NIŠTA BESPLATNO

Kako kolege komentiraju Ninino naprasno odustajanje od festivala: ‘Sad je dosta! Platite nas ili nećemo nastupati‘

Pobjednica prve sezone ‘Voicea‘ Nina Kraljić u zadnji je tren otkazala nastup na 56. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini jer ne želi pjevati besplatno
Jacques Houdek, Nina Kraljić i Josipa Lisac
 Cropix

Pobjednica prve sezone 'Voicea' Nina Kraljić u zadnji je tren otkazala nastup na 56. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini jer ne želi pjevati besplatno, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, pjevačica je u svom obrazloženju navela kako ni ubuduće neće pristajati na pro bono poslove. Mišljenja njezinih kolega i javnosti su podijeljena, a Slobodna je odlučila provjeriti što o svemu misle Ninin mentor iz 'Voicea' Jacques Houdek, Josipa Lisac te mlađe joj kolegice Ivana Kindl i pjevačica Magazina Andrea Šušnjara.

Dodajmo i kako su za komentar zamolili još poznatih pjevača s naše estrade, međutim većina se zahvalila odbivši govoriti na ovu temu.

- Dugi niz godina ne nastupam na festivalima. Više je razloga za to, no glavni je zasigurno taj što su naprosto postali predvidljivi i nezanimljivi, publika više za njih nije zainteresirana, kao nekada, započeo je Jacques.

- Ta klasična festivalska forma očito spada u prošlost, koja je za mnoge naše pop i zabavne festivale nekada zaista bila - sjajna. No, nažalost, to već dugo, dugo nije tako. Danas su na snazi neki sasvim drugi načini promocije glazbe, pa radije biram te, "alternativne" pravce. Festivale koji njeguju hrvatsku glazbenu baštinu bih izuzeo iz ove skupine, jer oni su doista jako važni za očuvanje naše kulture i glazbenog naslijeđa. Na njima bismo trebali svi zajedno više raditi, da ih održimo na životu i osvježavamo novim idejama iz godine u godinu, kako bi budući naraštaji kroz njih mogli upoznati tradicijsku glazbu i saznati tko su, ustvari. Glazba je direktan odraz naroda, glazba smo mi!

Pjevač je jasan kad je u pitanju honorar.

- Što se honorara tiče vrlo je jednostavno - honorar za sve profesionalce! Svima nam je za život neophodan novac, jel tako? Ne žive ni "zvijezde" od vlastitog sjaja... Dakle, svi koji radimo, za taj naš rad trebamo biti sukladno i adekvatno plaćeni. Ne vidim zašto bismo mi pjevači trebali nastupati pro bono, ako su plaćene dvorane, glazbenici, dirigenti, rasvjeta, tonci? Tim više ako se prodaju ulaznice, ako postoje pokrovitelji neke priredbe ili koncerta. Svi, svi, svi koji stvaraju taj događaj - trebaju ostvariti honorar. To nažalost godinama nije tako, no to ne znači da je to u redu i da je to normalno. Na svima nama izvodačima/pjevačima je da to mijenjamo. Ja sam pokušao ukazati, no obzirom da nisam naišao na podršku kolega - odustao sam, i eto još jednog razloga zašto me nema na festivalima. Neće me ni biti dok se ne sjete oni koji se trebaju prisjetiti da bez "glavnih glumaca" nema filma, baš kao što bez glavnih vodećih pjevača nema ni hita ni festivala. A tko zna, možda se dogodi čudo pa se svi mi, kao kolege ujedinimo i kažemo - dosta je. Platite i nas, ili ne budemo nastupili. A zamislite to, da svi izvođači složno kažu - ne nastupamo! Koga bi u tom slučaju publika gledala i slušala? Orkestar? Dirigenta? Binu? Rasvjetu? Cvjetne aranžmane? Baš.

Još jedan podatak, čisto da se zna; kada budete gledali neki od, nažalost, u Hrvatskoj mnogobrojnih humanitarnih koncerata - znajte da su baš svi u tom lancu plaćeni, osim "zvijezda". Od produkcije, do pozornice, razglasa, rasvjete do glazbenika i teleoperatera. Svi su za svoj rad honorirani. Humanitarno djelujemo samo mi, pjevači. Vrijedi sjetiti se ove činjenice, kad nas se sljedeći puta bude prozivalo jer smo, zamislite, nešto nekada negdje možda i - zaradili. Osobno sam, u 20 godina karijere otpjevao i podržao barem 1000 raznih humanitarnih koncerata i akcija, posjetio brojne bolnice i ustanove, dječje domove... I dalje ću to činiti jer to radim od srca! Na taj način želim podijeliti bar dio velike ljubavi koju uživam od svoje publike godinama. Nema ništa ljepše i više nagrađujuće od toga da nekim manje sretnim ljudima, bolesnima, kojima fali pažnje, veselja i pjesme, uljepšam život kroz dar glasa, glazbe i pjesme, na kojem sam neizmjerno zahvalan Bogu. Daleko bolje uloženo vrijeme nego pohoditi festivale, zar ne?, odlučno će Jacques.

- Ne nastupam na festivalima pa zaista ne znam puno o tome niti sam upoznata sa slučajem o kojem me pitate. Ali gledajte, svaki nastup može imati neki razlog zašto je takav, besplatan ili honoriran. Glazba je moja profesija i od nje živim. Ona je za mene smisao postojanja, strast, ali i moja egzistencija, kratko nam je rekla Josipa Lisac koja je prošle godine dobila Porin za životno djelo.

Ivana Kindl je poput Jacquesa također pjevala besplatno.

- Bili su to festivali. Smatram da bi praksa ipak trebala biti da se uvijek plate barem putni troškovi ili dnevnica. Razumijem potez Nine Kraljić, a ako nije imala striktno potpisan ugovor s festivalom, mogla je otkazati besplatan nastup zbog plaćenog nastupa. Greška je bila u komunikaciji. Takve situacije su uvijek nezahvalne, u ovom slučaju prevagnula je ipak egzistencija. Iako je lako moralizirati, većina bi u sličnoj situaciji napravila isto, ističe Kindl.

- Svi smo drugačiji i svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav, govori Andrea Šušnjara.

Objasnila nam je način na koji godinama radi s grupom Magazin.

- Kada je u pitanju nastup na festivalu gdje predstavljamo novu pjesmu, a koji uključuje promociju na televiziji i općenito u medijima onda se podrazumijeva da nastupamo ili besplatno ili uz pokrivanje osnovnih troškova grupe. Isto vrijedi i za humanitarne koncerte kojih smo odradili na desetke u ovih 11 godina koliko sam s Magazinom.

Nikad u tih 11 godina ni jedan koncert nisam otkazala. Ni zbog zdravstvenih problema ni zbog novca. Čak ni kad su u pitanju bili razni menadžeri i organizatori koji ne bi ispoštovali dogovor. Znala sam da neću dobiti honorar, ali bih svejedno izašla pred svoju publiku i nikada ih nisam ostavila na cjedilu. U svakom slučaju sve je stvar dogovora koji bi se trebao ispoštovati do kraja, zaključuje Andrea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:16