HOBIJI POZNATIH

IMAJU ZVJEZDANI STATUS, ALI I UNOSNE BIZNISE Poznati hrvatski glazbenici, glumci, voditelji i sportaši višak slobodnog vremena odlučili su unovčiti

- Godinama sam željela pisati o putovanjima i hrani, ali isto tako godinama nisam imala vremena uhvatiti se s tim ozbiljnije u koštac. Ne volim stvari raditi polovično, a kao amater s ograničenim znanjem i opremom i u kulinarskom i u fotografskom smislu nisam se uopće osjećala doraslom izazovu otvaranja bloga.

Vrijeme je prolazilo, svi živi su pisali, a ja sam i dalje bila zdvojna. Uvjerena kako je sve već i napisano i fotografirano bolje nego što će to meni ikada poći za rukom. Pretpostavljam da bi tako i ostalo da u nekom trenutku pomračenja uma nisam ideju podijelila s prijateljicom Aleksandrom koja je sjajna kuharica i energična žena koju moji perfekcionistički kompleksi ni najmanje ne fasciniraju (smijeh). Izuzev naših portreta koje je snimio Damir Hoyka, sve ostalo što se na spoonfulof.life može vidjeti je obiteljsko-prijateljski tihi obrt: moj brat Igor je osmislio logo, on i njegova djevojka Vanessa su dizajnirali stranicu, a Aleksandra i ja kuhamo i pišemo.

Bitno se nametnuti

Mene, naravno, i dalje muči hrpa stvari, primjerice to što još nemamo objavljen niti jedan putopis. Ali, evo, natjerali su me da živim s tim. Kako gastro blogera stvarno ima jako puno, ono što je meni važno u svemu tome jest nekako očuvati svoje osobnosti i sklonosti. Nas smo dvije međusobno različite, što, vjerujem, pridonosi zanimljivosti. Nadam se da ćemo imati i dovoljno sadržaja po kojem se možemo izdvojiti od drugih, iako mi bilo kakva komparacija, a kamoli kompeticija nisu ni na kraj pameti. Jednostavno nisam pobornik pomodnosti - uvijek me, primjerice, rastuži kad vidim kako sve lijepe mlade djevojke žele biti lijepe na isti način. Takvi su trendovi i u pisanju o hrani. Naravno da se u sezoni jagoda svi bave jagodama, ali ne moramo baš svi imati iste slastice, slikane na isti način. Imam i ja svoje omiljene Instagram profile s visokoestetiziranim fotografijama, ali mislim da mi ne bi trebao biti ultimativni cilj uspješno replicirati ono što tamo vidim. Tradicionalni recepti, takvi kakvi jesu ili u modernoj interpretaciji popraćeni pričom koja im daje onaj proustovski ‘Madeleine kolačić’ moment, naša su glavna smjernica. Pozitivno, vedro, veselo... Blog je pokrenut s isključivim ciljem da se dvije dame u najboljim godinama u slobodno vrijeme imaju čime baviti. Ili ako hoćete - da si još malo zakompliciramo život. Jer, kao da nije dovoljno cirkusa kad kuhaš za obitelj i prijatelje, nego sad još treba i vikati na njih da ne počnu jesti prije nego što se sve ovjekovječi - kaže Barbara Kolar.

Vino je pravi izazov

Televizijska i radijska voditeljica, koja je s prijateljicom Aleksandrom Aleksandrovom Oberstar nedavno pokrenula food & lifestyle blog u kojem je spojila svoje ljubavi: hranu, fotografiju i putovanja, samo je jedna u nizu poznatih osoba koje su svoje hobije uspjele pretvoriti u posao.

Mnogi naši pjevači bave se proizvodnjom vina. Najuspješniji među njima je Miroslav Škoro čija je graševina lani proglašena najboljom na poznatom Festivalu vina u Kutjevu.

- To je veliko iznenađenje za sve jer je bilo teško očekivati da će moja prva berba biti šampionska. Sad idemo dalje: prvo vino Škoro bilo je šampionsko i nadamo se da će sljedeća vina biti na toj razini. Imamo već potrošače koji su navikli na tu kvalitetu pa ne smijemo ništa mijenjati - kaže osječki kantautor kojemu nije teško ustati u zoru i obići svoje vinograde.

