NASTAVAK ‘TKO PJEVA‘

Konobarica kod Žnidaršića: Ljubujem s divnim Kojom. Moj izgled? Nećemo lagati, nisu to samo geni

Zvijezda nove serije Vinka Brešana ‘Dnevnik velikog Perice’, govori o svojoj novoj ulozi

Nakon višemjesečne izolacije zbog epidemije koronavirusa, publici omiljenoj glumici Ani Begić Tahiri zaredale su se uloge, a posebno je, tvrdi, veseli rola konobarice Kaće u seriji “Dnevnik velikog Perice”, nastavku kultnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, uz koji su stasale brojne generacije i čija popularnost s godinama ne jenjava.

- S tim smo filmom odrastali i kao dijete misliš da te nikad neće dočekati takva uloga, jer kako bi se vratilo nešto što je i dandanas tako gledano i nikada neće biti zaboravljeno. I hvala Bogu da je tako. I onda se dogodi situacija da sjedim s gospođom Mirjanom Bohanec u šminki i ona mi pjeva ‘Ja ljubim’. Mogu samo reći da sam presretna i zahvalna cijeloj produkcijskoj ekipi i Vinku Brešanu, kao i cijelom castu, na divnoj ulozi koju imam i na samoj ideji serije s radnjom u 1964. godini. S guštom radimo - naglašava Ana.

image
Ana Begić Tahiri
Neja Markičević/Cropix

Same šezdesete godine, u koje je radnja smještena, točnije 20-ak godina od svima nam znanog filma, daju dodatnu posebnost seriji i velik je užitak vratiti se u njih.

- Prekrasni su kostimi Željke Franulović te kosa i šminka Nane. Nevjerojatno precizno i točno, pa i ti sam upoznaješ to doba i totalno si izbezumljen što je tada, a što sada. Nekim stvarima uopće ne pridajemo pozornost, jer prošlo je puno godina, a sve je toliko precizno dočarano, do takvih scenografskih, kostimografskih i vizažističkih detalja napravljeno, da si stvarno u jednom momentu zamrznut u prošlosti.

Moje najčešće lokacije bile su u Basaričekovoj, koja je originalna kulisa iz filma ‘Tko pjeva, zlo ne misli’. Taj haustor, Žnidaršićev, stan u kojem živi moj lik, Kaća, baš u toj ulici... Kad ju se cijelu isprazni i doveze automobile iz tog vremena, namjesti se, stvarno je to povratak u jednu lijepu prošlost - opisuje glumica.

Naravno, ulogom je i više nego zadovoljna i uživa u svakoj sceni.

- Moja Kaća je voditeljka, kako se to tada zvalo, kod Žnidaršića, konobarica koja vodi birtiju. Glavna je tamo gdje se tisuću stvari u danu dogodi. Ona je draga, vedra i pozitivna osoba koja je na početku tajne ljubavne veze sa zastavnikom Žegarom, kojega glumi divni Nikola Kojo. Skrivaju se, iako su oboje slobodni i čekaju ih brojne anegdote koje će se, sigurna sam, gledateljima svidjeti i nasmijati ih - ispričala je.

Nikola Kojo, jedan od istaknutijih glumaca regije, koji iza sebe ima čitav niz upečatljivih uloga, a u seriji igra Kaćinu ljubav, zastavnika Žegara, oduševio je Anu.

- Prvi put sam se susrela s kolegom Kojom, ali ni u jednom momentu nije bilo nelagodno raditi koliko jer on skroman, duhovit, pristupačan, profesionalan i, naravno, prije svega genijalan glumac. Ne mogu biti sretnija. Čitav cast je fantastičan, od Csille Barath Bastaić, Ive Babić, Gorana Navojca, Pjera Meničanina, Dušana Bućana, Milan Pleština, Živka Anočića, gospođe Mirjane do Otokara Levaja, ukratko, ‘dream team’ koji je Vinko smišljeno složio i presretna sam što sam dio te ekipe - iskrena je Ana.

image
Neja Markičević/Cropix

Trenutno ekipa serije ima kratak ljetni odmor od snimanja, ali glumica se ne odmara. reći će da se dovoljno odmarala dva mjeseca tijekom izolacije zbog koronavirusa.

