ODLAZAK DIVE

Kći Vere Svobode u suzama: ‘Mama je samo zaspala, nije bolovala. Sjećam se što nam je pričala o ratu...‘

Jedina mi je utjeha da je mama požurila k tati, kako bi bili zajedno za njegov rođendan. Vjerujem da je sada sretna uz njega

Vesna Njikoš Pečkaj i Vera Svoboda

 Privatni Album/

"Mama je mirno zaspala", tužnim nam je glasom rekla Vesna Njikoš Pečkaj, kći Vere Svobode, velike hrvatske pjevačice zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama koja nas je u ponedjeljak napustila u 88. godini.

- Nije bolovala, iako je prije mjesec dana imala tešku upalu pluća i to je vjerojatno ostavilo traga, osobito i jer je prije 12 godina imala operaciju na srcu. Vjerujem da je sve to ubrzalo njezin odlazak koji je donio veliku tugu i bol u naša srca. Mama je imala dug i bogat život, ali čovjek uvijek žali kada izgubi svog voljenog - zaplakala je gospođa Vesna koja je svakodnevno bila uz svoju majku, kao i drugi članovi obitelji.

image

Vera Svoboda

Marko Mrkonjic/Cropix

Iako je u emotivno posebnom stanju zbog smrti voljene majke, našla je snage da s nama podijeli svoje uspomene na nju, ali i svoga oca, Verinog supruga, velikog Julija Njikoša, doajena hrvatske tamburaške glazbe koji je preminuo prije 14 godina.

- Mama je cijeli život zapravo bila jednostavna žena, kao i tata uostalom. Nikada se nisu smatrali ili osjećali zvijezdama, kao što se ni moja sestra Mirna i ja nismo osjećale kćerima zvijezda. Mama je jako voljela narod, voljela je ljude, biti u društvu, pjevati za njih i biti im utjeha ili radost, ovisno o raspoloženju. Najviše je voljela pjevati u katoličkim misijama, za naše ljude u inozemstvu, a posebno je voljela interpretirati domoljubne i tradicijske pjesme. I nikada joj ništa nije bilo teško. Često nam je pričala o tome kako je pjevala za naše ljude i branitelje u vrijeme Domovinskog rata, kada je odlazila na prvu liniju obrane, od Osijeka do Petrinje, i svojom pjesmom i glasom dizala i održavala njihov moral, pjesmom pokazujući koliko joj je bilo stalo do ove zemlje i ovog naroda - prisjetila se Vesna Njikoš Pečkaj.

- Ona i tata bili su nerazdvojni, dobitna kombinacija u svakom pogledu, kao glazbenici, ali i kao ljudi, kao roditelji - kazala je Verina kći, koju je majčina smrt zatekla u pripremama za veliku izložbu o životu i djelu oca Julija, koja će u Muzeju Slavonije u Osijeku biti otvorena 9. travnja, na 100. godišnjicu njegova rođenja.

image

Vera Svoboda

Biljana Gaurina/Cropix

- Tatina želja iskazana za života bila je da se njegova cjelokupna glazbena ostavština nađe u Muzeju Slavonije i mi smo tu želju ispunili, a sada će ljudi u Hrvatskoj prvi put moći na jednom mjestu vidjeti njegovo djelo. Nekidan smo baš za Osijek poslali i pianino na kojem je tata skladao, a mama isprobavala tonalitete. Mama se radovala toj izložbi nadajući se da će i sama moći doći na otvorenje, ali nažalost otišla je prije nego što se dogodilo. Meni je jedina utjeha da je ona požurila k njemu, kako bi bili zajedno za njegov rođendan. Vjerujem da je sada sretna uz tatu - emotivno se gospođa Vesna oprostila od svoje majke.

Posljednji ispraćaj Vere Svobode bit će u njezinom rodnom Osijeku u petak 5. travnja 2024. godine na groblju sv. Ane s početkom u 12.30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:05