IZVEDENICA

JEDAN OD NAJVEĆIH SVJETSKIH STREAMING SERVISA PREIMENOVAO 2CELLOS U '2SELJOS' 'Jao, što opet? Sada moramo zvati nekog da to skine s interneta'

Naš slavni violončelistički dvojac 2Cellos našao se na jednom od najvećih streaming servisa, Amazonu Prime, no njihova dva koncerta, koji se nalaze u Amazonovoj ponudi, pretplatnici mogu pronaći i pogledati pod nazivom - 2Seljos.

Iako se to na prvu čini, nije riječ ni o šali, niti o parodiji, već je ovaj ozbiljni streaming servis uistinu potpisao Stjepana Hausera i Luku Šulića ovom, uvjetno rečeno, izvedenicom.

Nisu impresionirani

Svjetski poznati violončelisti tijekom karijere navikli su na svakakve internetske neistine, no više se, kaže Stjepan Hauser, oko toga posebno ne uzbuđuju. Dapače, ponekad se i sami znaju šaliti na svoj račun i na YouTubeu, ali i na svojim koncertima se nazivati upravo “2Seljos”. No, ovoga puta to nisu napravili, već je netko, namjerno ili slučajno, u ponudu stavio koncerte pod tim imenom. Možda takva greška i ne bi čudila da 2Cellos uistinu nisu stekli toliku popularnost diljem svijeta.

- To nam se stalno događa, netko takve stvari stavlja na internet bez ikakve autorizacije i onda to moramo skidati preko naše izdavačke kuće, Sony. Bilo je tu, osim snimki i krivih naziva i lažnih knjiga, izmišljenih priča. Ovo nas nije posebno potreslo, jedino što opet moramo javljati Sonyju da to ukloni.

Moram napomenuti da sve što ne dolazi od nas službeno nije relevantno, ali teško da na to možemo utjecati. Ipak, čudi me iznova da se takve stvari događaju na tako ozbiljnom streaming servisu - ispričao je Stjepan Hauser, koji se može pohvaliti i kako se njegov novi album klasične glazbe popeo u sam vrh najprodavanijih.

Lažni Hauseri

Kako otkriva, uz netočne nazive njihova dvojca, neautorizirane snimke i izmišljene priče, već godinama muku muči i s lažnim profilima na društvenim mrežama. Tako, priča, gotovo svakodnevno nikne jedan novi s njegovim imenom.

- Lažnih Hausera ima na pretek i jedino je službena stranica relevantna za obožavatelje. No, teško se s time mogu boriti i teško je zabraniti nekome da čini takve nebuloze. To je mračna strana interneta i, u svakom slučaju, ima svoje posljedice. Zato je vrlo bitno podatke provjeravati na našim službenim stranicama i profilima, jer ima svakakvih ljudi. Ne znam otkud im uopće potreba za takvim lažnim predstavljanjem - tvrdi Hauser.

Korisnici uploadaju

Kako je do takve greške došlo na Amazonu, objasnila je Mia Biberović, urednica portala Netokracija.

- Amazon Video još od 2016. omogućuje da svatko može uploadati videosadržaj na njihovu platformu, kako bi ga mogao monetizirati. Dakle, na toj platformi postoji sadržaj koji producira i licencira sam Amazon, ali i sadržaj koji može bilo tko uploadati kroz platformu Amazon Prime Video Direct. Korisnici ga mogu gledati putem Amazon Prime Videa, a Amazon isplaćuje kreatorima zauzvrat naknadu - objašnjava Mia. Naravno, dodaje urednica, sadržaj koji kreatori sami uploadaju mora proći određenu provjeru, kako bi se vidjelo je li u skladu s uvjetima korištenja same platforme.

- Cilj je da se putem ove platforme promoviraju profesionalni video kreatori i distributeri - napominje Mia. Često se Amazon Prime Video Direct uspoređuje s YouTubeom, koji je nastao na sadržaju koji može bilo tko kreirati, a tek su se kasnije pojavili profesionalni sadržaji. Kod Amazona pak nije poznato što točno koriste da bi detektirali ilegalan sadržaj. U medijima se mogu pronaći napisi da se kombinira tehnologija, odnosno umjetna inteligencija, s ljudskim faktorom ne bi li se sadržaj moderirao, ali se platforma očito suočava sa sve više izazova, navodi Mia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:31