JOŠKO LOKAS

‘Iza nas je više od 1100 ‘Potjera‘, ali prvu nikad neću zaboraviti. Ipak, moj omiljeni kviz je...‘

Kviz ‘Potjera‘ je nominiran u kategoriji Zlatnog Studija Najbolje TV zabave, a Joško Lokas u kategoriji najboljeg voditelja

Joško Lokas

 Damir Krajac/Cropix

Kviz "Potjera" je ove godine nominiran u kategoriji Zlatnog Studija Najbolje TV zabave, a njegov voditelj Joško Lokas u kategoriji najboljeg voditelja/voditeljice, što ga iznimno veseli.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

'Potjera' je od samog svog početka postala omiljeni kviz gledateljima, što je najvažnije za jedan format. Vrlo brzo je od tjednog postala dnevni kviz, što govori dosta o njenoj popularnosti, a sam koncept dozvoljavao je takvu promjenu. Gospodin Mario Sedmak i Igor Grković cijelu priču 'Potjere' već godinama sigurno vode, a oko formata su okupili ekipu ljudi, iznimnih profesionalaca, koji stoje iza samog kviza. Te ljude gledatelji rijetko kad imaju priliku upoznati, tako da je svaka nominacija prilika kako bismo im se zahvalili jer vjerujte bez njih je nemoguće postaviti ovakav format koji iza sebe ima već više od 1100 emitiranih epizoda (pritom ne računam reprizna prikazivanja)", kaže nam Lokas i dodaje da je svaki čovjek u logistici "Potjere" bitan detalj koji cjelokupnu sliku formata čini onakvom kakvom je gledatelji vide i drago mu je da je i žiri ovogodišnje nagrade to prepoznao.

Najveću motivaciju u "Potjeri" daje mu to što je svaka emisija novi početak i nosi nove nepredviđene situacije.

image

Joško Lokas

Darko Tomas/Cropix

"Mi se igramo ignorirajući stvarnost i pomičemo granice ljudskog znanja i snalaženja u zadanoj situaciji koju diktiraju pravila 'Potjere'. Fascinacija našim lovcima, za koje tvrdim da su među najbolje odabranim lovcima u svijetu, ne prestaje. Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Sučević Međeral i Mladen Vukorepa su jezičac na vagi uspješnog formata. Njima uz bok idu nevjerojatne ekipe natjecatelja koje s više ili manje uspjeha svakoj emisiji daju dodatnu presudnu vrijednost. Bez tog balansa ovakav format ne može ovoliko dugo opstati", govori Lokas.

Prvu emisiju "Potjere" koju je vodio Joško nikad neće zaboraviti. Došao je snimati s Velebita, i to u trenutku kada je s ekipom snimao seriju "Nestali", koja je lani dobila Zlatni Studio kao najbolja serija. Zbog nje je imao vrlo malo vremena za pripremu "Potjere". Bivši voditelj Tarik Filipović mu je stalno bio na telefonu davajući upute, a on njemu o liku u seriji.

"Imali smo pakleni ritam. Njemu je kao pravom profesionalcu bilo stalo da 'Potjera' ostane onakvom kakvom ju je radio, a meni da njegov lik u seriji dodatno zakomplicira situaciju koja je ionako po scenariju već bila teška. U tom ludilu Tarik je na setu 'Nestalih', a ja na 'Potjeri'. Stojim ispred Gorana Uremovića Remsa koji mi daje posljednje upute pred snimanje kviza i sve čega se sjećam je njegovo posljednje pitanje 'Je li ti sve jasno?'. Kimnuo sam potvrdno glavom, a vjerujte ne sjećam se niti jedne jedine riječi. Rems me samo pogledao, okrenu se ekipi i rekao 'Bit će to O.K.' iako ni sam nije vjerovao u to'", govori kroz smijeh Lokas.

Zato je, kaže on, svaka nagrada, nagrada cijeloj ekipi. "Ja se moram zahvaliti Tariku, spomenutim urednicima Sedmaku i Grkoviću što su imali povjerenja u mene kada su mi povjerili vođenje ovog nevjerojatnog formata."

image

Joško Lokas

Damir Krajac/Cropix

Upitnik, koji je krenuo 1997. godine, ga je proslavio i do danas je ostao njegov omiljeni kviz.

"Nastao je iz glava neprežaljenog Marija Maračića, velikog i dobrog Vedrana Perišića i mene. Bili smo klinci i imali snove o budućnosti i televiziji kakvu bismo voljeli gledati.

Nedavno je snimio pilot za kviz 'Solo', svojevrsni nasljednik "Upitnika", za kojeg je uvjeren da je hit.

"Ako ikad zaživi, mogao bi postati Upitnik level up. Format smo osmislili Vedran Kasap i ja. U ekipi nam je još Emil Flatz, a otvarat ćemo se i prema drugim budućim partnerima. Urednici s HRT-a su bili jako zadovoljni jer je 'Solo' format digitalnog doba, a to je smjer u kojem se svi mediji već neko vrijeme kreću", objašnjava neumorni Lokas, koji uvijek paralelno radi više stvari jer nije od onih tipova koji znaju mirovati, priznaje Lokas.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:59