HRVOJE KLOBUČAR

Kazalište i stan su mi stradali u potresu. Hvala Zlatnom Studiju na bijegu od ružne stvarnosti

U finalu je kazališne kategorije Zlatnog Studija zahvaljujući ulozi raspjevanog gaya, gradskog šmekera, u predstavi ‘Zagreb 2020’
Hrvoje Klobučar
 Boris Kovačev/Cropix

Hrvoje Klobučar iz u potresu stradalog pa zatvorenog Dramskog kazališta Gavella u Zagrebu finalist je Zlatnog Studija u kategoriji najboljeg glumca u kazalištu. Nominiran je za ulogu raspjevanog gaya, gradskog šmekera, u predstavi “Zagreb 2020” koja je, budući da je Gavella zatvorena, izvedena u Laubi. Isti se gradski šmeker našao u nezavidnoj situaciji kao i ostali protagonisti predstave Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića koja govori o istim stvarima koje su se dogodile i kazalištu i glumcima, i svim ljudima u doba potresa i pandemije.

- Raditi “Zagreb 2020” u vrijeme pandemije, nakon strašnog prvog potresa u Zagrebu i bez kazališne zgrade i pozornice, zaista je bilo jedinstveno iskustvo. To je, zapravo, bila kolektivna i osobna psihoterapija. Svaki dan bi netko došao s nekim novim idejama i inspiracijama iz svog tada ne baš lijepog i sigurnog života. Predstava se, uz veliki trud našeg fantastičnog kućnog dramaturga Mihanovića i kreativnost redatelja Šovagovića, zapravo sama stvarala i otvarala. To je bio apsolutni teatar, suvremen, u realnom vremenu i za ovo vrijeme. Teatar vérité. Netko je već davno ustvrdio da ružna vremena stvaraju lijepu umjetnost. Nažalost po vrijeme i nasreću po umjetnost, to je istina - reći će Klobučar.

I predstava je finalist nagrade, a Filip Šovagović novim je tekstom nanovo sve iznenadio.

- Filip je bio idejni začetnik i pokretač cijele ove kazališne lavine. Bez njega ne bi bilo ove provale kreativnosti Gavellina ansambla. Zaista je danima bio sto posto uronjen u materijal. Kao prijatelju i kolegi čestitam mu na nominaciji i veliko hvala što me uključio u projekt. Od filma, kazališta, glume i pisanja puno je toga Filip radio, ali meni je ovo njegovo najbolje djelo - ocjena je glumca.

Teatar na ulici

U beskućništvu od ožujka prošle godine, Gavella je igrala svagdje, pa i na ulici. Hrvoje Klobučar je kralja Edvarda iz predstave “Rikard III.”, koji je bio dobitnik Zlatnog Studija 2019., igrao nasred Ilice, i to partnerirajući dobrovoljce iz publike.

- To je bila moja ideja koja je doslovno nastala na zagrebačkim ulicama, u Ilici kod Britanca. Sreo sam svoju susjedu lvanu koja godinama radi odličan Projekt llica Q’ART. Pričala mi je kako i 2020. ima sve dozvole za zatvaranje llice, ali da zbog potresa odustaje od realizacije. Odgovorio sam joj da baš iz prkosa moramo to napraviti i neka se događaj zove “Potresno dobar tulum u llici”. Spojio sam je s našim ravnateljem Ferenčinom, koji je objeručke prihvatio ideju da Gavella sudjeluje irezultat je bio Gavella u llici. Bilo je fantastično. Bez krova i pozornice jedino je logično bilo publiku sresti na ulici - govori o Shakespeareu kroz ulični ili bulevarski teatar. Za muške konkurente, ostale finaliste Zlatnog Studija, reći će da su mu prijatelji.

- Odlični ljudi, odlične uloge. Čabraja me zezao iz Osijeka. Slao mi je video u kojem glasa za mene. Onda sam ja njemu snimio video u kojem glasam za njega. Keču znam od Akademije. Zajedno smo bili na klasi. Već tada je bio najduhovitiji od svih nas. Odličan glumac. Dečki, čestitke! Tko pobijedi, plaća cugu. Ako nam otvore birtije - nada se Klobučar.

Idući Zlatni Studio

Dramsko kazalište Gavella i dalje čeka obnovu ili barem privremeno podstanarstvo.

- Teško to proživljavamo. Ali s Nadom. Veliko N. I Vjerom. Veliko V. Hvala Zlatnom Studiju na tom bijegu od ne baš lijepe stvarnosti. Odličan projekt. Odlična nagrada. Veselim se sljedećem Zlatnom Studiju bez epidemioloških mjera kao što se veselim i Gavellinim gostovanjima na Banovini u obnovljenim Petrinji i Sisku - govori glumac kojem je i stan stradao u potresu.

- Ukratko, loše je. Ne želim jadikovati. Kako drugima, tako i meni. Borimo se! Ostanimo optimisti. Ovaj narod zajedno može napraviti čuda. To smo puno puta i dokazali - poentira Klobučar.

U finalu je kazališne kategorije Zlatnog Studija zahvaljujući ulozi raspjevanog gaya, gradskog šmekera, u predstavi ‘Zagreb 2020’ Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića, koja je također finalist nagrade, a govori o pandemiji i potresu u glavnom gradu.

image
Zlatni Studio
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:13