilo", uzvratili su na RTL-u.

Kristina Krepela također je imala jednu od glavnih uloga u seriji "Ne daj se, Nina" i kaže kako ne zna ništa o ovom konkretnom slučaju. Što se nje osobno tiče, isplaćena je za prvu sezonu.

- Tu smo svi ostali zapravo zakinuti jer u planu su bile tri sezone, ali baš za ono što sam odradila, da, za to sam dobila svoj honorar - izjavila je Krepela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:06