- Da mi je netko rekao da ću toliko raditi nakon izolacije, rekla bih da je lud, međutim, mogu samo šutjeti i reći: Hvala ti, živote. Mi smo, kao HNK, jedini, uz ZeKaeM, uspjeli imati premijeru nakon svega i završiti Murakamijevu predstavu ‘Kafka na žalu’, u režiji Ivice Buljana, u četiri tjedna i doslovno odigrali sedam predstava do 8. srpnja. Hvala publici koja nas nije napustila iako je gledalište bilo smanjeno. HNK prima 700 ljudi, pa je čudno bilo igrati za njih 50 ili 100, ali igrala bih i za tog jednog kojeg duša vodi u kazalište.

Zbog njih smo tu. Vidjelo se da to funkcionira i ne može se reći da se u kazalištu netko zarazio i da nismo poštovali sve mjere. Nitko od nas nije išao ni na kakve događaje, koncerte, u klubove, stvorili smo imunitet obitelji na relaciji kuća - posao. Neizmjerno sam zahvalna zbog kazališta, zbog serije i sada zbog novog, divnog i zanimljivog projekta na Novoj TV, o kojem trenutno ne mogu više reći - tajnovita je glumica.

Uz navedene projekte, opstale su i predstave koje Ana igra za kazalište Moruzgva i Kerekeš teatar.

- Moram spomenuti da je i kazalište Moruzgva, u kojem igram, sačuvalo sve predstave ljetne turneje, pa cure putuju, a umjesto mene je u srpnju išla Jelena Miholjević, s kojom sam u alternaciji za ulogu u ‘Cabaretu preko veze’. Ja idem u kolovozu i zahvalna sam i publici koja nas tek čeka na obali, na otocima. Imali smo devet gradova u srpnju i devet nas još čeka u kolovozu. Igramo i ‘Golu u kavezu’ i nakon korone smo podosta proputovale. Radila sam i za Kerekeš teatar. Što sam se odmarala, odmarala sam - šali se Ana.

Dijete i nastava

U neizvjesno vrijeme izolacije, od depresije i malodušnosti sačuvao ju je pozitivan stav.

- Držala sam se pozitivno jer drugačije nisam mogla, zbog kćeri Lane koja je pratila online nastavu, na što ode pola dana. Ne znam bih li to opet mogla, niti želim li to. No, tako je moralo biti. Nema živciranja i ne možeš ni na što utjecati. Jako sam dobro to podnijela, ne znam kako bi bilo da nisam dalje u angažmanu i da me nije zadesilo toliko posla koliko imam.

Suprug radi u tvrtki koja opskrbljuje dućane i on je cijelo vrijeme radio. Tek sada ide na mali godišnji jer stvarno su se ubijali od posla. Ne znam kako bismo se inače podnijeli, nikad nismo bili tako dugo doma zajedno - smije se Ana i dodaje da je, unatoč brojnim angažmanima, opuštena, a ljetni odmor od četiri dana bit će joj sasvim dovoljan.

image
Neja Markičević/Cropix

Najesen, bude li to situacija dozvoljavala, radit će novu predstavu Tarika Filipovića.

- Bit će to nešto odlično. Tarik je predstavu napisao, režira je i glumi. S time da će u rujnu biti i prava premijera ‘Kafke na žalu’, naravno, bude li moguće. Imali smo ‘koronsku’, a ova će, nadam se, biti svečana - najavljuje.

Kad je televizija u pitanju, Anu su obilježile uglavnom humoristične uloge, po kojima je publika najviše pamti. Veliku je slavu stekla ulogom Bibe u popularnoj seriji “Bibin svijet”, a nakon toga zaredalo ih se mnogo.

