ŽIVOTNI I ART PARTNERI

Ivanka i Mrle pripremaju nešto novo: ‘To je poklon našem kreativnom životu, ali i ljudima koji nas prate‘

Koncert ‘Magelli’ bit će ujedno promocija novog glazbenog izdanja, koje će biti objavljeno na CD-u i vinilu

Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević

 Bruno Konjevic/Cropix

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, životni i umjetnički partneri koji čine glazbeni art dvojac Mr.Lee & IvaneSky, za subotu 30. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih pripremaju koncert i promociju izdanja “Magelli” posvećenog Paolu Magelliju, jednom od najcjenjenijih redatelja na ovim prostorima s kojim surađuju već više od desetljeća.

Prema riječima Damira Martinovića, publiku u ZKM-u u subotu očekuje pravi audio-vizualni spektakl, s orkestrom, brojnim gostima te scenografijom i videomaterijalima koji dopunjuju glazbeni dio priče.

Uspješna predstava

- Magelli je poseban redatelj s kojim surađujemo već dosta dugo. Specifičan je po načinu rada u kojem je glazba integralni dio projekta od početka do kraja. Na glazbi se radi od samog početka stvaranja predstave do svršetka. Kad radimo s njim, mi smo dio tima i jedni druge nadopunjujemo. Dakle, to nije način rada u kojem netko glazbu složi doma i onda je pošalje redatelju, nego smo mi dio predstave - rekao nam je Mrle.

Za Ivanku i njega ovaj je koncert vrlo poseban, budući da je u ZKM-u nastala njihova zajednička vrlo uspješna predstava, dobitnica Zlatnog Studija za najbolju predstavu, “Ja sam ona koja nisam”, a istoimeno glazbeno izdanje, u potpisu Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića, ove godine osvojilo je i nominaciju za Porin u kategoriji najboljeg alternativnog albuma.

Koncert “Magelli” bit će, kako kažu, ujedno promocija njihova novog izdanja, koje će biti objavljeno na CD-u i vinilu.

- Raduje me to što se radi o našem prvom vinilu s kazališnom glazbom. Kada izdajemo albume kazališne glazbe, koja je identična onoj kakva je bila u samoj predstavi, sa svim zvukovima iz pojedinih scena, potpisujemo ih kao Ivanka i Mrle, a pod imenom Mr.Lee & IvaneSky objavljujemo pjesme iz predstava koje su obrađene i, takoreći, prilagođene slušateljima odnosno formatu singla - objašnjava Damir Martinović.

image

Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević

Bruno Konjevic/Cropix

Orkestar HNK Zajca

Ususret koncertu kreativni dvojac objavio je i spot za pjesmu “Giganti”, koja će također biti izvedena uživo te će se naći na izdanju. Pjesma je to u kojoj se, prema riječima autora, kroz elektronički predložak fuzioniraju i neobični jezici. Na njoj gostuje orkestar HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem dirigenta Olje Dešića, a tu je i solo piano skladatelja Arthura Annecchina uz, naravno, ekipu iz benda Mr.Lee & IvaneSky.

- ‘Giganti’ su nastali u Pirandellovoj predstavi ‘Gorski divovi’ Paola Magellija u Rijeci, a spot se radio dvije godine s art direktorom Sašom Hessom. Neke od scena u crno-bijelom korištene su i u spotu ‘Hello, how low?’, a snimane su kao ljubavna priča u kojoj se oba partnera spremaju sresti te na kraju gledaju na ekranu art kina u što je taj susret prerastao. To ćemo pak doznati u idućem spotu - rekla je Ivanka Mazurkijević.

Prema njezinim riječima, “Magelli” je poklon glazbe redatelju, ploča na kojoj su se našli svi njihovi posljednji vrijedni glazbeni uraci.

- Najbolje pjesme po našem izboru oblikovane su tako da se mogu slušati na radiju ili bilo kako izvan kazališta. Postale su vrhunske pjesme. To je poklon našem kreativnom životu, a ovo je poklon Magelliju i ljudima koji nas prate - rekla je Ivanka o novom albumu.

Damir Martinović ističe da će se među izvođačima naći brojni glazbeni i kazališni gosti. Bit će to Zoran Prodanović Prlja, Mrletov “sidekick” iz Leta 3, u izvedbi “Tvoje su priče Eiffelov toranj”, potom glumice Lucija Šerbedžija i Katarina Bistrović Darvaš, a orkestrom će ravnati dirigent Olja Dešić.

Matin sin

- Na pozornici će nam se pridružiti i pisac Mate Matišić, koji je i kompozitor i odličan gitarist, a posebno nas raduje što će s nama nastupiti i njegov sin Šimun Matišić, inače vrhunski vibrafonist - rekao je Mrle.

Inače, Mr.Lee & IvaneSky uvršteni su u prestižnu lmpalinu listu 100 izvođača u sklopu novog programa ‘’100 artists to watch’’ pokrenutog u suradnji s YouTubeom, koji nastoji skrenuti pozornost na ključne nezavisne umjetnike diljem Europe, a njihovo se ime našlo među regionalnim predstavnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:56