ELVIS STANIĆ

Jedan od najboljih hrvatskih glazbenika: ‘Mračne dane nisam tratio, nastala je nova glazba‘

Neprospavane noći u posljednje dvije godine ovaj je Istranin iskoristio za novi pravac, potpuno drukčiji od onog što je svirao do sada

Elvis Stanić

 Petar Kurschner

Nakon četiri godine veselim se što mogu najaviti novi album ‘Insomnia’, ili ‘Nesanica’. To je motiv koji nam je svima bio blizak u posljednje dvije godine, a iz neprospavanih noći nastala je potpuno nova, potpuno drukčija glazba od onog što smo svirali niz godina. ‘Insomnia’ je nastajala kroz ove dvije duge tamne godine, godine bez koncerata, bez puno druženja s kolegama glazbenicima, i s jako puno vremena za razmišljanje o sebi samima, o tome što smo i što želimo raditi - kada već ne možemo javno svirati - kaže Elvis Stanić.

Jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj svoj novi album nazvao je “Insomnia” i zbog toga što je primijetio da u proteklom dvogodišnjem razdoblju u kojem je glazba utihnula nitko, barem u njegovu bendu i njegovoj okolini, nije mogao ili barem nije mnogo ni mirno spavao.

Obrada Doorsa

- Puno smo noći proveli u razgovorima, budni... Normalno je da u takvim trenucima zagledamo u svoju nutrinu i otkrijemo mnogo glazbe, zvukova i stilova za koje smo mislili da smo ih negdje zaboravili, a koji su nas kao mlade glazbenike oblikovali - kaže glazbenik koji se na ovom albumu autorski vratio svom iskonu, odnosno zvucima koji su na njega djelovali kao mladog jazz gitarista. Doista, kakvu je glazbu Elvis Stanić slušao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća?

- Upravo ovakvu koja se sad na ovom albumu ponovo pojavila i izašla na površinu. Dakle, cijela scena blues, jazz, progressive i jazz rock bendova i umjetnika koji su me formirali kao glazbenika - od Jimija Hendrixa, Jeffa Becka, ranih Floyda, Mahavishnu orchestra do Hancocka, Milesa i svih onih umjetnika iz svijeta jazza koji su na ovaj ili onaj način koketirali s drugim žanrovima. Naravno, sve se to povezalo s 21. stoljećem, oblikovalo kroz vizuru digitalije, svijeta elektroničke glazbe, samplova i loopova - i tako je nastala i ideja ‘Insomnije’ - objašnjava Elvis koji je uz osam autorskih skladbi na album uvrstio i jednu obradu.

- Da, na albumu je i obrada pjesme ‘Light my Fire’ skupine The Doors, koju smo obradili vrlo polagano, potpuno u atmosferi - gotovo bez ritma. Trebala mi je i neka pjesma koja ukazuje na ‘svjetlo na kraju tunela’, pa mi ona doslovno osvjetljava put- kaže Elvis.

image

Elvis Stanić, Antonio Serrano i Oliver Dragojević

Ivo Ravlic/Cropix

Fuzija rocka i jazza

- Osim toga, imamo i dva gostovanja. Tu su, s nama, Marko Tolja na pjesmi ‘Plovim’ (izvorno ‘Sea song’, na koju je napisao stihove), koja je po mirnom ugođaju doslovno izlaz iz tame dvogodišnje blokade, kao i Meri Trošelj u tihoj i vrlo emotivnoj meditativnoj pjesmi ‘Zephyrus’ .

‘Insomniju’ ćemo, u sastavu Alba Nacinovich, Ivan Popeskić, Damjan Grbac, Paolo Muscovi i moja malenkost, premijerno predstaviti zagrebačkom auditoriju 12. svibnja u Petom kupeu. To će možda za neke pratitelje našeg opusa biti jedno sasvim drukčije koncertno iskustvo - u ovoj glazbi nema više tragova tzv. trećeg vala modernog jazza, zvukova Pata Methenyja i harmonija na koje su se navikli - sada je to fuzija jazza, rocka, bluesa i progresive uz pregršt elektroničkih intervencija, samplera, loopova i sveg onog što je u novi zvuk banda ušlo 2022. Osim toga, bit će to i spektakularno audio-vizualno iskustvo uz VJ-ing kolektiva Synstatic - priča Elvis u čijoj će glazbi, osim zagrebačke publike, uskoro moći uživati i oni u Opatiji i Šibeniku.

- Dođite kušati i čuti. Isključite se i prepustite glazbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:13