- Možda ove glavne uloge i jesu humoristične, ali nije uvijek tako. Doduše, sada me već dulje vrijeme nema u nečem dugačkom i glavnom, više sam u gostovanjima u serijama i filmovima, pa snimam po dan, dva. Ali, nakon deset godina dogodilo mi se iznova najplodnije razdoblje. Uvijek trebaju proći neki periodi, ne možeš stalno biti sveprisutan. Zasite te se ljudi, dođu neki novi, ali lijepo je znati da nisi zaboravljen i da te se uvijek netko sjeti.

Prelazim u četrdesete i osjećam se bolje nego ikad. Malo je sve drugačije, ali kad sam sa 33 rodila i vidjela svoje dijete, shvatila sam da sam se prije živcirala zbog gluposti, zbog posla kojeg ima previše ili ga nema nimalo. Rekla sam si da sve što me u životu treba sustići, doći će ili će me s razlogom zaobići. Kad se prepustiš, mirniji si i sazrela sam na drugačiji način, što se vidi i osjeti, a samim time su došle i neke drugačije uloge. To je proces iz kojeg nikad ne izlazim i uvijek radim na sebi - tvrdi Ana.

S godinama, glumica izgleda sve bolje.

- Imam puno uzora među kolegicama starijima od pedeset koje izgledaju fenomenalno, a kod mene je to idealan spoj genetike i Poliklinike Bagatin. Nećemo si lagati. To je divan tim i to mi je suradnja života. Posljednjih smo sedam godina kao obitelj - otkriva.

Posebna je ljubav svestrane glumice i sinkronizacija crtića, a glas je dosad posudila brojnim nezaboravnim likovima.
- Kći to posebno dobro zna, već je naučila da sam gotovo u svakom. Nedavno je sa školom išla gledati ‘Štrumpfove’ i prijateljima je rekla da joj mama daje glas u crtiću.

Prijateljica ju je pitala je li joj mama Štrumpfeta, a moja je Lana odgovorila: ‘Ne, moja mama nikad ne glumi pozitivan lik’. Doduše, meni je i veći gušt glumiti negativce. No, uvijek imamo genijalne castove i nekad se šokiram kad vidim što sve naši fenomenalno naprave. Jako to volim raditi - napominje.

Apolitična

Iako nikad nije imala bilo kakve političke ambicije, društveno je prilično angažirana, posebno kad je struka u pitanju.
- Na nepravdu moraš reagirati, iako sam apolitična. Nisam od onih koje pišu i pozivaju, ali se rado odazivam. Ne mogu se oglušiti na neke stvari i dosta sudjelujem jer ne mogu sjediti i govoriti da je sve u redu kad nije. Ne mogu živjeti zatvorenih očiju. Ponese me. Takav mi je duh i karakter i na trenutke poludim. To ponekad i na krivo izađe, ali bolje da kažem nego da ispadam kukavica sa strane - iskrena je.

Iza nje, ali i pred njom izvrsna je karijera, no na neke je stvari posebno ponosna, a neke tek iščekuje.

- Najponosnija sam na način na koji vozim kroz posao i kako moja karijera radi i kako ja radim svoju karijeru. Znam da mogu, ako želim, a ne želim, parati nosom oblake. No, razmišljam da me je dosad stiglo sve što je trebalo. Nisam se gurala, zabijala ljudima nož u leđa, na to sam najponosnija. A želim si u budućnosti sve što mi treba doći, jer doći će s razlogom. Što će to biti i kada, tek treba vidjeti - zaključila je glumica.

Seriju za HRT snima produkcijska kuća Croatia film, a producenti u ime Croatia filma su Biserka Mihalić i Željko Zima, dok je autor ideje, scenarist i kreativni producent serije "Dnevnik velikog Perice" Albino Uršić. Redatelj serije je Vinko Brešan, a izvršna producentica je Suzana Pandek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:23