KUHARSKI DVOBOJI

Ivana Banfić: Bojim se da bih po studiju mogla bacati tave ako mi Špiček bude prigovarao

Dok čeka da ponovno krenu koncerti, popularna glazbenica natjecat će se u kuharskom showu
 Maja Bota Za Rtl

Osma sezona RTL-ova hvaljenog natjecateljskog gastro showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" danas starta s emitiranjem. Nakon blagdanskog specijala publika će upoznati nove natjecatelje željne dokazivanja u kuhinji, koji će biti podijeljeni u timove Željke Klemenčić i Ivana Pažanina, dok će Tomislav Špiček biti predsjednik žirija. Show vodi Domagoj Jakopović Ribafish, a "Tri, dva, jedan - kuhaj!" krenut će s audicijskim emisijama na neviđeno, sve kako bi se odabralo 10 najboljih parova. A među prijavljenima ponovno ima i javnosti poznatih lica, ponajprije iz svijeta glazbe, kao i u prethodnoj sezoni kada su u natjecanje ušli Renato Đošić Renman i Marko Lasić - Nered. Među novopridošlim zvijezdama u show tako su i Dražen Turina Šajeta i Ivana Banfić, no oni neće kuhati zajedno. Pjevačica poznata pod umjetničkim imenom I Bee u emisiju se prijavila s prijateljem Velimirom Grgićem.

Kako ste se odlučili na sudjelovanje u RTL-ovu showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!"?

- Obožavam kulinarske showove, volim kuhati i pripremati hranu, to je za mene umjetnost i ljubav prema sebi i drugima. Volim počastiti obitelj i prijatelje, volim kad mi dođu gosti, fešte i party druženja. S obzirom na to da je cijela prošla godina bila bez nastupa i koncerata zbog svima nama znane situacije, imala sam vremena kuhati i isprobavati raznorazne recepte. Volim kuhati otkad znam za sebe. I tako sam se odlučila prijaviti, da nešto novo naučim i isprobam, kamere mi nisu problem, a i natjecateljski duh je tu…

Kuhate u paru s novinarom, piscem, scenaristom i producentom Velimirom Grgićem. Kako to? Tko je koga nagovorio?

- Velimir Grgić i ja smo vrlo slični po karakteru i volimo slična jela, a kuhanje nas zabavlja, tako da je on bio moj prvi izbor. Znamo se jer smo surađivali na mojoj knjizi "Devedesete", koja je izašla prošle godine baš prije proljetnog lockdowna. Volimo kuhati egzotična jela, azijsku kuhinju, oboje smo avanturisti i volimo izazove, kreativci smo i eto nas... prijavili smo se u emisiju. I ne, nisam ga morala dugo nagovarati.

image
Tri, dva, jedan - kuhaj!
Maja Bota Za Rtl

Kada ste se ozbiljnije zainteresirali za kuhanje?

- Kuham ja cijeli život, volim to. Nekako je to krenulo više otkad sam se preselila na selo. Često bi nam dolazilo društvo i kuhali bismo i spremali raznorazne delicije.

Možete li se prisjetiti svog prvog jela u životu, bilo ono uspješno ili neuspješno... Od koga ste učili kuhati?

- Imala sam pet godina kada sam ispekla svoja prva jaja, kajganu, samo što sam zaboravila staviti ulje pa se sve zalijepilo za tavu. Ali meni su bila najfinija. Inače, često bih kuhala s bakom i gledala kako ona kuha, upijala sve njene trikove. Baka je bila vrsna domaćica i kuhala je fenomenalno, nikad nije radila po receptima, sve po osjećaju i odoka.

Koji su vaši specijaliteti, vaša jača strana u kuhinji?

- To su kolači, definitivno, domaća tjestenina, štrukle, azijska kuhinja.

A Grgićevi? U čemu je on jak?

- Azijska kuhinja, japanska, on je egzota.

Što vam je najmrskije kada je riječ o kuhanju?

- Pranje suđa i kad mi jelo ne uspije.

Koliko ste prije pratili "Tri, dva, jedan - kuhaj!"? Kako vam se čine članovi žirija?

- Pratila sam show, puno se korisnih informacija dobije i nauči o kuhanju, načinu pripreme, zabavno je, članovi žirija su mi baš zgodni, a strogi moraju biti, jer je to ipak natjecanje. Špičeka se najviše bojim, da ne bi rekao nešto što nam se ne sviđa i da ja ne počnem bacati rajngle i tave po studiju, jer znam i ja planuti, a bome i Velimir.

Nedavno ste na imanju u Staroj Drenčini, gdje ste se i preselili, počeli uzgajati voće i povrće. Kako ste se odlučili na to? Što sve uzgajate?

- Trenutno ništa ne uzgajam. Bilo je svega prošle godine, baš obilje tikvica, luka, češnjaka, cikle, batata, špinata, graška... Mrkve još nisam uspjela uzgojiti, uvijek su nekako sitne kao za Barbike (smijeh). Voćke su još malene, tek će za pet godina davati plodove.

I vašem 11-godišnjem sinu Janu svidjelo se kuhanje. Što zna pripremati?

- Jan je najbolji kuhar u obitelji, kuha bolje od svih nas, čak i od nekih profesionalnih kuhara. Prirodno je nadaren i obožava kuhati. Zna fenomenalno raditi steakove, meso mu je najuži izbor. O mesu zna apsolutno sve. Obožava Gordona Ramsayja, gleda sve velike, vrhunske kuhare iz čitavog svijeta i uči od njih.

I za kraj jedno manje lijepo pitanje... Vaša kuća u Staroj Drenčini, gdje ste se s obitelji, suprugom Krunoslavom Ladišićem i sinom Janom, preselili prije dvije godine, samo je 11 kilometara od Petrinje. Kako ste nakon velikog potresa na tom području?

- Dobro sam, oporavila sam se. Ne razmišljam o tome, gledam kako pozitivno iskoristiti dan, nasmijati se, uživati u lijepom vremenu, dobro skuhati i dobro se najesti, družiti se s veselim ljudima i živjeti u sadašnjem trenutku. Biti ljubav i živjeti ljubav!

Kolika vam je na kraju šteta? U prvom, slabijem potresu dobro ste prošli jer iako je kuća stara 100 godina, srećom je drvena i dobro građena. No onaj drugi, od 29. prosinca bio je daleko jači i razorniji. Jeste li je popravili i vratili se u nju?

- Ne, nisam se vratila u kuću. Oštećena je i čekamo proljeće da se krene u radove. Živim u obiteljskoj kući u kojoj sam odrasla i živjela prije, u Velikoj Gorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:11