GLAZBENA PRIČA

Iva Ajduković: ‘Strpljivo sam čekala da me pjesma obori s nogu. Stigla je!‘

Odnedavno je ispred nje je singl ‘Praštam ti‘, onaj za kojim je dugo tragala, koji se jednom morao dogoditi

Iva Ajduković

 Niksa Stipanicev/Cropix

Kada bi Ivu Ajduković opisivali glazbeni kritičari starog kova, svakako bi je okarakterizirali kao pjevačicu punokrvnog glasa, baš onakvu za kojom se oduvijek tragalo na glazbenoj sceni. Ona je jedna od rijetkih koja se snalazi u gotovo svim glazbenim žanrovima, a tijekom petnaest godina prošla je sve, ‘čeličila’ se na raznim pozornicima, u različitim okruženjima, pjevajući dobro nam znane strane i domaće hitove.

Sada je vrijeme, priznaje, da se okuša i u samostalnim vodama, i želi sama sebi pa i publici dokazati da je spremna na izazov koji je stavila pred sebe. S 37 godina je puna iskustva, zrela, u međuvremenu se ostvarila kao supruga i majka. I odnedavno je ispred nje je singl “Praštam ti”, onaj za kojim je dugo tragala, koji se jednom morao dogoditi.

image

Iva Ajduković

Niksa Stipanicev/Cropix

Snažnu baladu upotpunjenu moćnim vokalom promovirala je nedavno u Šibeniku, na festivalu Dalmatinske šansone, gdje je osvojila dvije nagrade - ona za najbolju debitanticu i treću nagradu po ocjeni stručnog žirija.

Anegdota o pjesmi

- Cijeli život pjevam, a što se sada desilo da se okušam i u novoj karijeri? Reći ću da se dogodio neki rez u meni. Ma snimila bih ja nešto svoje i prije no nekako mi niti jedna pjesma nije imala tu težinu, nisam bila zadovoljna pa nisam željela pjevati nešto iza čega neću stajati. Jednostavno, strpljivo sam čekala i dočekala. Duje Ivić moj je dobar prijatelj, dosta surađujemo, sviramo po Sinju i okolici već desetak godina, a onda se desio i njegov autorski moment na ovoj pjesmi, na kojoj je dugo radio.

Okolnosti i priča kako je nastajala pjesma koju Iva upravo promovira pomalo je nesvakidašnja, nastajanje teksta ima lijepu anegdotu.

- Gospođa Smiljana Mirat godinama je zapisivala svoje misli na kuvertama od računa na putu do posla. I prije nekih dvadeset godina dala ih je Duji procijenivši da će on sigurno znati dobro upotrijebiti njezinu poeziju jednog dana. To se pomalo sudbinski dogodilo tako da je Duje dva desetljeća kasnije napravio tekst. Bilo je tu i nekih mojih intervencija i nastala je jedna lijepa pjesma. Kada je gospođa Mirat čula što smo napravili, zaplakala je od sreće...

image

Iva Ajduković

Niksa Stipanicev/Cropix

Priznaje, kasnije su pustili suzu svi u njezinu okruženju, a njezin suprug Marko prvi je čuo pjesmu, koji je presretan da se Iva napokon odvažila napraviti i zaokret u glazbenom smislu. Danas njena pjesma “Praštam ti” osvaja slušatelje domaćeg etera, a Iva neumorno putuje i pjeva, uživa u koncertima Ante Gelo Banda.

Pronašla svoj put

- Uz Antu Gelu sam već trinaest godina, prošli smo svašta zajedno. Rasla sam i učila, a već devet sezona sam i dio zabavnog serijala HRT-ova “Volim Hrvatsku” koju sam propustila samo jednom i to zbog trudnoće. I istinskim uživam biti dio te ekipe. Volim ljude iz benda, tu njihovu spontanost i opuštenost. Uostalom, kako sam ja odrastala, tako su rasli i naši afiniteti u glazbi - kaže nam Iva.

Ova rođena Sinjanka nije ništa željela prepustiti slučaju paralelno s odlukom da započne i svoju samostalnu karijeru. Uz autorski dvojac Duju Ivića i Vojana Koceića željela je da svoj pečat u pjesmi da upravo i Ante Gelo koji je potpisuje aranžman za gudače.

- Mislim da sam životno dovoljno zrela i da znam kojim bi putem u profesionalnom smislu trebala i željela ići - smatra Iva koja je i muža angažirala kao manekena u novom spotu.

- Pričali smo za stolom koji bi to frajera (manekena) mogla pozvati da bude dio moje videopriče. I tako smo se počeli zafrkavati, a onda je nakon nekog vremena u šali ispalio: “Imaš modela u kući”. Potom je na moj nagovor pristao. I sjajno je ispalo. Snimali smo u vili Nella Foresta, u sinjskom Radošiću, a režiju potpisuje Vojan Koceić.

image

Iva Ajduković

Niksa Stipanicev/Cropix

Opisujući sebe i svoj karakter, kaže da se ne bi voljela svrstati u neke žanrove. Bitna joj je kvaliteta, a iako preferira pop-rock glazbu, ne bi imala ništa protiv da snimi neki dobar soul ili jazz. Kada glasno razmišlja tko je na sceni tom opisu najbliži, Iva će reći:

- Sviđa mi se put koji je odabrala Zorica Kondža. Njezina karijera je nešto čemu nekako i ja težim. Imam sličan, ako ne i isti svjetonazor kao i ona. Volim čuti njen vokal, pjesme, stil. A s druge strane, ostvarila se i kao majka i supruga. Mislim da je uspjela napraviti jedan savršeni balans u životu, željeni mir koji je postigla u tome svemu nitko ne može niti kupiti niti platiti. Pa ću reći da mi je po mojim osobnim afinitetima ideal - otvoreno će ova temperamenta Dalmatinka koja ima vrlo naglašenu crtu profinjenosti vokala.

Bez odricanja

Pred ovom sjajnom pjevačicom trenutno je niz izazova, različitih mogućnosti, a upornosti joj ne manjka. Iako se na prvu čini da je zbog života daleko od zagrebačkog šušura, nije joj teško sjesti u automobil, doputovati u Zagreb i ispuniti sve svoje obaveze pa ne smatram da je zbog ičega zakinuta.

image

Iva Ajduković

Niksa Stipanicev/Cropix

- Obožavam putovati i to mi ne predstavlja baš nikakav problem. Dapače, samo zadovoljstvo.

Okrenuvši priču na žensku stranu priče, modu, ljepotu, ženstvenost, Iva ima i u tom pogledu ima jasno mišljenje.

- Volim biti dotjerana, ali nikada neću biti rob mode. Uživam u dobroj hrani, pravoj domaćoj spizi koja mi raste u vrtu ispred kuće. Nisam od onih koja će se zbog nekih zadanih mjera okrenuti teškim odricanjima. Nisam ta.

A što se tiče modnih suradnika, tu je modna dizajnerica Anamarija Asanović koja pomogne da uvijek zabljesnem pod svjetlima pozornice, kao i Duško Masnić koji brine o frizuri te Kate Nash za šminku. Imam oko sebe odličan tim - zaključila je na kraju Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:45