Za razliku od Škore koji pravi bijelo vino, Dražen Zečić već godinama proizvodi crno. I Željko Bebek preferira i proizvodi crno vino koje radi u manjim količinama, za obitelj i prijatelje. U svijet proizvodnje vina odavno je krenuo i Igor Štimac s braćom Damirom i Mihovilom. Obitelj Štimac uzgaja autohtonu sortu vinove loze u Slivnu kod Opuzena, a imaju i svoju vinariju. Uz sve to, mogu se podičiti i vrhunskim maslinovim uljem.

Svojim pjenušcem može se pohvaliti Petar Grašo. Rose pjenušac proizvodi se u slovenskome mjestu Jeruzalem ekskluzivno za obiteljski restoran Adriatic Grašo. Napravljen je od sorte vina pinot noir i proizveden je po charmat metodi.

Ne želi ljenčariti

U obiteljskom beach baru povremeno radi i Giuliano Đanić.

- Iako, može se reći da su ti dani davna prošlost. Ove godine tamo dolazim isključivo kao gost. Samo ću sjediti i naručivati - ističe Giuliano čija je supruga Kristina lani otvorila beach bar Arija na plaži u Podstrani.

- Kako radim s djecom, ljeti, kad su klincima praznici, ja sam slobodna pa smo suprug i ja odlučili otvoriti bar na plaži u kojem uz hladna pića služimo i sladoled. Veseli me što sam zaposlena i tijekom ljeta, nisam od onih koji bi tri mjeseca mogli provesti u ljenčarenju - otkrila je Kristina Đanić.

Maslinik u Humcu

Zrinka Cvitešić posvetila se proizvodnji maslinova ulja.

- Masline i maslinovo ulje postali su moja velika ljubav, ali i najbolji odmor za dušu i tijelo. U Donjem Humcu imam maslinik sa 150 stabala i svaki slobodni trenutak provodim u njemu. Pomažu mi i susjedi, ali dobar dio posla odradim sama - zadovoljno je rekla Zrinka nakon što je na devetoj manifestaciji Oblica fest 2017. u Postirama na Braču u travnju osvojila srebrnu medalju za svoje maslinovo ulje.

Jadranka Ivaniš Yaya, osim što pjeva, bavi se i slikarstvom, ilustracijama te dizajnom nakita.

- Slikam otkako znam za sebe, a mislim da sam talent naslijedila od mame Božene - rekla je pjevačica grupe Jinx, ali i akademska slikarica i dizajnerica unikatnog nakita.

Glumica Katarina Baban nedavno je pokrenula modni brend Lilith.

Lilith SS17 #lilithbykatarinababan #newcollection #campaign

A post shared by Lilith by Katarina Baban (@lilithbykatarinababan) on

- Sve je počelo prije dvije godine kada sam upisala tečaj šivanja. Nakon toga sam upisala i školu za modu i dizajn, odlučila se sama okušati u modi i pokrenuti svoju liniju - izjavila je za tportal Katarina koja je na početku sama šivala po narudžbama, a poslije je zaposlila i krojačicu.

Na psihoterapiju

Ivana Banfić nedavno je privela kraju studij psihoterapije i sada organizira radionice na koje su dobrodošli svi oni polaznici koji žele raditi na sebi, svom osobnom razvoju i komunikaciji sa sobom, a nakon toga i drugima.

- Uživam u tom poslu i ponosna sam na to što imam titulu tjelesno orijentiranog psihoterapeuta. Stalno sam čitala knjige o osobnom i duhovnom razvoju, a nakon što sam se izgradila kao osoba, drago mi je što mogu pomoći i drugima - kaže Ivana, čija se kolegica Indira Levak bavi dizajnom namještaja.

- Oduvijek me impresioniraju lijepi interijeri. Ponekad sam zamišljala kako bih opremila neki prostor, no sve je krenulo malo ozbiljnije kada sam ušla u proizvodni pogon gdje moj suprug izrađuje sprave za vježbanje Koloseum. Kada sam vidjela sve te materijale, dobila sam inspiraciju. Miro me potaknuo da realiziramo neke moje ideje, prvo za naš stan, poput garniture za terasu, blagovaonski stol i Galaxy stolice za dnevni boravak, a onda su počeli i upiti prijatelja i poznanika. Sada mogu reći da je moje dizajniranje preraslo u moje drugo zanimanje. Dizajniram vrtne garniture, stolove, stolice i dekorativne tegle za cvijeće s potpisom Indira Levak Dizajn. Na mojoj stranici možete vidjeti što sve radim - ispričala je Indira Levak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:43